Joker är hemma!


Idag fick Joker komma hem. :)

Han blev röntgad och dom gjorde nåltrycksprov-någontng, för att se så att leden inte blivit skadad och att såret inte gått in på leden. Han fick smärtstillande, antibiotika, penicillin, antiinflammatoriskt osv.

Dom konstaterade att benet hade svullnat upp på för lite rörelse efter att såret uppkommit, och att han därför också blivit stel och blivit lite ömmare och inte ville gå/stödja på benet.

Han hade 38,5 grader i temp vid 8-tiden på morgonen, men dom sa att de tinte var någon fara. Föl har ju lite högre temp än vuxna hästar. Så en normal temp för hans del. :)

Idag kl 11 var Joker hemma igen. :) Nu blit det bandagebyte och penicillinkus som gäller varje dag.

Han hade skött sig och varit social och riktigt duktig. Kul att få höra det av andra också, så att jag inte snöar in mig i att han är så duktig, och så tycker andra att han är hemsk... Fast nu hade han ju fått ett riktigt bra omdöme av dem som hållt på med honom, så det var en stolt matte som lämnade kliniken med sin älskade pärla till häst. :)

Just ja, måste ju BERÖMMA Joker för att han traskade på transporten utan några tvivel idag när vi skulle hem från kliniken. Hur bra är inte det då?

Känns skönt att han fått träna på lastningen, dock av lite fel anledning, men i alla fall. Nu fattas det bara lite träning med mellanvägg och bom i fram. Och snart ska han ju få lära sig att sitta fast i box/gång också, och så småning om, när han blir tillräckligt gammal så ska han även få lära sig att sitta fast i transporten. Men det är ju en annan historia. :)

Så nu återstår det som sagt, bara bandagebyten i några dagar och en penicillinkur. Självklart så sköts han om som vanligt också. :)

Ladar upp bilder och kanske en film om någon dag så ni kan få se hans knäppa hagkompis Zorro (^^) och även se hur duktig Joker är vid första lastningen sedan han kom.

Hej så länge!


Klinikbesök blir övernattning

Imorse när jag kom ut för att ge hästarna hö kollade jag på Jokers sår. Det var fortfarande fint och rent, men han blödde lite. Så efter att jag gett höet så hämtade jag grimskaft och förberedde ljummet vatten i en hink.

Kom ut igen med grimskaft och vattenhink och kollade och tyckte att knät var mindre svullet idag i alla fall. Kollade närmare och ser ju att hela benet är svullet och från knät och nedåt är det i princip jämntjockt. :O Panik.

Hade tagit ut Zorro ur hagen redan och nu var det bara att ta ut Joker. Tänkte så att han inte halkar om han vill protestera eller liknande. Men, han ville inte gå! :O Han vägrade, något som han aldrig tidigare har gjort. Så vi fick tvätta hans ben i hagen...

Idag har han bara stått stilla, han har gått ytterst lite, fram och tillbaka mellan vatten och hö är väl det han har gjort. Han har inte heller velat södja på benet.

Så idag har det varit hej och hå fram och tillbaka. Telefonen har gått varm och det har varit veterinärer, kliniken i Hudiksvatt, försäkringsbolaget osv osv.

Joker är på kliniken i Hudiksvall nu. Han ska vara kvar där i några dagar. Min baby på klinik, för ett litet sår, som tydligen inte var det lilla sår jag först trodde. Känns så himlans dumt att jag inte från början visste att någonting var så fel som det faktiskt var.

Fast igår så gick han ju faktiskt igenom hela hagen, dock så haltade han, men det skulle jag själv ha gjort om jag hade fått någonting sådant och blivit öm och svullen. Men idag, ett dygn senare så går han inte ens, och han har stått vid höplasten hela netten (bajset avslöjade honom..).

Jag ska ringa och höra hur det är med honom lite senare idag. Vad dom gjort, vad dom tror alt. vet att det är, hur länge han måste vara kvar osv...

Dom skulle röntga hans knä också, det låter dyrt, och är dyrt...! Hoppas, hoppas att det inte är någonting allvarligt.

Håll tummarna för oss, för honom!

Jag berättar mera sedan när jag vet lite mera. :)

För den delen. Joker var super duper duktig när vi lastade honom. :D Det är min häst det där. Duktig i "skolan". Förhoppningsvis bäst när det gäller också. ;P

 


Skadat knä


Imorse när jag kom ut till hästarna så hade Joker gjort illa sig. Hans vita strumpa på vänster framben var blodig, men det var knät som var skadat.

Tog in honom på gården och gjorde rent såret med ljummet vatten.

Han haltade, var svullen och varm runt såret.

Jag hoppas att han inte är skadad mer än just såret, att det inte är någonting allvarligare. Svullnaden kändes lite vatten aktig.

Hoppas att det läker ihop fort och att han inte har kvar svullnaden mer än någon dag. Är det inte bra på måndag får veterinären komma och titta på det.


Såret tvättat och rent

Annars idag, och igår för den delen, ås har Joker fått vara utan täcke. Skönt för honom nu när det varit soligt och lite plusgrader. :) Han behöver D-vitaminen som solen ger hästarna.

Håll nu tummarna för att han blir bättre!


En liten titt


Kollade ut genom fönstret för att se vart hästarna va. Och Joker ligger ner, mitt i allt hö, bekvämast så antar jag då det är ganska blött överallt annars i hagen, har ju regnat i snart en hel vecka...

Zorro står och vaktar halvsovandes och joker ligger mot den stora stenen dom har vid höplatsen. ^^ Otroligt sött.

Promenad


Idag tog vi en lite längre promenad, och det var första gången på den trafikerade vägen som går utanför vårat hus/hagen. Joker hade trafikvana och orädda hagkompisen Zorro som gick framför, ganska långt framför dock, men som hade i uppgicft att visa att bilar och allting inte är farligt.

Var nog tredje gången vi ledtränade honom. Har inte lett honom på väldigt länge nu. Men iag kändes det så rätt att vi skulle ågå på asfaltsvägen och inte den lilla grusvägen bredvid hagen, där vi tidigare tränat att leda Joker. 

Vi stötte på 3-4bilar under tiden vi gick där. Och Joker reagerade ingenting någon gång, SUPER! :) Kan inte tänka mig att han är så duktig. Gjorde några tester som jag brukar när vi går, nämligen start och stopp. Testade först så som jag brukar, med "ptroo" för halt och en smackning för skritt igen, vilket fungerade lika bra som alltid.

Sedan testade jag honom lite grann, för att se om han gjorde som jag bad honom utan att säga någonting, en liten "respekt"-övning. Då vi skrittade på i vanlig takt, så tvärstannade jag plötsligt, och tidigare har Joker bara gått  utan att bry sig, vilket betyder att jag inte skaffat mig den respekten jag behöver, för att han ska lyda mina kroppssignaler, men nu, istället för att gå, så stannade han lugnt utan att gå ett steg till efter att jag stannat. Hur bra är inte det då?! Hehe. :) Provade så några gånger till, 2-3gånger ungefär och gav honom mycket berömm direkt när han gjorde rätt, så att han i framtiden ska vilja fortsätta göra bra ifrån sig. ^^

Han lyssnade kanon alla gångerna och tyckte att det där var superenkelt. Hehe.

Himlans kul när det går bra. :)


Zorro och Joker i hagen en förmiddag för en vecka sedan ungefär.

Joker som nu varit lite loj och inte gjort mycket väsen utav sig försöker jag få lite energi i, genom att ge honom betforvatten, vilket han med nöje dricker upp på en gång. ^^ Tycke han blivit lite piggare, så kan det vara vätskebrist som gjort honom loj?

Han busade till lite idag också när det gick förbi en annan häst, och Zorro blev helt till sig i hagen och då passade Joker på. :) Känndes bra att se att han är lite pigg. Hoppas betforvattnet hjälper! Själva betforen äter han inte, den äter Zorro upp när han kommer in i hagen. (Ger Joker kraftfoder när han är själv i hagen, annars äter Zorro upp allting för honom). För Joker lämnar den men dricker upp all "saft". ^^ Hehe...

Joker tyckte nog om promenaden, då han fick se lite annat, stanna och äta något grässtrå (men var noga med att han gick på kommando, vilket han gjorde. Vill inte ha någon häst som vägrar gå i framtiden...).

En slö Joker


Joker känns slö, för slö. Fölisar brukar hoppa omkring och få utlopp för lite överskottsenergi, men Joker går på sparlåga och känns inte alls bra...

Jag undrar vad som är galet?

Han äter ju mycket vilket är bra, för är aptiten där kan det väl inte vara allt för mycket fel!?

Är det vädret som gör honom såhär?

Snart får Joker kompisar, jämngamla kompisar. :) Det känns bra, jag hoppas det hjälper till att pigga upp honom lite. Inte så långt kvar nu.

Håller ett vakande öga över honom. Vill att han vilar ordentligt, äter och dricker bra. Men också att han ska visa lite energi. Och just nu verkar det som att det är energin som det är fattigast på...

Vaccination


Idag var det vaccination för Jokers del. Veterinären var lika trevlig som alltid och Joker var en klocka som vanligt, reagerade ju inte ens.

Björn (veterinären) sa att han såg tuffsig ut, vilket jag håller med om. Han såg inget på hans hull då han hade täcke på sig, men med vana ögon såg han att han var smal... :(

Det är min första unghäst, så jag vet inte hur dom ska se ut och eller vara. Klart man läser massor i böcker osv. men man har ju ändå inte samma erfarenhet som en som har hållt på massor med unghästar utan att läsa i någon bok.

Vi har ett bra grovfoder och fodrar med ett bra kraftfoder. Men jag kan ju ändå inte hjälpa till så mycket mera.

Joker äter grymt mycket bättre nu än vad han gjorde när han kom, så nu har han ju börjat gå upp lite i vikt, men det går alldeles för sakta... Jag vill inte att någonting ska hända min Joker! Men jag kan ändå inte rå för hur han blivit behandlad och fodrad de första 6månaderna då jag inte var där. =/ Han kunde till och med stanna i växten och sådär som han är nu, och då blir det katastrof!

Jag hoppas på att han blir bättre! Håll tummarna för oss, för Joker!

 


Vaccination på G


Joker har blivit hemma här nu. :) Han äter bättre, han äter mycket, och han trivs i sitt vintertäcke som håller honom varm och go nu när det är 6 minusgrader ute. Precis, 6 minus, det är sjukt kallt, och vintern närmar sig mer stormkliv. =/ Jag längtar inte.

Undrar hur Joker kommer att reagera på snön?! Han har ju aldrig sett snö förut. ^^ Ska bli kul att se. 

Han lyssnar på mina visslingar och förstår att när jag visslar så ska dom komma upp till skogsdelen, där öppningen är. :)

Kommer jag med blåa IKEA-påsar så vet han att det är mat på G och gnäggar sött. Joker äter mycket hö nu vilket jag tycker är toppen!

Vi har kommit på att han tycker om äpplen också. Så han får några småbitar lite då och då i kraftfodret, vilket han glatt smaskar i sig. ^^

På torsdag, dvs imorgon så kommer veterinären hit och ska vaccinera Joker. Det blir hans andra spruta, så vi får hoppas att det går bra. :) Vi får se, han kan ju konstra jätte mycket, vem vet?! Men jag håller tummarna på att det går bra!

Joker hanteras och pysslas med varje dag. Lite socialt, vi klappar, kollar såret, känner under täcket, kliar på huvudet och klappar lite överallt på honon. :) Han är van mig och Martin nu, men är lite osäker, men ändå otorligt nyfiken på folk som går förbi och på folk som hälsar på dem. Så det känns bra att det går framåt fortfarande. :)

Regn och ruggigt väder


Idag har det regnat hela dagen, så otroligt tråkigt och omotiverande till allting.

Jokers regntäcke var totalt genomblött och han var lite blöt utan täcke som med täcke och jag fick innan lunchtid ta av honom täcket och försöka få det torrt innan kvällen.

Slutade som jag trott - Joker blir genomblöt innan klockan hunnit bli 14 och han står och skakar för att försöka få upp värmen igen, jag öser ut hö i hagen (som han nu duktigt äter, när det lilla gräset som fanns kvar i hagen är slut). Vill få honom att tugga igång värmen igen och kunna slappna av lite så att han inte spänner sig och sedan halkar till i hagen och sträcker sig eller någonting annat dumt, nu när hagen är pissblöt och bara består av gegga. Så onödigt och så himlans dumt om någonting händer bara för en sådan sak...

Jag tokriver i den, faktiskt riktigt städade täckesgarderoben, i hopp om att hitta ett täcke som kan få min älskade Joker varm och förhoppningsvis torr. Jag vill inte att han ska bli sjuk. Men då jag bara haft stora hästar tidigare och inga föl eller shettisar så finns det heller inga täcken som passar Joker. Efter en hel dels täcketprovning av de täcken jag har så bestämde jag mig för att köpa ett nytt.

Jag som till en början hade bestämt mig för att jag inte skulle sätta på Joker ett täcke för ens han verkligen behövde det, och jag trodde att det skulle vara när han vuxit upp och skulle ha samma täckesstorlek resten av sitt liv, istället börjar jag redan nu när han fortfarande växer så det knakar och täckena snabbt behöver bytas ut...

Men vad gör man inte för sin älskade häst. <3

Sagt och gjort, och ett täcke till blev det. Denna gång ett vintertäcke så att han ska kunna ha det vid sånna här tillfällen för att kunna vara varm och behålla lite energi och hull.

Tog på honom täcket på en gång när vi kom hem från affären, och jag tror att det uppskattades. :)

Gav dom mera hö igen efter det så Joker kunde tugga upp värmen lite mera. Synd bara att hagkompisen Zorro blir tjockare och tjockare när dom får så mycket mat. Men Joker måste upp i vikt och att få upp värmen är ju bättre än att fösöka banta ponnyn. ^^


Morgonstund har guld i mun

Måste bara visa vad jag såg nu i hagen. För andra gången ser jag Joker ligga ner. Tidigare har jag bara sett honom ligga ner när det varit mörkt, och då har det inte varit så lämpligt att knäppa kort, men nu när det var ljust ute så kunde jag gå ut och knäppa lite kort. :) Ha överseende med att min kamera inte är den bästa, men kort blev det i alla fall. :) 




En liten sammanfattning

Joker har fått en till ledträning, i söndags. Han var superduktig! Och precis som första gången så använde vi oss utav Zorros hjälp. Joker har börjat förstå riktigt bra. :) Så stolt över honom.

Att sätta på honom täcket går bra precis som alltid, men han har varit lite så att han gärna vill gå framåt just precis då man lägger på täcket, men nu idag så har han faktiskt gått tillbaka till sin vanliga duktiga unghäststil. :)

Just idag, nu på morgonen när jag kollade ut genom fönstret, precis som jag brukar göra varje dag, så kollade jag precis som vanligt efter hästarna, ligger dom, eller vart i hagen står dom osv. Jag kollade igenom hagen med såg bara Zorro. Panik! Vart är Joker? Nu finns det ju träd och sådant som kan "gömma" dem ibland, men jag kollade försäkerhets skull igenom hagen ytterligare en gång till utan att se Joker. Sen se jag ett lila täcke, utanför hagen, på gården bortanför hagen!!! :O :S Hur kom han dit? Hur länge har han varit där? Har han gjort illa sig? Ja, alla möjliga tänkbara frågor for igenom mitt huvud.

Jag fick på mig kläderna fort, tog Zorros grimma två grimskaft, så Martin också skulle ha ett, och så kraftfoderhinken. Lockade på Zorro utan att joker skulle höra, tog på Zorro grimman, berömde honom för att han var duktigt och var kvar i hagen, stängde in honom i skogsdelen och gick igenom hagen mot Joker.

Joker gnäggade och fick syn på mig och Martin komma gåendes med hinken - tack gode gud för att han vet vad hinken betyder nu - så han fick en tugga då han på en gång satte ner huvudet i hinken, och jag trevade efter hans grimma.

Han kom fast på en gång och var knappast svårfångad... Jag är glad att vi kommit så långt som att han är lätt att fånga, både i och nu utanför hagen, på lite mer än en vecka. :)

Det såg ut som att han varit där ett tag då det var massor av hovspår och hans bajshög (kanske var fler, brydde mig inte om att leta), var frusen...

Promenaden från granngården där Joker stod och mumsade gräs, tillbaka till öppningen till hagen gick kanon. Kan man säga annat än att jag är glad ölver att jag tränat honom att bli ledd och infångad. :D

Nu hoppas jag på att han stannar kvar i hagen, och lär sig att ta för sig av höet som Zorro lurar till sig hela tiden...!

Under dagen idag får dom stanna kvar här uppe i skogsdelen, får se om jag uppnar upp helt, men nu ska han väl ändå inte gå igenom tycker jag. Strömmen är på och han får en rejäl stöt om han går på tråden nu.

Tog av Joker täcket nu på morognen, "bara" 3 minusgrader ute, och nu har han blivit riktigt duktig och står stilla när jag tar av honom täcket också. :) Stolt fast han rymmer. Hehe. Glad att han inte gjort illa sig i alla fall.


Bilden: Inte världens snyggaste bild på joker, men härligt att han kan visa sig lite mysigt trött med en jäsp. Zorro och Joker har precis stått och solat på morgonkvisten. Och lagom varm i kroppen så blir man väl lite mysigt trött..


1 vecka

Joker blödde lite näsblod ur sin högra näsborre igår morse. Tror det var för att det var första gången som det var minusgrader, i alla fall första gången det var 6 minusgrader under hela natten från kväll till morgon. Det var bara något litet och jag tyckte inte det verkade direkt farligt. Torkade bort och sedan kom det inget mera. :)

Igår kväll hade vi lite ledträning igen. Andra gången sedan han kom hit. Nu har vu ju "fusktränat" lite nästan varje dag, då vi tagit honom in och ur hagen för att borsta och sätta på täcke osv. Så man kna väl säga att hans kunskaper sattes lite på prov idag då. ^^

Han var faktiskt riktigt duktig, och även om han vinglar lite, (som man faktiskt har en liten anledning till att göra när man inte riktigt kan, och är bäbis fortfarande), så lyssnade han bra till mina kommandon. :) Han förstår min smackning, och mitt "Ptrooo" har han ju förstått i princip hela tiden. Så vi kommer lite framåt, men jag är väl medveten om att det kan vända och gå åt andra hållet...

Håller tummarna för att han fortsätter vara den ängeln han visat sig vara hittills. <3

Är lite orolig för Joker då han inte verkar äta någonting. :S Han äter det lilla gräset som finns kvar, som knappt är någonting. Så dom får ju extra hö i skogsdelen, där dom också har vatten.

Zorro jagar bort honom från varje höhög han går till även om det finns hö utspritt i hela hagen så är Zorro jämt där och chasar bort lilla Joker... =/

Dom går nere på täktdelen hela dagarna och stänger jag in dem här uppe i skogen med den lilla täktdelen som är totalt rensad från gräs så står dem bara och vilar. Joker följer Zorro och det slutar oftast med att det blir vila och inte äta som gäller.

Och är det någon som äter så är det Zorro, så ja, han har lagt på sig en del igen, vilket han absolut inte får göra nu. Är inte bra för hans del.

Igår kväll stängde jag in Joker här i skogsdelen och Zorro i den andra delen så va roch en skulle få äta sitt kraftfoder som nu blivit anpassat mera efter vad dem behöver och inte bara för att få något. Jag la en höhög i varje del och Zorro var den som åt upp höet, medans Joker struntade i det. Han tog någon tugga sedan gick han iväg...

En otroligt lättfödd ponny och en aldeles för smal unghäst är nog inte den bästa kombinationen att ha i en och samma hage. Men man måste ju få det att fungera.

Imorse så kröp Joker under tråden in till Zorro, så ja, vad ska man göra då?! Zorro växer och ser snart ut som ett dräktigt sto, och Joker minskar ännu mera då Zorro inte låter honom äta av höet.

Jag har provat ge Joker hö när jag tar Zoror ur hagen för att rida. Men han tar någon tugga och sedan står han och vilar. Allt dom gör är ju att vara på täkten och äta gräs som egentligen inte finns. :S Och när jag tar upp dem för att rida Zorro eller byta täcken osv, det är då dem går upp för att dricka vatten, klia sig mot träden och allt vad dem nu gör här uppe.

Känns lite som ett dilemma... Kansek jag som överdirver, men, men. Jag hoppas det blir bättre snart.

Joker får ju lusern för att kunna öka lite i omfång och vikt och de smaskar han minsann i sig, men höet, det äter han inte. Så typiskt!

Idag blir det lite borstning och lyfta på fötterna för Jokers del, annars kommer det att att vara ganska lugnt för han idag. :)

Bjuder på en bild på Joker och Zorro i hagen när dom står och solar lite. Bilden är från igår.



Just ja, måste ju säga att igår var den 1 vecka sedan Joker kom hen till oss. Gud vad en vecka går firt, snart är han 3 år och inriden också. ^^


Visiterar från topp till tå

Fick hjälp av Martin nu på kvällen så jag kunde pyssla lite med Joker.

Vi lyfte på fötterna och kratsade hovarna för första gången. Lite krångel med att stå stilla när jag lyfte frambenen, annars gick allting kanon!

Gick igenom honom med piggborsten för att få med en massa lös päls, och ja en massa lös päls blev det och Joker hade sysselsättning under tiden jag borstade och pillade på honom, nämligen gå igenom hela Martin från topp till tå med mulen. Han luktade igenom hela Martin, haha. Han snosade mig i håret, och när jag tog fram täcket så luktade han länge på det, innan han sedan tog tag i det och bet i det. Då fick han knäpp på näsan och fick höra ett tydligt "nej!".

La på täcket från andra hållet den här gången, alltså från hans högra sida. Gick bra, fast några steg åt sidan tog han.



Hans högra kota, där han har såret är fortfarande svullen och varm. :( Hoppas det bara är för såret och inte någon dum grej att det är infekterat eller så. Såret är rent och det har fått en skorpa. Sitter "felet" i kotan? Aja, ska fortsätta hlla koll på det så klart.

Han har mugg på båda bak också. =/ Nu när man får pilla lite utan att ha går undan eller försöker "sparka" bort en så har jag sett att det inte är bara lera, utan som sagt mugg... Aja, blir muggkur för hans del då.

Imorgon blir det liten promenad, så han lär sig grunderna någon gång och på söndag blir det som idag, borstning och lyfta på fötterna. :) Och på måndag blir det nog "vila" så att han får tänka på vad han gjort och vad han förhoppningsvis har lärt sig. :p


En stolt matte. :)

Jag är himlans stolt över Joker. Han är riktigt duktig verkligen.

Igår var inte Martin hemma när vi vanligtvis brukar förbereda hästarna för natten. Det betyder att jag fick sätta på täcket på Joker helt själv, för första gånen, och ja, det är ju inte så många gånger vi har tagit på täcket på honom heller. Tror det här var tredje gången. Och ja, vad ska man säga, vilken toppenhäst! :) Han stod stilla, fast jag fepplade runt och hade mig, haha.

Gud vad jag ääääälskar den här hästen. Hoppas han fortsätter att vara så lugn och snäll. :)

Och idag när jag skulle ta av täcket sjläv, för tredje gången, så stod han faktiskt stilla. :) Första gången han står stilla när jag gör det. Super! :D

Idag ska det bli borstning för Jokers del, han föller otroligt mycket nu och det kliar ju massor på honom, så Martin har lovat att hjälpa till att hålla i honom medans jag borstar. Inte så lätt att göra det i hagen då Zorro går iväg och Joker gärna vill följa efter honom. Lyfta benen ska vi också göra och testa på att kratsa hovarna. :)




Lite gos och mys

I tisdags blev det bara hagen för Jokers del. Gjorde lite grann med honom så som att klappa på kroppen, klia lite och ta på öronen och benen. Men nå mer blev det inte. Är lite rädd att han ska tröttna om vi gör det för ofta, så lite vila och bara lite socialt och "mini"-visitering i hagen och av och på med täcket blir som bas vid vila. :)

I tisdags var också första gången som Joker fick vara helt själv i hagen i ca 1timme, då jag red Zorro. Och jag kan ju inte göra annat än att berömma Joker för hur duktigt han är alltså. :) Är så himlans roligt att se och veta att han är så lugn i allt vi gör med honom.

I onsdags, dvs igår, så kollade jag hans sår på benen igen, och såret vid kotan på bakbenet har gjort att han svullnat en del, han var lite varm också, men såret såg rent ut och jag tyckte ingenting var annorlunda när jag klämde och kände runt såret...

Joker var duktig och blir bättre och bättre ju mer vi pysslar med honom och lyfter benen osv.

Borstade lite på honom också och lite konstigt tycker han fortfarande att det är när jag borstar på benen. :p Men allting går framåt.

Igår var också dagen då vi bestämde oss för att avmaska honom. Det var tydligt redan i lördags då vi hämtade hem honom att han hade mask, då två STORA maskar kom med i hans träck, inte så fräscht kan jag lova. Och det var ju nästan för tydligt att någointing inte stämde, när han gått på ett bra bete hela sommaren och kommer hem supersmal! Så ja, avmaskning för Jokers del, så får vi se hur det blir nu framöver, och förhoppningsvis så lägger han på sig massor. :) Han skötte sig super, höjde huvudet lite, men stod helt still och svalde det direkt utan någon större protest. 


Vilken ÄNGEL jag har! <3


 


In i staketet

Nu blev måndagen lite "bortglömd" här på bloggen, så jag tänkte berätta lite vad som hände under måndagen.

På morgonen tog jag ur Zorro ur hagen för att borsta på honom, byta täcke och gå en kortare promenad, då fick Joker lite kraftfoder i en hink att smaska lite på under tiden, eftersom att han skulle vara kvar i hagen. Detta var också första gången som Joker fick vara kvar själv i hagen, så det var lite som en test på hur han skulle reagera när Zorro inte var där.

Det blev lite gnäggningar i början när jag och Zorro gick iväg, men när vi kom tillbaka ca 10-15minuter senare så stod Joker lugnt och betade på det gräset som finns kvar i hagen. :) Alltså så blev det inte en så stor reaktion av det hela, vilket var toppen!

Sedan tog jag av täcket på Joker då det var fint väder ute. Var första gången vi tog av täcket på honom, då han fick gå med täcket på sig hela dagen under söndagen. Var lite bökigt att ta av honom täcket när man var själv, för han snurrade liksom runt när jag skulle ta av bensnörena, men det gick. Jag är så himlans rädd att han ska bli rädd för någonting jag gör, och inte vilja att jag kommer nära mig sedan eller någonting sådant, vilket för mig skulle vara total katastrof!

Det hela slutade dock bra och han blev inte rädd för varken mig eller täcket. :)

Så dumt när han inte är van att vara uppbunden, då hade det varit lite lättare, eller ja, mycket lättare! Men jag har ingenstans, som är säkert nog för uppbindning av en unghäst som aldrig suttit fast förut. Jag sätter ju fast Zorro på uppfarten mellan en stolpe som sitter i backen, precis som en stängselstople, och sedan sitter han fast i räcket till en hemmabyggd "handikapp"ramp upp till våran ytterdörr. Så det är ju ingentnig som håller för en häst om kanske vill slita sig loss.

Jag vet ju inte hur Joker reagerar första gången han sitter fast, men förhoppningsvis så reagerar han ingenting.

Sedan har vi ju det här med att leda honom. Det kommer nog att ta tid, och det får det ju så klart göra också, men alltng som man hela tiden har tagit för givet med Zorro, som att leda, lyfta på benen, kratsa hovarna, sårtvätt, visitera, bortsa osv. Allt detta blir svårt att göra med Joker när man är själv, och det är inte ofta jag är har tillgång till en medhjälpare. Men det går. :)

När jag lite senare på dagen tog ut Zorro och ställde honom på uppfarten, blev Joker själv för andra gången i hagen. Det gick bra även då, lite gnäggningar med sedan utforskade han resten av hagen, när det helt "plötsligt" kommer två barn cyklandes förbi hagen och trixar med cyklarna och Joker flyger upp i luften, då han tydligt inte alls var beredd på det där. Medans han skuttade iväg, kollade han på det han blivit rädd för, dvs. han sprang åt ett helt annat håll än vad han kollade åt. Så till slut sprang han in i stängslet, hoppade upp pch ner, hamnade i trådarna och skuttade därifrån och på en av stängselstolparna. :O Jag släppte snabbt det jag höll på med och kastade mig in i hagen för att så fort, men ändå så lugnt ta mig fram till Joker, som var skärrad över det som hänt. Jag kollade snabbt igenom honom och konstaterade att han fått tre nya sår på benen - han som tidigare hade en massa sår både på huvudet och benen. Inga djupa sår, men ändå sår som kan bli infekterade om man inte "tar hand om" dem.

Senare på kvällen så fick jag hjälp av Martin, så då borstade jag lite på Joker på hela kroppen. Han förstod inte riktigt vad jag ville när jag borstade honom på benen, utan trodde nog mera att jag skulle lyfta benen på honom. Efter en kortare stund med borstning på benen så stod han stilla. :)

Jag gjorde även rent de sår han fått tidigare under dagen, då han hoppade in i staketet(!). Med några små protester vid sårrengöringen, så var såren rena och det såg inte uta att vara någon större fara. :) Han hade dock ett sår på höger bakkota som kan göra att han svullnar upp en del, men hoppas och tror att det inte ska vara någon fara...

Sedan satte jag på honom täcket för natten, då det faktisk blir ganska kallt och är fortfarande blött i marken sedan det regnat, så jag vill inte att han ska ligga ner och bli blöt och sjuk.

På kvällen får dem en varsin hink med kraftfoder, men Joker vill ändå smaka på Zorros mat, fast dom får nästintill lika mat, bara det att Joker får otroligt mycket mindre mat än Zorro. ^^

Mvh Emelie

Bjuder nedan på en bild på Joker i hagen.


En duktig pojke

Jag skriver lite "dagen efter" hela tiden nu känner jag, men ni får stå ut med det. ^^

Igår var det andra dagen här uppe i Hudiksvall för Jokers del, han klarade första natten bra och Zorro är en bra "pappa" och beskyddare till Joker.

Första natten var riktigt regnig och blåsig och Joker hade mycket nytta av sitt täcke, då dom går ute dygnet runt, så det kändes skönt att veta att han inte skulle bli blöt och kall under natten. :)

Hela dagen igår fick han ha sitt täcke på då vädret var väldigt ostadigt, och det varvade mellan regn och molningt, det blåste kallt osv. Joker som faktiskt är ganska smal/tunn och har en väldigt fjunig och tunn päls var till och med lite kall under täcket, men förstår det då vädret var rått...

I hagen så provade jag att leda honom med hjälp av Zorro. Zorro på min vänstra sida och Joker på min högra sida, försöker få honom att förstå vad min smackning betyder och tror det hjälper om Zorro gör som jag vill och att Joker då hänger på. ^^ Det gick toppen! Joker gjorde som Zorro gjorde och det är ju bra, för då kan vi, dvs jag och Zorro lära honom kommandon och vad dem betyder. :)

Jag borstade även på huvudet, halsen magen och på benen under tiden jag hade honom i grimma och grimskaft, också det i hagen. Sedan knäppte jag lös honom och lyfte på benen och allting gick över förväntan. :D Han lyfte fint på de tre vita benen, men det vänstra bakbenet krånglade han lite med och verkade nästan vara lite kittlig där.

Tänkte tillbaka lite på vad jag gjorde med honom när han var nyfödd till ca 2 månader, och kom att tänka på att jag lyfte på alla benen förutom just det svarta benet, då jag aldrig kom åt det pga att mamman alltid stod så skyddande på den sidan! Kan det ha någonting med hur han reagerar idag när jag lyfte på benen?

Klappade och tog på honom på hela kroppen, mellan bakbenen och på öronen osv, lite reaktionen när man tog på öronen, men det blir nog bättre om man pysslar lite mera med det. :)

En guldstjärna till min "stjärnelev". :D

Senare på kvällen så tog jag hjälp av Zorro igen och Marillo som ledde Zorro. Vi gick ut på en kortare promenad och tränade på det jag tidigare gjorde i hagen, att Joker ska börja lyssna och förstå mina kommandon, vilket gick jätte bra den här ången också. Bad Marillo vänta en gång medans jag skulle kolla om Joker förstod vad jag menade med smackningen, då han förstod "ptrooo"-kommandot utan Zorros hjälp. Zorro stod stilla då jag smackade och Joker och jag började gå. :) Kan ha varit en ren slump, vad vet jag, men han lyssnade toppen och gick fram på kommando. :)

Mera träning återstår ju, såklart, men vi har kommit en bit på vägen, elle ri alla fall en början. :)

Mvh Emelie


Täcke för första gången.

Samma dag som Joker fick komma hem, dvs igår (lördagen den 3 oktober 2009) så fick han även på sig ett äcke för första gången. :)

Det var efter att han fått springa av sig lite i hagen med sin nya kompis Zorro, som jag bestämde mig för att sätta på honom ett täcke. Vädret skulle bli dåligt under natten (regn och blåsigt), och för att inte riskera att han blir sjuk på en gång så tog vi "tjuren vid hornen" och satte på honom ett täcke redan första dagen.


Joker i sitt allra första täcke. Ett lila Domanitäcke i strl 105cm. ^^

Joker brydde sig inte det minsta, vilken stjärna! :) Han stod stilla och kollade runt lite grann när jag satte på honom täcket. Martin var snäll och hjälpte mig att hålla i honom, och det gick ju kanon. :)

När vi sedan gick tillbaka till hagen så förväntade jag mig en reaktion, på att han nu hade ett täcke som lät lite grann när vi gick, men han gjorde absolut ingenting. Han var sitt vanliga jag.
En stolt och glad matte var jag då.

Mvh Emelie


Nu är han hemma!

Äntligen har Joker fått komma hem.

Efter en lång bilresa ner till Linköping så lastades han, ganska enkelt, eller ja, i alla fall med lite lyfthälp bakifrån. ^^ När han lastats och luckorna var stängda blev det ett herrans liv på honom, men när vi sedan började rulla så stod han blixtstilla.

Stannade flera gånger på vägen hem till Hudiksvall för att kolla till honom, och han verkade tycka att det var okej ändå. Han såg lite frågande på oss, men var väldigt lugn för att vara första gången själv i en transport. Vi åkte ju ganska långt, ca 50 mil, och när det var första gången han åkte transport helt själv (åkte till betet med mamma och kompisar förut, dock i lastbil med boxar), så valde vi att ha honom helt lös. Vi hade tagit ut all inredning, förutom en "bärande" stolpe i mitten av transporten. Det gjorde att han kunde välja fritt om han ville stå, ligga åka i sidled och/eller fram-/baklänges.

Joker valde att åka ståendes och baklänges, hela vägen hem. :) Duktigt gjort tycker jag!


Joker i transporten.

Väl hemma lastade vi ur och det gick galant, han tog steg för steg och kollade sig omkring samtidigt som han kollade vart han gick på rampen. ^^


Första bilden på Joker när han är i Hudiksvall. Precis lastat ur honom.

Gick vinglande fram över vägen från transporten, inte van att bli ledd och då är det inte så lätt att veta vad den som håller i snöret vill. Ibland gick det i en rasande fart och ibland tog det helt stopp. Hehe. Men vi kom fram till hagen i alla fall.

Vi släppte ihop honom med Zorro, som var otroligt nyfiken på vad det var för en vi hade släpat hem. Zorro visade tydligt var skåpet skulle stå, och att det var han som bestämde i den här hagen och inte Joker. Joker tyckte väl att det var okej och började nyfiket att utforska hans nya hage. :p

Dom blev lite smått vänner till kvällen i alla fall. :)

Joker fick smaka på Zorros kvällsmat, vilket ingen annars får. ^^ Joker tyckte inte om den blöta maten, men han smakade i alla fall. :p

Så fort Joker fick spring i benen var inte Zorro den som var sen att hänga på med bus och lek, perfekta kompisar. 
¨
Nedan finns det två länkar till några av filmerna som gjordes första dagen Joker kom hem.
http://www.youtube.com/watch?v=GPKX806F1Vs
http://www.youtube.com/watch?v=Blh6608QLpg 

Mvh Emelie

 


RSS 2.0