Dagen

Idag har jag inte hunnit gjort allt för mycket med honom. Vi har börjat betat för hand, eller ja, det har vi gjort ett tag men nu har jag börjat beta honom ca 15-30minuter 3gånger om dagen - morgon, lunch/em och kväll. Fast på kvällarna brukar han bara vilja in då det är så mycket mygg, flugor och knott. Han brukar stå i hagen och gnägga flera gånger bara för flugorna. ^^ Min söta häst. Det är kul när dom blir personliga, hittar på lite egna grejor och inte bara är eller härmar andra hästar. :) Men i alla fall så betas han nu för hand dvs utanför hagen just för att han ska gå upp lite i vikt och samtidigt vänjas in vid gräset. :)

Han har börjat gå upp i vikt, men det är mycket kvar!

Och just ja, idag ringde jag veterinären ang. Jokers "bölder"/knölar som han har mellan ganascherna. Jag tror ju det värsta - kvarka, men det är inte mycket som stämmer inte på det. Han har antagligen bara någon vanlig infektion av något slag, men veterinären ska få kolla och förhoppningsvis utesluta kvarka. :)

Snart ska jag till stallet en sista gång för dagen och beta lite med Joker och rida eller promenera Zorro och sköta om dem båda. Ska även prova ett flugtäcke på Joker som jag köpte idag, hoppas han kan ha det bara. Han blir ju väldigt utsatt för flugorna och han vill inte att jag sprayar flugmedel på honom så jag får spraya i handen för att sedan ha på honom, men han är lite tveksam till det också, så vore ju toppen med flugtäcke att ha på dom värsta dagarna och sedan spraya/"smeta på" flugmedel vid skap och mellan frambenen som är mest utsatt. :)


Gårdagen

Igår kte sadeln fram och upp på Jokers rygg. Nu var det ett tag sedan sist men han reagerade inte det minste, precis som från allra första början. Jga kna inte berätta hur stolt jag faktiskt är över honom, och hur nöjd jag är över det jag gjort med honom. :)

Jag gjorde i alla fall som jag brukar - la på sadeln på ryggen, halsen och länden/korset och ruskade, slog med kåporna, klappade på den så det lät, men han reagerade som sagt ingenting, inte på någon sida. Sedan hängde jag lite på honom från båda hållen och la en del av min tygd på hans rygg/sida, då gick han åt sidan lite grann. Men blev inte hysterisk på något sätt, så jag är supernöjd med honom.

Borstade som vanligt och kratsade hovarna på honom.


Böldpest?

Jag börjar med att berätta lite smått om dagen som var i förrigår..
På kvällen så borstades han, och tränsade med det raka bettet för första gången. Det gick bra men han fick inte grepp om bettet vilket irriterade honom. Ska tränsträna honom mera, lite längre stunder då hade jag tänkt, så han förhoppingasvis slutar joxa med bettet så mycket. :)

Såret på nosryggen var inte förändrat någonting, det såg lika dant ut, men hade börjat bilda en skorpa vilket var bra.

Såret som han har på sitt vänstra framben vill dock inte alls läka. Det bildar en skorpa och sedan är den borta och såret är öppet igen. Antagligen så kliar Joker upp såret när det börjar läka och då börjar klia lite. Vill ju att såret ska andas så mycket som möjligt så det läker ihop någon gång, men det fungera ju inte om Joker ja klia upp det hela tiden. Får se om jag sätter ett "plåster" där eller nått, det sitter ju lite dumt till... Han är fortfarande lite svullen under knäet också, men det går upp och ner hela tiden. Även olika hur varm han är...

Igår då..
På morgonen när jag kommer till stallet så ser jag en häst med ett jack mitt på nosryggen, vem kan det vara tro? Jo, Joker såklart. Jacket var litet och inte direkt djupt, ingenting som behöver sys med andra ord. Han var lite svullen och lite varm, och såret såg alldeles nytt ut. Alltså har han någonstans i boxen gjort sig illa, hummm?!

För övrigt igår så blev det väldigt lite gjort, vistiterade honom och kratsade hovarna typ. Tog in dom sent och då blev det väldigt lite, men idag ska vi väl försöka få till det desto mera. :)

Och nu idag..
Så har Jokers nosrygg svullnat ytterligare vid jacket han lyckades få till igår, men det var inte det enda (såklart)... Joker har en massa "bölder" vid ganascherna, allså mellan ganascherna på undersidan av huvudet. Och när jag skulle kolla och känna vad det kunde vara så fick jag inte, dvs han ömmade och tyckte att jag var världens sämsta matte som skulle pilla på honom (dessutom när han låg ner), men vad sk man göra då, man måste $ju kolla vad det är han dragit på sig nu. Kollade lite mera sedan när han rest sig upp, men det var lika då, jag fick inte ta på honom. Så vad kan detta vara då? Självklart hade jag inte kameran med mig, men om det är kvar när jag åker dit och fodrar lunch (dvs. betar dem) så ska jag ha med mig kameran och dokumentera så ni får se.

Han har ju haft en knöl på undersidan av huvuder förut, förra veckan tror jag, men då tror jag det var flugorna, men det blev bättre när han hade flughuvan på sig som täker det området också. Men nu tvivlar jag starkt på att det är flugorna då det inte har funnits några. Det har ju blåst och varit "iskallt" så man har inte sett till några flugor. änns lite mystiskt, för det var ju inte bara en som det varit förut, utan det var säkert 4-5stycken som kommit bara över en natt. :S Ska undersöka detta vidare i alla fall. Så länge har han "böldpest"...


Förlåt och åter förlåt...

... för mitt dåliga bloggande! Har inte haft någon lust, ingen ork och ingenting känns det som. Men förhoppningsvis blir det här bättre, jag ska satsa på att göra en ny design nu också ju, inte just ikväll kanske, men innan maj månad är slut så ska det vara en lite nyare design här på bloggen i alla fall. :) Det låter väl bra?!

Dagarna som gått har (tro det eller ej) varit skadefria fram tills idag, då han hade ett sår på ena framballen på höger ben. Bara ett ytligt sår och ingenting att oroa sig för.

Vi har under dessa fem dagar, tränstränat en gång och kommit fram till att Joker nu börjat försöka vända på bettet i munnen och när man sedan ska tränsa av så biter han fast allt han kan i bettet. :S Ja, ja.. Ytterligare en fas vi ska ta oss igenom. :) Ska testa att ha ett rakt bett på honom nästa gång, får se hur han gör då.

Vi har borstat dagligen och så har Joker blvit rädd för sprayflaskorna, dvs pälsglans och flugmedel. Inte hysteriskt rädd nu alltså, utan så pass rädd att han inte vill stå still. Det började när jag sprayade flugmedel på hela honom som han började med detta, så nu sprutar jag flugmedlet i min hand och smetar på det på hans mest utsatta ställen, då går det toppen! :)

Tidigare han man ju kunnat spraya pälsglans påde i pannluggen, manen och i svansen (vilket fortfarande går), men nu är de lite "jag vill inte stå still om du ska göra sådär", men absolut ingenting som snabbt går att träna bort. :)

Vi har även lasttränat(!) i en åka-baklänges-transport, dock lastade vi som man gör i en vanlig transport - bakifrån och gick ut i fram. Han var lite tveksam först, men när han väl var på rampen så gick han in lätt osm en plätt! :) På vägen till transporten, som stod på framsidan av gården (och Jokers hage är på baksidan), så busade han en hel del, stegrade och slängde med huvudet och alat han nu hittade på, men jag försökte bara få honom att tänka framåt istället för uppåt vilket lyckades efter lite bus. Ingen kom till skada i alla fall och det är ju huvudsaken! :D

Igår avmaskades han, han är ju avmaskad för inte så länge sedan, men han är ju så smal och han äter så mycket så jag vet inte varför han inte går upp i vikt. Eller jo, jag vet varför han inte går upp i vikt och det är ju för att han har varit inne i en jätte-växt-period som nu förhoppningsvis börjar avta något så han kan komma tillbaka i hull igen. Så ni inte tror att jag inte matar honom ordentligt eller något. Han ser väldigt smal ut på vissa bilden, men nu har hans päls blivit så blank så det skuggar väldigt bra och markerar hans revben mer än vad som egentligen är.

Idag verkades han lite smått också vilket gick toppen bra! Ska börja verka honom var sjätte vecka nu då hans hovar växer bättre än ogräs. :O Först verkade vi ju var åttonde, sen var sjunde, men är nog ett måste att gå ner till sex veckor. Får se hur det slutar, snart verkas han väl varannan vecka. ;) Hehe.. Bara han mår bra, då mår jag bra!


Zorro och Joker för någon vecka sedan - bustajm, (nu är det grönt i hagen).

Mys och gos

Eftersom jag tog upp hans "gamla skador" och "nykomlingarna" i förra inlägget så tillägnar jag detta inlägg åt "mys och gos". :p Alltså ett mycket trevligare inlägg än det förra. :)

Igår så bortsade jag och tvättadet rent såren och tvättade honom även vid skapet (bara med vanligt hederligt vatten). Såren måste ju hållas rena och skapet var fullt med blod och insektsrester och all gegga som man bara kunde hitta där efter en dag i solen, haha. Började med att ta bort det mesta med handen och Joker tyckte att det var supermysigt så han lyfte på bakbenen och tog dem åt sidan så jag skulle komma åt bättre, hihi. Han är bara för go! :D Sen när jag tvättade där så gjorde han ingenting utan tyckte det var hur skönt som helst. Att tvätta såret på frambenet var dock mindre roligt, men han stod ändå stilla och lyfte bara på benet för att visa att det
faktiskt gjorde ont när jag var där och pillade.

Tycker det är bra att jag vande honom redan som liten att jag tog på honom mellan bakbenen och på skapet och överallt, för nu tycker han ju det bara är mysigt, vilket jag tycker är ännu bättre. Tänk att ha en sparkig häst, så när man ska göra rent eller känna efterom kulorna kommit ner att hästen bara sparkade och slog efter en och ville att man skulle hålla "tassarna borta".. Nej usch, så skulle jag inte vilja ha det, men vem vet(!) Joker kanske blir sådan när han blir äldre?! Man ska aldrig säga aldrig, men jag tvivlar på att han blir sådan!

När Joker kom till mig efter att han blivit avvand från mamma Get a Grip så var han ju helt ohanterad. Bara det som jag gjort med honom när han vara några dagar gammal, dvs tagit på honom på delar av kroppen (absolut inte mycket), lyft tre(!) ben lite lätt (bara någon gång) och kliat honom vid manken/manen.


Kliar Joker vid manken/manen. Han flemade nästan jämt (om han inte bara stod och gungade med då, hihi).

Idag borstade jag noga och länge och sprayade flugmedel på hela honom (precis som igår). Allting gick bara bra, gick ut och lät honom beta lite medans jag försökte knäppa något sånär okej kort på hans svullna skap. Idag fick han nämligen inte gå i gräshagen någonting utan fick bara hö i den vanliga hage (finns dock lite gräs i den också, men inte så mycket som i den andra hagen). Men varför fick han inte gå i gräshagen då? Jo, det finns u nämligen lite teoriet i att han kan vara varm och svullen i bakbenet pga gräset, så det rä därför han bara fick äta lite grann, ca 3minuter ungefär, haha. Men då får vi ju se om det blir bättre då, men tvivlar ju på att hästar ska bli halta och varma i hasen/benet bara pga av gräset, eller har jag helt fel?


Joker med flughuva på sig. ^^
(Och ja, jag vet att han är smal! Men han har växt troligt mycket på höjden så han kom lite efter på hullet då, han håller dock på att återta sin form på magen liknande en kula, ska även avmaska honom en gång till för att verkligen försäkra sig om att han itne har mask)!

Kan ju även berätta att Joker inte alls tyckte om när jag skulle ta honom på öronen, men efter att vi kommit hem från Ekerö så blev det mycket bättre med lite träning och pillandes på öronen. :) Nu när jag satte på honom flughuvan för första gången så reagerade han inte det minsta. Jag var så stolt så jag vet inte vad, haha. Han reagerade varken när jag trädde huvan på öronen och sedan lades den ju över ögonen och knölades ihop och allt vad det nu blev, men han reagerade inte det minsta då heller. Då var jag lagom mallig och otroligt stolt över MIN JOKER! :D

Ska börja gå promenader med honom nu också, vill se så att det inte är något allvarligt med den lilla hältan som kommit bara.

Ny dag imorgon. :)


Behöver jag säga det?

Joker har fått ytterligare "skador" på sig. Dagen till ära så var hans skap (bara "änden") svullen och såg ut som en boll(!!?). Sedan hade han en svullnad (ödem?) som hästar kan få när dom blivit sparkade alt. fått ett större insektsbett eller liknande, alldeles framför skapet..

Här har ni lite mobilbilder på hans "nykomlingar"..


Svullen på utsidan av benet nedanför knäet. Ser ut som att knäet blivit förlängt. Detta pga det "munliknande" såret (syns väldigt svagt på bilden).


Försökte ta en bild på såret, men syns inte så tydligt som jag önskat, ska ta med den vanliga kameran. Får se om jag får en bättre och vettigare bild då..


Svullnaden vid skapet. Blev idag... Var varm och "tung".
(Tur man har en häst som är van att man tar på honom överallt utan att sparkas och dumma sig!)


Bulan (ödem?) under magen mot skapet..

Fortsättning följer... ;)

Jaha, då var det dags igen då..

Joker var skadad igår igen! Jag blir så trött på det, denna gång tror jag att det var på badkaret som ställdes in i hagen i förrigår, då dom inte var där, så gårdgen var första dagen som dom gick där med badkaret i hagen..

Joker doppar ju fötterna ibland i vattenbaljan, och det hade han gjort igår också, fast då i badkaret. Tyckte att kanterna var relativt runda och inte trodde jag han skulle göra sig illa på det heller, men jodå. Så nu har han ett sår på vänster fram under knäet (carpus), såret är likte en mun och det kommer garanterat ta lång id att läka ihop då allt skit fastnar i fickan som bildats och pga det så måste jag ju göra rent det hela tiden, vilket kommer ha såret öppet ett tag..

USCH! Jag får linda in hela honom i bubbelplast snart. ;) Min lilla ögonsten och framtidshopp skall vara hel, är ju därför jag blir så arg på sådant här! Hade det bara varit ett litet sår som vi alla får någon gång ibland så hade det ju varit lugnt, men när det blir det ena större såret efter det andra så är det lite irriterande.. Så typiskt liksom.

Igår fick Joker bli borstad och blev även tränstränad, sen fick han gå ut i gräshagen medans jag red Zorro. Zorro gjorde honom sällskap i gräshagen efter ridturen. :)


Världens bästa unghäst!

Jag har världens absolut bästa unghäst! :D

Idag har dom ju gått 3-4timmar i gräshagen och dagen till ära så var det den varmaste dagen hittils på året. Både Joker och Zorro var väldigt irriterade på alla mygg och flugor som kommit fram och irriterat dem, så jag borstade igenom dem jättenoga och kliade där det kliade. ^^ Dom tyckte att det var jätte mysigt.

Men i alla fall, Joker blev sprutad med flugmedel på hela kroppen och reagerade ingenting, inte ens när jag sprutade meddan bakbenen på honom (då Zorro i vanliga fall gör allt för att slippa, fast han sparkar aldrig, haha)!

Sedan provade jag alla mina flughuvor jag hade och det var första gången som joker fick någonting på öronen och över ögonen, men inte rörde han en fena för det och tog allting hur lugnt som helst, vilken TOPPEN HÄST jag har! :D

Nu ska jag slå på TV:n och Eurosport för om bara någon minut börjar hoppningen. Så kolla ni också!

Gräs är gott

Tappade bloggandet igen... Är liksom inte nå roligt att skriva och berätta varje dag att jag borstat honom och kratsat hovarna. Hoppas ni förstår det.


Joker växer och växer på höjden så får vi höja taket i stallet, haha, eller så inte, men, men. ;)

I alla fall så har hästarna börjat betats in på gräs, förberedande för betessäsongen. :) Joker älskar det, han är hur glad som helst, men till skillnad från Zorro så kommer Joker i alla fall fram när man kommer och ska ta in dem eller bara borsta och fixa med dem. Zorro är nämligen en sådan häst som kan äta ihjäl sig om fick och på det otroligt lättfödd, så han ska ju egentligen inte gå med fri tillgång/på gräs, men i alla fall han kommer inte när man ska ta in honom, utan tvärt om så springer han därifrån, han vill bara äta och äta och äta... Så typiskt, tur Joker tycker det är roligt me duppmärksamhet och pyssel i alla fall - hoppas det sitter kvar resten av livet. :P

Igår och iförrigår så har Joker borstats länge och noga. Han bara älskar det. ^^ Sparksåret har blivit lite bättre, svullnaden på frambenet är borta helt och nu är det "bara" en lite bula kring såret som är kvar. Sen har vi svullnaden på vänster bakben då, den är också helt borta, men jag hittade ett ytte-pytte litet så på utsidan av hasen och där är han också ganska varm. Antagligen berodde svullnaden på det, men tycker det är konstigt när svullnaden minskade upp mot hasen och han var varm där svullnaden var och inte vid hasen... Men, men, så länge han blir bra så är jag nöjd med det. :)

Igår flyttade jag över Joker själv till gräshagen, satte på honom benskydd fram då det var halt i hagen då det regnat en hel del, och ja, Joker har inte direkt full koll på sina ben när det kommer till busandet, haha. Bäbis med extremt långa ben. ^^ När jag var klar med Zorro gick jag ut till Joker och tränsade honom över grimman som han hade på sig, det gick bara bra! Han hade nosgrimma på sig för första gången igår också, i alla fall tillsammans med bettet. Gick toppen. :D


Joker i hagen igår, med tränset på sig.

Och idag eller imorgon så ska Joker få gå en promenad till skogen som jag länge haft som mål. Ska även börja vänja honom vid att vara handhäst när Zorro skrittas, ska dock börja på gården för att se så allting fungerar, för sedan kommer det ju bilar och traktorer och allt vad det nu kan vara på dessa grusvägar. Ska vänja honom vid så mycket trafik som möjligt, men på ett så lugnt och bra sätt då såklart. :P 

Och nu har jag lite bilder och en film som jag kan ladda upp här. ^^ Det ni, hihi.


Svullen

Jaha, då var det dags igen då!

Förra veckan följdes Joker utav svullnader, sår och bitmärken. Dessa avlöste varandra, dvs när en grej börjat gå bort så kom en ny grej och ersatte den (på ett ungefär). Och igår fortsatte den onda cirkeln... Joker var nämligen svullen i sitt vänstra bakben (hans enda helsvarta ben). jag hittade inget sår ingen skråma och han har inte varit det minsta halt eller ojämn under veckan som varit, och var ej heller det igår. Så en mystisk svullnad som plötsligt bara kommit upp - Jippi, eller så inte. Vad är nu detta då?

Joker är alltså svullen från kotan upp till hasen, den är en avsmalnande svullnad, så han är inte lika svullen uppe vid hasen som nere vid kotan och så är han ju varm i benet också. Någon anng om vad detta kan vara? Tyckte han var lite mera svullen nu på morgonen, men han står ju inne nattetid så det är antagligen därför. Men i hagen när han travade när jag släppt ut honom så var han helt ren, alltså inte halt eller liknande.

Ibland är det bara jobbigt med hästar som är hyperkänsliga, som en sådan här grej, man vet inte om man ska ta lätt på det och bara vänta tills svullnaden går ner, eller om man ska blossa upp sig och ringa veterinär och hela kalaset. Är han inte bra till imorgon och jag inte hittat någon orsak till svullnaden så ringer jag veterinären! Min lilla ögonsten ska inte vara "trasig". Hehe..

Igår blev det för övrigt en hel massa borstning och pyssel och Joker tyckte att det var hur mysigt som helst. :) Han stod i den delen av gången där han tidigare slitit sig. Jag hade honom fast i ena sidan och med grimskaftet med säkerhetsknut på den andra sidan, men ingenting hände, han stod hur lugnt och snällt som helst. Det kändes verkligen skönt, för det är ju inte meningen att dom ska slita sig och få panik bara för att det inte är en vägg bakom dom..

Inte hänt så mycket

Ny vecka nya tag.

Uppdateringen på bloggen har varit riktigt dålig och jag ber tusen gånger om ursäkt för det! Joker har blivit sparkad av Zorro - antagligen när dom busat i hagen. Joker fick i alla fall ett sår på höger överarm och har varit svullen från såret (som för övrigt varit en stor knöl på utsidan av benet...) ned till mellan kota och knä. Så de thar varit daglig sårtvätt och koll så att svullnaden inte blir större dom senaste dagarna.

Joker har bara blivit borstad och pysslad några gånger den här veckan, resten har varit vila. Men nu är det en ny vecka och en ny vecka betyder nya tag! :) Vi ska kämpa på med träns- och sadelträning, benskydd och såklart ledträningen. Ska även börja med longeringsträning, dvs få honom att gå i en volt runt mig, vet inte om vi börjar med det redan denna vecka, annars blir det nästa vecka. :)

Den här veckan ska vi alltså komma igång igen, börja med de gamla sakerna, få dem ordentligt befästa och sedan om det går bra, så ska vi börja med longeringsträningen! :D Hoppas ni är med och följer våran vecka.

Ska även avslöja att bloggen kommer att ändra lite av sitt utseende denna månad. Kategorier skall skapas (har faktiskt bara den allmänna kategorin) osv..

En bula..

Joker har fått vila tre dagar i rad nu. Idag kratsade jag bara hovarna på honom och pillade på en "mystisk" bula han fått vid bogbladet (typ).

Han var varm och bulan var lite mjuk, troligtvis ett bett eller en spark som orsakat denna bula. Joker är ju en känslig kille och en liten grej blir snabbt en stor grej på honom... Joker var öm och ville inte att jag skulle ta på honom där, speciellt inte när jag letade efter en öppning/sår. Efter att jag rådfrågat Nathalie så gjorde jag rent såret med Ytdes, gnuggade och gnuggade, men det gick bra. Joker ställde sig likt en fånghäst och tyckte att jag var iktigt elak som gjorde illa honom så mycket. Trots detta så var han gudomligt duktig! :D

Filmerna som jag pratade om hade jag glömt bort, så typiskt. Men så fort jag får lite ork så ska jag ladda upp dem på YouTube och sedan här (måste ju ladda upp filmerna någonstans innan dem kommer in här)...


Söndag

Igår tog jag både Zorro och Joker och gick en sväng, närmare bestämt fram till vägen och vände igen, bara för att se så det fungerade att ta dem båda tillsammans. Har ju lett dom tillsammans in och ut från hagen många gånger, och från transporten osv, men aldrig gått promenad. Jag vill ju som sagt ha stenkoll på Joker, så om han skulle få för sig att busa så skall det vara kontrollerat och inte så att jag eller Zorro gör sig illa..

Gårdagens lilla utflyckt gick hur som helst riktigt bra. :) Joker var lugn och blev bara rädd en gång. Det blåste ju massor igår, så det var en vild chansning på att detta skulle fungera, haha.

På vägen tillbaka så låg det en stgängselstolpe på marken som Joker gick över, eller ja, han klonkade i med ena framhoven då han var någonannanstans i huvudet, så när han hörde klonkandet och märkte att han stött i någo så hoppade han över den lilla stolpen som låg där - Han blir garanterat hopphäst i framtiden! :D


Bild från förra månaden.. Men det var denna lilla stängselstolpe som Joker hoppade över igår.

Och idag då, ja den lilla stunden som gått idag vill säga...

När jg tar ut joker på morgonen så brukar han alltid försöka busa till det de första han gör när han kommer ut från stallet. Idag gjorde jag en liten avstickare (precis sm jag gjort en gång tidigare), då jag svängde direkt till vänster (istället för att bara gå rakt fram som vi brukar) när vi kom ut från stallet och på så vis hålla Jokers huvud lite sysselsatt, så att han itne ska busa. Idag fungerade det galant, han fick lite att titta på och tänkte inte på att busa! :) Mycket nyttigt! Det är ju inte meningen att han ska busa när han leds och det är det jag vill försöka bättra på - att uppföra sig bättre när han leds.

Nu är Joker väldigt duktig i alla fall och busar inte mer än att "slänga med huvudet" och för länge sedan så kunde han försöka ställa sig upp, men *peppar peppar* så har han inte gjort det på väääldigt länge.

Ska försöka ladda upp några filmer här på bloggen också, blir ju mest bus och brall om jag kommer ihåg rätt, men kan vara lite kul att se i alla fall.


Bus och brall i hagen. (mobilbild)


RSS 2.0