Förkylning på G igen? :O

Joker har inte hostat på i alla fall två till tre veckor nu och snoret har varit borta i åtminstone en vecka, men vet ni va?! Joker hostar och snorar IGEN! Det kan inte vara sant?! Han hostade till en gång förra veckan, EN GÅNG, idag hörde jag honom hosta några gånger, och han var väldigt snorig igen, tjockt gult och klumpigt snor.

Han har inte varit hängig så jag antar att han inte haft feber, jag har inte kollat, för sist han hade feber så var han ganska hängig. Han äter och dricker som normalt och har som sagt, inte varit hängig så jga ha rinte ens brytt mig om att kolla tempen på honom. Jag fattar inte att det kan sitta kvar så länge...



Joker i hagen idag, precis innan insläpp.



Sammanfattning

Jag gör en kort sammanfattning av de dagar som gått sedan jag sist skrev i bloggen.

21 januari, torsdag:
Idag stod Joker uppbunden på gången. han blev borstad, fick pälsglans i svansen och även i manen, vi kratsade även hovarna. Han skötte sig fint. :) Var dock lite otålig idag, och jag tror det har att göra med att han togs direkt från hagen och ställdes på gången, när det egentligen var matdags för has del. En nyttig lärdom för Jokers del.

I boxen fick han även en elastisk gjord runt magen, så han ska vänja sig för framtiden med sadelgjord och longer-/tömkörningsgjord. Jag valde att ha den ganska spänd, då Joker faktiskt har haft en elastisk gjord runt magen tidigare, innan vi åkte ner till Ekerö, och då var de tinga problem. Idag reagerade han lite smått, då jag provade att bara ta den runt magen utan att sätta fast det. Han blev lite chockad att det var någonting som hamnade runt magen och ryggen på honom, men gjorde ingenting mer utan fortsatte att äta på sitt hö och då kunde jag lätt spänna fast gjorden. DUKTIG POJKE! :D

22 januari, fredag:
Idag tog jag och Joker en omväg in i stallet. Vi gick nämligen runt på gården, på framsidan och kollade på lite saker och bekantade oss med en ny miljö. Joker var otroligt nyfiken, men blev lite smårädd för några saker också.

Vi träffade bland annat på en stol, hönsnät, såg andra hästar (som han dock ser varje dag från sin hage), en traktor, bilar, fyrhjuling och lite annat smått och gott. ^^ Vi träffade även på får, och dom rörde tydligen på sig, haha, men han blev inte mer än lite rädd just för att dom rörde på sig och sedan blev han nyfiken på vad det var för någonting. Så söt!

Under promenaden så ville han gå framåt hela tiden ch blev väldigt pigg, men han lyssnade toppenbra på vad jag sa till honom. Så det känns som att när vi gjort det där en gång till så sitter det och vi kan bege oss ut på utflykter utanför gården sedan. :) Känns bra att det går så himlans bra med honom, att han lär sig och att han lyssnar så fint på mig. Kan inte göra annat än att säga; WOW VILKEN UNGHÄST! Och han är min. :D


Jokers huvud med fåren i bakgrunden. :)

23 januari, lördag:
Dvs. igår, då gjorde jag ingenting med Joker, jag tog bara in och ut honom från stallet. Tror det var bra för honom att kunna smälta det osm hände igår. :) Jag vill inte överarbeta honom, så att det blir "kortslutning" och han inte vill lära sig mera. Kollade dock igenom honom så att han var hel och inte fått något sår eller dyligt, alltså det vanliga jag gör varje dag!

Nä, nu ska jag fara till stallet. Vi hörs!


Joker goes crazy

Tänkte skriva igår, men jag var alldeles för trött, så jag skriver idag istället. :)

Igår hade Joker på sig benskydd för första gången. Han hade både senskydd fram och kotskydd bak, utan några större protester. Det enda som var, va att han trodde att han skulle lyfta benet när jag först tog på benskyddet och pillade vid benet, men sedan när han var i boxen och gick runt, åt hö osv, så var det absolut inga problem. Min duktiga pojke. <3


Joker i boxen har benskydd på sig för första gången.

Tidigare i veckan och även förra veckan så borstade jag honom och pysslade mycket med honom i boxen, annars har han fått "vilat". Tycker dock att jag oftast har gjort någonting med honom - borstat, kratsat hovarna, han har fått varit inne i stallet (boxen) själv, varit ute själv, myst i hagen, mockat i boxen när han har varit där osv. Men ändå har det inte varit "fullt hus" hela tiden, varje dag, utan lite utspritt så att han har fått smälta det vi gjort och faktiskt gör varje dag.

Idag filmade jag Joker i hagen också. Han var själv i hagen en stund när jag höll på med Zorro. Och ja, ni får kolla på filmen, det var bara ett litet "ryck" som jag filmade, han höll på flera gånger i rad och var helt slut efter allt bus. Skönt att han kan roa sig, även när han är själv. :)


Joker busar i hagen.

Snorunge


Joker är fortfarande snorig. Gult, klumpigt snor... :( Det var bra i några dagar, inget snor syntes till, men igår kom det tillbaka igen. Hostan är *peppar peppar* borta i alla fall!

Joker har blivit borstad någon gång sedan jag skrev sist, inte så mycket, det har faktiskt varit ISKALLT här de senaste två veckorna. -28 var inte alls ovanligt, och då hade jag absolut ingen lust att vara i stallet längre än nödvändigt, men visst har jag varje ddag pysslat med honom en kort stund, om det så har varit att kratsa hovarna, bytt täcke, kliat lite och klappat på kroppen osv så har jag ändå gjort någonting varje dag.


Snögubben Joker...

Joker måste verkas - har jag skrivit det förr eller?! :O Haha, jag är lite förvirrad nu känns det som. Ska prova att dra raspen över alla hans hovar innan vi tar hit hovslagaren. Han är ju lite "bestämd" när man ska kratsa framhovarna. Han vill inte riktigt ha kvar hovarna uppe, eller han låtsas i alla fall som det, jag brukar alltid få min vilja igenom, vare sig han vill hålla upp sina små hovar eller inte. Inte på ett elakt sätt, utan på ett snällt, men bestämt sätt. ^^


Snöstorm

Igår hade vi en mildare snöstorm här i Hudiksvall. Med mildare menar jag en massa iskalla vindar och snö som yrde omkring vart man än befann sig...

Tog in hästarna (Joker och Zorro) lite tidigare idag, i alla fall kändes det som tidigare, men det kanske inte var det?! Haha, strunt samma! 

Bortsade av joker och kratsade hovarna och kollade igenom honom lite grann. Han tycker inte om när jag borstar på benen nu, men jag kan förstå honom. Snöbollar fastnar i pälsen på benen och han tycker det gör lite ont när jag ska bortsa bort dem. Han är antagligen kall om benen och då gör det ju jätte ont när jag ska vara där och pilla och borsta.

Det märktes tydligt igår att Joker inte alls gillade det här vädret och att han inte heller gillar snön... Han stod och hängde vid öppningen, samtidigt som han försökte få lite skydd från blåsten och "det vita regnet". När jag kom så gnäggade han och visade med hela sig att han absolut inte ville vara ute längre, han stampade i backen med bakbenen (visade att han är kall och irriterad på snön på benen) och "viftade"/slängde med huvudet, sådär som han alltid gör när han ska få komma in, lite lekfullt sådär.


Sötnosen väntar vid öppningen på att få komma in. (kortet är några dagar gammalt)


Hehe, jag skrattar lite smått åt tanken på att joker antagligen kommer bli en sådan där "fin" herre som hatar regn, snö, blåst och som inte kan vara utan täcke när det är under 15plusgrader. ;) Haha. Det är nog därför jag är lite rädd för att låta honom gå med täcke för ofta, för att det blir lätt att han vänjer sig vid det. Menn igår var han faktiskt utan täcke, det var ju "bara" -5grader, dock blev det snökaos på eftermiddagen ca en timme innan jag tog in dem, men han var behaglig och inte för kall på kroppen, så det var ju skönt det!

Idag är det dock -20grader och inte alls så "varma" -20grader heller, så idag blev det täcke på.


Bilder

Äntligen tog jag tag i saken och laddade in bilderna på datorn, så nu kommer det några bilder här på bloggen också. Vilket påminner mig lite om att jag borde ändra utseende på bloggen och inte ha den här tråkiga "standard"-looken! Men det får jag ta tag i lite senare.


Dålig mobilbid. Joker står på stallgången på Ekerö.


Snögubbe på Ekerö. Joker i hagen, mitt under snöandet. 

På bilden nedan ser benen och den bortersta hoven lite konstiga ut - mobildbild och dåligt ljus i stallet är orsaken till detta. Men jag la inte upp bilden för att visa hur konstigt det ser ut, utan för att jag har en fråga!



När första minusgraderna kom, så fick Joker en "blodrand" på hoven vänster fram, precis vid övergången från kronrand - hov. Han har haft den till och frpn då temperaturen på Ekerö har växlat från minusgradet till plusgrader. Randen försvinner när det är plusgrader och när det är minusgrader och/eller han befiner sg i snö så kommer blodranden tillbaka. Vad beror detta på? Har ni haft så på någon av era hästar?

På bilden är randen ganska svag, den blir rödare ju kallare det är ute/ju längre han varit i snö... Kan det vara dålig blodcirkulation i hoven/benet? Vad gör man för att öka blodcirkulationen i hoven?


"Gammal" bild på Joker. Innan vi åkte ner till Ekerö.

              

Sådär, lite bilder blev det i alla fall.

Nu ska jag snart gå till stallet. Får se om det blir en kort promenad, eller om det bara blir pyssel i stallet. :)


Sammanfattning

Jag har varit riktigt dålig på att skriva nu på senaste tiden och ber om ursäkt för det. Tiden har runnit iväg, och det har alltid funnits massor att göra, så då blir det inte mycket sitta vi datorn.

Jag kan ju börja med att berätta att Joker varit förkyld i snart 4veckor. :O Det började med hosta (som jag trodde berodde på det då, torra och lite smuliga hösilaget), en vecka senare kom snoret och så har det fortsatt. Hostan har blivit lite bättre nu, men han är fortfarande snorig. Han verkar vara på bättringsvägen i alla fall, och det är ju skönt det!

Sedan kan jag berätta att vi i onsdags (den 30december 2009) åkte hem igen till Huidksvall. Dock står Joker i ett stall han inte stått i tidigare, men "pappa" Zorro har stått där tidigare och känner stället väl. :)

Resan upp gick toppen och han fick, precis som förra gången åka lös i transporten. Zorro stod fast på ena sidan och joker stod på den andra sidan. Vi ska börja träna Joker på att sitta fast i transporten, men jag ville inte sätta fast honom då jag vet att han inte suttit fast i transporten tidigare, även om han är guda snäll och står stilla i transporten utan några krångel, så vågade jag inte riskera något...

Han traskade in i transporten som om han var född till att gå in i transporter. ^^ Han är så OTROLIGT duktig att jag inte tror mina ögon när jag ser hur han, nästintill lastar sig själv. :O :) En stolt matte har han kan jag lova!
 
Joker står nu inne på nätterna, precis som på Ekerö, och går ute på dagarna. Dock är det här ett kallstall med plats för sex hästar och just nu står det bara fyra stycken inne, så det blir ganska kallt. Jämfört med på Ekerö, där stallet hade många hästar inne, lågt i tak och stallet var antagligen isolerat där också, och då blev det automatiskt varmare. Så det blev ett "klimatbyte" för honom. Just nu har han täcke på sig, men jag ska försöka vänja honom av det. Det gör ingenting för mig att han har täcke på sig, men för framtiden så är det bäst om han klarar sig utan.

Tänk er själva att först vara van med som MAX -10grader, som inte höll i sig mer än en dag eller två, och resterande dagar var det kring -5grader. För att sedan komma till ett ställe där det är kring -20, massor av snö och det blåser iskalla vindar vart man än befinner sig. Och som toppingen på en glass, så snöar det massor...

Jaja, vi får se hur det går. Jag vill inte att förkylningen ska börja om igen så vi tar det säkra kortet före det osäkra. :) Sen om det är rätt eller fel, det visar sig!

Bilderna som jag lovat kommer, men inte i detta inlägg. Får försöka att ladda upp dem idag. :)

Joker som aldrig stått på gången i det här stallet, stod snällt första gången (i fredags) även fast Zorro var lite smått galen när han stod på gången, samtidigt som Joker gjorde sin debut i det nya stallet. Ja, vad ska man säga?! Vilken TOPPENHÄST jag har hittat. :P

Dom tror att han blir en bra hopphäst också, (vilket jag hoppas på att han blir ^^). Han hoppade nämligen över en snöhög i hagen (kanske den är lite över 1meter hög? och lite bredare), från stillastående, och han såg inte ut att anstränga sig alls - Kan ju med det berätta att stallägarna var lite oroliga, om han skulle hoppa över staketet någon gång, för hoppa högt kunde han tydligen, hihi. Ska bli kul att se vad det blir av honom i framtiden. Men någon stakethoppare vill jag inte ha. ;)


Halmmonster på Ekerö. Joker ligger och vilar i boxen.

RSS 2.0