Lite planering

Tappade tråden i skrivandet lite grann märkte jag, ber om ursäkt för det!

Vi har inte gjort så mycket dock. Martin (min sambo) har lett in honom från hagen en gång och det gick bara bra, Joker tog chansen och kollade om Martin var lika bestämd som jag, vilket han inte var. Hehe. Försökte naffsa lite, inga krångel dock.

Tränsat honom med aachennosgrimma och det gick bara bra. Han brydde sig inte ett dugg. =) Duktig Joker!

Sen har vi borstat och spolat benen (lerigt ute nu då det regnat massor) och idag ska det bli lite gjordträning igen.

Vi har kört aktivering varannan dag denna veckan. Måndag, onsdag, fredag och nu söndag.  

Gjordträning i måndags, tränsträning i onsdags, borstning i fredags och i lördags (igår) och idag blir det gjordträning igen då som sagt. Ska bara lägga på den och spänna gjorden ite grann och eventuellt får Martin lägga på den idag efter att jag gjort det, så att han blir van att andra också håller på med honom.

Pilatesbollen =)

Joker ÄLSKAR sin boll. =) Han blir hur glad som helst när bollen är i hagen. Så himlans kul att se honom! Dock åker bollen lätt under tråden och imorse fick jag peta in bollen, jag vet inte hur många gånger.
Får se om det går att lösa på något bra sätt. =)

 


Film från morgonen

Här kommer en liten film på Joker som leker med pilatesbollen. Filmen är från imorse.

Enjoy!



Visst är han söt min lilla bushäst. ^^

Bilder =)

Joker och hagkompisen "Liten" fick igår kväll en ny hagkompis, nämigen pilatesbollen. =)
Här kommer lite bilder från morgonen, med den nya "kompisen". ^^

































Kanske kommer upp någon film också, beror på om dator, internet och filmprogrammet vill sammarbeta med mig. ^^

Bloggdesign

Ändrade headerbild nu.
Bilden är från idag. =)

Kommer alldeles strax ett inlägg med fler bilder. Håll utkik!


Måndag

Tänkte jag skulle berätta lite om vad vi gjorde i måndags. Vi "gjordtränade" lite i måndags nämligen och igår fick Joker vila. i måndags borsdade vi och sedan åkte ridgjorden på. Idag fick Nathalie lägga på den och spänna gjorden, detta för att Joker ska vara van att det inte bara är jag som gör allting hela tiden. Det gick bara bra. Har ju egentligen aldrig varit något problem med det heller, men ändå. Nathalie la på gjorden väldigt försiktigt och Joker är ju van både och, lite "direkt" och lite "försiktigare" i och med att jag, som sagt, vill att han ska vara van vid det mesta. Så som olika "ledare" och olika sätt att göra saker på. =)

Han var nyfiken och undrade varför Nathalie skulle lägga på gjorden, så han var där mycket med huvudet och skulle lukta och kolla. ^^

Jag la ite tyngd på sidorna och kollade hur han reagerade från båda sidor, lika så kappade jag honom på motsattsida när jag stod med armarna över hans rygg. Hoppade även ite på sidan om honom och idag reagerade han faktiskt lite grann. Han var lite "uppe i varv" då hagkompisen, Liten, kom in samtidigt som honom och då vi Joker gärna komma in i boxen han med. Han ugnade i alla fal ner sig men var lite på spänn i början.

Tog loss gjorden från magen och tog själva (sadel)gjorden (dvs den del man spänner runt magen fast som på gjordarna sitter fast i själva gjorden, för er som inte förstod) och la gjorden på rumpan och på ryggen och hasen på oika ställen och lät den "dingla" och nudda honom där han kan tänkas vara med om längre fram under inridningen. Så att han är van att tex en fot är på rumpan vid uppsittning eller att sadelgjorden dinglar under magen på honom och liknande. Han reagerade dock ingenting på det. =)

Min duktiga Joker! =)


Jordfräs

Jag tror att Joker har lekt jordfräs inatt i sin box, jag såg verkligen inte någonting i hans box imorse. Altså jag kunde inte se vart han bajsat. ika så igår hade han "levt rövare", jag undrar vad han gör och varför han gör så. Han brukar vara så himlans duktig på att lämna allt på ett och samma ställe, men inte de här dagarna inte. Man får gå igenom hela boxen och då menar jag hela boxen. Lite jobbigt när han har så mycket spån som han faktiskt har i sin box. Men jag klagar inte, bara undrar varför han leker jordfräs vissa nätter.. Haha.


Mitt lilla busfrö

Joker lever livet! =)

Idag var sista vilodagen för hans del, eller i alla fall för den här gången. =) Det märks på honom att han vill aktiveras igen, han vill vara med och hållas på med, han har blivit lite busig nu när kylan kommit och det är minusgrader mest hela dagarna. Han har lagt på sig lite i hullet nu vilket är bra och pälsen växer, men antagligen inte så mycket mer.

Joker busar runt i hagen och leker massor med "Liten" när dom är i hagen. Det är toppen och Joker är superbusig mest hela tiden, han vill bara busa med allt och alla. Haha. Dock finns det ju gränser när han är i stallet, leds och sköts, det vet han om.

Den 1november ska jag lägga upp min och Jokers "plan och mål", fram till och med maj nästa år, här på bloggen. Dvs. november, december, januari, februari, mars och april. I april blir Joker 2år! Min lilla skrutt blir stor. =D

Viloperiod

Joker har nu en liten "viloperiod". Under denna period, som bara består utav några dagar, så blir det endast borstning och kratsa hovarna. I övrigt så går han i hagen hela dagen som vanligt. =) Denna period av "vila" kommer att vara hela dagen imorgon och på söndag. Han vilar även idag och har gjort det igår (förutom att vi provade täcken) och i förrigår.

Så då vet ni hur det ligger till. =) Under denna tiden kommer jag att lägga upp en ytlig plan fram tills april 2011, dvs när han ska ha vila (som nu), när, vad och hur vi skall göra så att han på bästa sätt är förberedd inför den första uppsittningen som kommer att vara kring hans 2årsdag, dvs i april. Ni kommer även att få ta del av denna "planen" när den är klar. Det låter väl bra?!

Sådär, nu ska jag åka till stallet, förbereda för insläpp och sedan ta in hästarna. Vi hörs!

Trotsa mörkret!

Nu blir det bara mörkare och mörkare för varje dag som går. Jag tyckte att vintern precis var över.. Sommaren, vad blev det av den?

Imorse möttes jag av denna så kallade snön igen. Första snön för denna vinter och den kommer redan i oktober, bara lite deprimerande, men Joker tyckte att det var super roligt och var på bushumör. Kul att någon gillar snön, haha.

Morgon



Sa jag att gårdagens verkning gick bra?! Måste "bara" få honom att sluta (dvs öva och träna) med att försöka bita och smaka på hovslagaren när han verkar frambenen. Joker är en kille som vill ha koll, på allt! Vi behöver även träna på att inte rycka i benen när man håller uppe benen under en längre stund. Just nu är det endast i höger framben och beror endast på att han belastar just detta ben en anings mer än sitt vänstra framben, som i sin tur gör att han inte vill böja på det - det gör antagligen lite ont. Vi jobbar dock på det, väldigt snabbt och mycket just nu. "Höbordet" kommer snart!



Idag blev det en kort utflykt i form av en vädigt kort promenad. Vi gick upp på gårdens framsida och tillbaka igen, denna gång var vi dock själva och det började skymma lite smått. Joker var väldigt mycket uppåt idag, vi gick bara, vi skulle inte stanna och "döa" någonstans, utan bara gå, det var vårat mål! Trots att vi höll ett bra tempo så tog Joker sina chanser och "busade" lite och fick utlopp för sin energi, samtidigt som jag tror att han "gick uppåt", även för att han var lite nervös när han var helt själv, han fick lite mera tid att tänka och inte bara ha sin kompis med som "checkade läget" till honom.

Det är bra att göra såhär ibland också. Han ska ju inte alltid ha någon annan häst med sig. Precis som när jag lärde honom att vara kvar och komma in själv i stallet/hagen. Det gick ju bra, då kommer det här också gå bra, vi får ge det lite tid bara, som med allt! =)

Några bilder från gårdagen efter att hovslagaren verkat Joker.






Hovfix

Snart ska ja åka till stallet då Joker ska verkas idag. Hovslagaren kommer kl 13.00, så jag ska åka efter att jag skrivit detta. =) Har "bara" 3km till stallet, så jag tar mig dit på 5minuter, men ska fixa lite annant innan han kommer. Bra att vara på plats och vara redo när hovslagaren kommer, så det slipper bli en massa tidsåtgång på förseningar. Eller hur!?

Joker fick stå olindad natten till idag. Dels hade han tagit av sig en linda natten till igår och dels så tänkte jag att han får vara utan lindor en natt, så jag kan se om det blivit någon skillnad. 
Han har varit riktigt fin i sina ben nu när han stått lindad under natten och värmen i hans högra framben (kring knäet) har försvunnit, får se hur det ser ut nu när jag kommer dit. Nu imorse så hade han blivit sådär vattnigt svullen i sina framben igen (precis som andra hästar kan bli av att stå inne under natten), så det blir indade ben inatt.

Igår blev det bara lite snabbfix, kollade igenom honom och borstade av honom och kratsade hovarna. Det är bra att inte göra för mycket med honom, dvs göra nya saker varje dag, eller tjata med det han redan kan hela tiden, så "vilodagar" där man bara gör det vanliga och nödvändigaste, är viktigt för att han ska kunna smälta det han gjort dagarna innan. =) 

Nä, nu blir det stallet. Vi hörs!


Bilder från idag























Vig som ett kylskåp

Igår gjorde vi någonting som var nytt för Joker.

Jag satte på ridgjorden på Joker, spände gjorden precis så den satt och kollade så att han inte reagerade för gjorden när han går framåt - bakåt - i sidled osv. Detta har vi gjort förut, så det var ingenting nytt. Sen gjorde jag någonting som jag aldrig gjort förut. Jag hängde "på" honom! Nu hängde jag inte helt och fullt på honom, utan jag tog tag i stiglädret och hände "en del" av min vikt i ena sidan, för att kola om han reagerade, vilket han inte gjorde. =) Gjorde lika dant på andra sidan och ingen reaktion där heller! Han var jätte duktig verkligen.



Nu har jag hängt med lite vikt sådär förut, men inte såhär "mycket". Jag tänker ju på att han ung och växer och än så länge har han inte protesterat, så det är ingen fara. Vil att han skall veta och vara lite förberedd innan jag skall hänga och sitta på honom nu till våren, så att det inte blir allt jobb på en gång liksom.

Jag hoppade även vid sidan om honom, någonting jag aldrig kunnat göra tidigare. Då har han reagerat lite och blivit lite skärrad, nu kunde jag dock hoppa och klappa honom på andra sidan ryggen, samtidigt, så det är en klar förbättring. Jag har en liten film som jag filmade då, men vi får se om den kommer upp eller inte. Ser nämligen ut som att det är ett kylskåp som står och hoppar bredvid honom, haha. Får se om jag bjuder på det eller inte.

Han var väldigt duktig! =)

Minusgrader

Imorse var det sjukt kallt, eller kanske inte så fruktansvärt kallt som man skulle kunna tro, men -6,5 grader är kallt nog, i alla fall för min del. Eller vad säger ni?

Det var tjockt med is i vattenhinken i hagen, tror det var 2,5cm, tidigare har det kunnat varit någon millimeter bara.. Joker tyckte inte att det var roligt med is, då han alltid dricker vatten när han kommer ut till hagen på morgonen, (han är duktig på att dricka, vilket är väldigt bra). Han försökte doppa hoven i hinken och spräcka isen, dock hann jag se innan och stoppade honom. Inte bra om han lär sig sådant, igen.. Knäckte isen så att han kunde dricka av det som fanns, innan jag tog bort all is och fyllde på med nytt vatten. =)

Nu håller jag på att skissa på en foderhäck till hagen. Dags att börja INNAN det är helt hårt i backen då vi ska sätta ner stolp i marken så vi kan sätta fast foderhäcken i stoplarna och förhindra att den kan välta eller blåsa iväg..

Lindade ben

Joker har ju, som ni kanske redan vet, lite problem med att stödja jämnt på sina framben. Det blir lätt att han står och belastar sitt högra framben när han ska äta från marken, och av detta har han blivit öm. Jag hjälper honom genom att ha hönät i boxen, vilket också gör att jag kan ge honom en större mängd hö än han egentligen äter upp, och på så vis får han möjighet att ha fri tillgång. =) Men det är i hagen vi inte har kommit på någon bra lösning ännu.. Joker är som sagt ganska stor för sin ålder (är nu ca165cm i mkh och växer stadigt fortfarande!), och den kompisen han går med är bara ca100cm i mkh, viket gör det lite komplicerat att ha ett foderbord som både "Liten" når upp till och som Joker inte kan få upp sina framben på och ta sönder sig själv och foderbordet.. Så ja, lite komplicerat, men vi jobbar på en lösning!

Här ser ni hur stor min "lilla" bäbis är. Absout inte den bästa bilden, men det får ni tåla. ^^
Jag är 163,5cm och där står jag ändå med skor, så jag är väl 165cm där ungefär.


Igår hade dem sprungit och lekt i hagen viket jag tycker är någonting väldigt bra, såklart. Han är unghäst och behöver leka och busa med andra hästar, men, han var antagligen lite öm i det frambenet och ömmade därför lite grann när han skrittade, i traven såg man ingenting. Nu var det yttepytte lite man såg det, men ändå. Han fick hur som ha lindade framben under natten till idag.

Joker med lindade framben. Nattbandage. Inte det snyggaste, men men. Det fungerade väldigt bra och satt kvar gjorde det med. Sprayade på lite anti-bit, men han hade inte rört dem allt. Duktig Joker!


Jag är rädd att han ska bli van det om det blir för ofta, men fram tills vi har ett fungerande foderbord så får han ha lindade framben nattetid. Detta för att han skal under natten kunna stödja jämnt på båda frambenen och hålla nere en eventuell svullnad. Även för tt förhindra att OM det nu är en skada på G, alternativt redan är en liten skada i benet, så ska den inte bli större.

Det blåste storm här igår..


Vi kollade honom nu i början av september, alltså veterinären kollade, och då visade han ingenting. Men det kan ju ändras fort, då det har blivit en vana för honom att stödja ojämnt. Så det ska ni ha koll på, både med vuxna och unga hästar! Står din häst ofta och stödjer/väger över med sin vikt på ett specifikt ben, ja, då är det bäst att kolla upp dem. Det är nämligen inte alltid det syns. Även om din häst ser ut att stödja på sitt andra ben, så kan det vara en synvilla, ett tips är då att kolla högre upp, vid bog eller kors. Och är det ett framben så kan ni använda foderbord ute i hagen och hönät/höpåse eller liknande inne, då behöver inte hästen kompensera sin, ofta för korta hals, med att flytta fram ett ben, för det för just det dom gör och en kort hals syns inte oftast OM det inte är så pass tydligt då vill säga.. Passa er även om hästarna växer väldigt fort, precis som Joker, då är det ofta mycket ben som växer och sedan skjuter dem i höjden, men halsen hänger inte riktigt med..

Aja, nu har jag förklarat mycket nog om varför jag lindat, haha.

Vi har spolat benen och tvättat hovarna här om dagen, även tränat med ridgjorden och spänt den när han stod på gången, bara för att hålla det uppdaterat, det är inte så ofta jag gör det nämligen, vill inte att han ska tröttna som sagt. Så ja, det är det som hänt sen sist. Vi har myst och pysslat en hel del och ryktat honom och kliat bort en massa päls som släpper från honom nu, Joker har ju faktiskt fått en del vinterpäls nu. =) Så snart är han en hel liten nallebjörn. ^^ Haha..


Tränsträning

Igår tränstränades Joker. Jag satte på honom tränset medans han stod på gången, hade grimman under så han kunde sitta fast medans jag tränsade och slapp "krångla" av och på grimman. Det var ett tag sedan sist så han tuggade lite på bettet den första minuten, men sedan slutade han och det var inga som helst problem, varken att ha bettet i munnen, eller att tränsa honom. Det kändes bra.

Hittade en lite rolig morot i morotssäcken idag..


Borstade, kratsade hovarna och ryktade honom en kort stund. Kändes som att han tröttnar fortare nu efter att jag inte gjort så mycket med honom på ett tag. Har mest tagit ut och in honom. Kratsat hovarna och snabborstat (= snabbt, men utan att stressa!). Nu när jag tar mig tiden och verkligen gör någonting med honom så når vi gränsen på att han ska tröttna, eler så är det för att det börjar bi höst = det blir mörkt vädigt tidigt.

Apropå mörkt. Joker har varit ute i hagen själv i hagen (om Korran gått in tidigare någon dag) i mörkret. Han har även tagits in när det varit riktigt mörkt utan några som hest problem! =) Jag säger som jag brukar... Han är bara så duktig min Joker! =D

Idag har Joker blivit friserad, jag klippte manen på honom, den var så lång.. Nu är det kort istället så den kan få växa bäst den vill, haha. Han tyckte det var mysigt, han är så cool den här hästen alltså! Det som var lite irriterande i längden var att han vikte hela halsen och skulle kolla vad jag gjorde, så det var lite svårt att få allting jämt, men jag får väl ta det som blev konstigt en annan gång när det syns bättre. =) Inte svårare än så.

Så här såg Joker ut före..


Och såhär mycket klippte jag bort..


Och såhär blev det efter..


Tänkte klippa bort manen vid manken, men struntade i det nu. Han kommer att få ytterligare lite fylligare hals om jag tar bort den biten av manen, men vi har inget behov av att ta bort den än. När sadel osv kommer att användas oftare än bara för att vänja honom, då ryker den biten, annars blir manen i kläm under sadeln, det är ju inte heller så snyggt.. 

Ryckte först med trimkniven och tog av manen lite grovt med den först, tunnade alltså inte ut den något utan kortade den bara. Den rä så lätt att rycka och går av direkt utan en massa slit. Så det gick fort. Ville att det skulle gå fort, så att han inte skulle tröttna, då kan det bli krångligare nästa gång istället och det vill man ju undvika.. =)

Det händer inte mycket..

Joker får kraftfoder strax före kl 7. Går ut i hagen - äter morgonhöet kl 7.

Får lunch- och eftermiddagshö kring 14-tiden. Vatten i hagen fylls på.

Intag kring 18-tiden. Hovarna kratsas och Joker sköts om. Ibland tränstränas han, gjorden spänns, kortare promenad och lite sådand träning.

Ja, ni ser.. Det är tyvärr inte så mycket att skriva om nr det "bara" är fodringar och den dagliga skötseln. Kanske att någonting nytt händer inom kort - men bara kanske! Kan inte säga någotning om det innan det är klart, men det bir som sagt bara OM det blir någonting utav det hela. =)

Idag har jag tänkt att vi ska lägga på gjorden och gå lite fram och tillbaka i stallgången med gjorden lite hårdare spänd än tidigare. Ska försöka knopa ihop en "plan" på vad vi skall göra under nästa månad. Ni kommer självklart att få ta del utan denna "plan" när den är klar. =)

RSS 2.0