Promenad och helgplanering

Promenerade med Joker i ca 25minuter idag. Det var extremt mycket broms, flugor och mygg i skogen där vi gick, helt galet! Joker blev lite slö på tillbakavägen men tror det mest berodde på insekternas intensiva irritation.

Han är riktigt mysig nu Joker. <3 Himla kul när han följer mig i hagen, myser i boxen och på stallgången (mer än vanligt alltså)!

Imorgon bitti kommer Joker att skos och promeneras för att känna på de "nya" fötterna, på fredag blir det antagligen ridning, lördag helvila då jag kommer vara på resande fot, på söndag blir det tömkörning alt. löshoppning på utebanan om det inte regnar (den blir ganska lös då).

En obeskrivligt häftig känsla

Jag vet att jag ofta säger att min häst är fantastisk, men sen är han det också och han ger mig en helt fantastisk känsla - varje dag, oavsett vad vi gör! Jag tycker att det är så himla viktigt, att häst och ryttare klickar med varandra, annars blir varaen så himla mycket jobbigare..

Idag satt jag på honom igen och jag vågade vara tuffare på honom den här gången, inte elak alltså utan tuffare och mer direkt på hjälperna. Det går alltid så himla mycket bättre när jag rider Joker så. Ibland blir jag lite väl feg och försiktig och då försöker han bara leka med mig. ;) Inte riktigt, men nästan i alla fall.

Idag jobbades han på lina med inspänningar, som alltid innan jag sitter upp. Tycker det är bra att han får jobba lite innan, komma in i arbete så fort som möjligt och inte bara "rastas av", det brukar bara stressa upp honom istället. Vilket ju inte alls är det jag är ute efter. Det ska vara avslappnande så han kan jobba rätt och fokuserat.

Vi travade mycket när jag satt på, riktigt duktig var han, lite krut i honom, men lite "hård i munnen och inte lika mjuk som jag är van att ha honom. Jag får bli lite kaxigare och försöka rida med hackamore för att se om det blir bättre eller inte..

Det tråkiga med arbetet just nu är att Joker gnisslar tänder extremt mycket, kan ha att göra med vargtänderna alt. obehagliga hakar. Han började sådär i vintras och det är inte en bra "olat" att ha med sig för vidare utveckling och utbildning. Men jag tror inte att det bara är en vanlig olat, utan att det beror på någonting. Joker gör ingenting bara för att, utan han vill berätta för mig att någonting är fel.

Efter några nätter inne i boxen fick han idag vara ute under kommande nätter igen, trots småregn. På torsdag kommer hovslagaren också, en ny (här i Sverige) tysk hovslagarmästare ska få utöva sin magi på Jokers hovar, väntar med spänning på att få se vad han kan åstadkomma. :)

Igår fick Joker vila helt från arbete.
Nu ska jag hoppa i säng, är trött som få efter idag.. God natt.


All in i löshoppningen

Om rubriken igår sa att Joker stövlade iväg i longeringen så ja, då kan dagens löshoppning beskrivas med "all in och hoppas på det bästa", för det var verkligen så. Joker gav järnet idag - med fart. Han hade tur om han fick upp både fram- och bakben över hindret, men han var riktigt duktig ändå och hade ganska bra koll på hovarna, i alla fall för att vara den första gången på tio månader som han löshoppas.

Behöver jag säga att han var helt slut efter att ha galopperat på utebanan som en stucken gris? Idag fick han löshoppas endast i höger varv också. Ibland måste man tänka på liksidigheten även vid löshoppning och ignorera den fasta "vänstervarvs-regeln".

Fick hjälp med lite filmning idag också. :) Får se om jag kan ladda upp dem någon dag..

Nu på eftermiddagen och kvällen har regnet bokstavligt talat vräkt ner och Joker gick ute med ett flugtäcke på sig, behöver jag ens säga att han var totalt jäkla genomblöt?! Han går vanligtvis ute dygnet runt, men idag hade jag inte hjärta att låta honom stå (eller ligga heller för den delen) i detta äckliga väder, hemskt att ligga i en stor vattenpöl eller vatten som strömmar ner bredvid en i hagen.

Eftersom att jag nästan 100-procentigt visste att Joker inte ville vara kvar ute, så åkte jag till stallet och tog in honom. När jag kom till hagen visslade jag på honom, men jag behövde inte vänta på honom, han stod nästan vid öppningen, under en tall som skyddade lite mot det absolut västa regnet. Han lyfte huvudet när han hörde mig vissla och gnäggade högt när han såg mig. 

När man både ser och hör det, vet man verkligen att det var uppskattat att matte kom för att hämta in en från ösregnet. <3 Joker fick "skrapas av" från allt regnvatten, fick på sig sitt Back on Track nättäcke och fick sedan sitt kvällshö i boxen. Han var mer än nöjd när jag sedan åkte där ifrån vill jag lova. :)

Imorgon blir det stall tidigt, ännu tidigare än idag.

Ibland stövlar det iväg..

Longerade Joker idag med chambonen, någonting han inte är van med. Var extremt länge sedan vi gjorde det sist, över ett år sedan, men tänkte att vi skulle prova på det idag och se om han kanske skulle arbeta lite bättre när han inte kunde hänga i inspänningstyglarna.



I början gick det inte alls bra, han stövlade iväg i en himla fart, föll in i galopp och det blev bara pannkaka, men sedan klickade det till och han förstod att han inte kunde lägga sitt huvud i chambonen då den är till för att hästen ska sänka huvud, höja rygg och få fram huvudet men då blir det lite balansproblem för Joker och där kommer springandet in i bilden.

När han tänkte till och fick lite hjälp av min röst så balanserade han upp sig och la lite mer vikt på bakbenen, fick en fin båge till överlinje, takten belv fastare och tempot mycket lugnare.

Joker som har långa ben har ofta svårt att få plats med sina bakben under kroppen, det har blivit bättre nu när kroppen har vuxit lite på längden och inte bara på höjden, men det är ändå inte det lättaste, han slår ofta i bakhovarna i framhovarna.

Imorgon blir det löshoppning, minns inte när vi gjorde det sist, ska bli hur kul som helst! Lågt och lekande lätt ska det vara. :)

Bromsande promenad

Tog in Joker från hagen igår, "dränkt" i bromsar som bet honom.

Han kom småjoggandes till mig när han såg att jag kom till hagen, ville inte riktigt lämna den gnäggande kompisen som var i hagen bredvid, men ville ändå in från bromsarna. Tappade räkningen på alla bromsar jag fick ta bort ifrån Joker, det var hemskt!

Han njöt av att stå och mumsa hö i boxen en stund, svalkas lite i det svala stallet. :) Nöjd Joker = nöjd Emelie!



Lindade benen med BoT-paddar och fleecelindor, satte på honom flugtäcke, träns och flughuva innan vi gick en kortare promenad på 25minuter. Joker snubblade över stenarna, seg var han också och var inte så jätte sugen på att gå någon promenad, hur varmt som helst och Joker stod och svettades i boxen efter promenaden. Helt sjukt! 

Idag ska jag vänta tills ikväll innan jag tar in honom och longerar. :)

Back on Track

Tog in Joker i stallet lite efter lunch, kratsade hovarna och borstade igenom honom lite snabbt. Lindade benen med BoT-paddar och fleecelindor, satte på honom sitt BoT-nättäcke innan han fick komma in i boxen för att äta hö och kraftfoder. Fick stå inne någon timme för att låta ben och muskler vila med hjälp av BoT:s inverkan. :) 

Joker älskar när han får stå med sina BoT-saker, han blir helt avslappnad och njuter verkligen av "behandlingen" - FANTASTISKT! :)

Såg några utsmetade "blodstänk" på framlindorna efter ett tag, antagligen har han kliat sig och innan lyckats få ett litet sår i munnen eller någonting ytligt som funnits på huvudet, som han i sin tur kliat av sig på lindorna. Det konstiga var att hur mycket jag än letade igenom huvud, hals och mun så kunde jag inte hitta orsaken.. Nu var det extremt lite blid och mycket vätska, men man blir ändå lite orolig när man ser "blodstänk" på lindorna och inte hittar någon anledning till varför.

Mega-relax

Sen uppdatering idag..

Joker hade världens lyxigaste dag idag i alla fall, super-mys på stallgången - genomgång av hela kroppen i form av massage och kliande. Behöver jag säga att han njöt till fullo?! Sen ryktades han länge och väl, jag finklippte hovskägg och kronrand och bara myste med honom. <3 Mitt fina hjärta!



Gallig och lite "tjock" i frambenen idag, ganska hårda gallor vilket han inte brukar ta. Beror på den ganska plötsliga träningsstarten, stallbyte, rutinförändringar och foderbyte. Imorgon ska vi ta en promenad (kanske till och med försöka oss på att stretcha) och bara ta det lugnt. Han ska få stå inne ett tag och vara lindad med Back on Track-paddar och stå med BoT-täcke (om det nu inte är alldeles för varmt för att ha täcke på?!).



På torsdag blir det en hel vilodag och på fredag blir det en promenad innan han på lördag joggas en stund på lina i ridhuset, allt för att hans kropp ska få en chans att återhämta sig. Därefter kommer det bli lugn träning där arbetet successivt trappas upp efter just Jokers kropp. :)


Joker hängde läpp rejält här om dagen, att mulen är lite jordig är ingenitng vi lägger så stor vikt nu. ;)

Allt förutom gårdagens ganska hårda tömkörningspass har varit planerat. Själva tömkörningen var planerad, men inte det intensiva passet som faktiskt blev pga de "vilda" hästarna i hagarna runt omkring. Jokers kropp har reagerat helt normalt på arbetet och gallorna i framsenskidorna är ingenting ovanligt för en häst som börjar tränas efter ett längre uppehåll, men jag tar inte så lätt på det då det är en varningssignal på att arbetet varit för hårt för just honom.

Därför är jag nu väldigt mycket försiktigare i några dagar och börjar sedan på igen med träningen för att se hur Joker reagerar på det då. Ska gå igenom förra årets träningsdagbok och se hur han reagerade när vi påbörjade kontinuerlig träning inför inridningen. :) Älska träningsdagböcker - dom finns där när minnet sviker!

Bakhovarna framför näsan

Idag gick Joker ett ganska hårt pass, om inte annat ett mycket krävande för hans lilla huvud.

Han tömkördes på uteridbanan där det var en massa stoj och stim runt omkring, nya och gamla hästar for runt i hagarna som galna och som i sin tur gjorde att Joker for runt varv på varv i passage.

Dock är det inte passagen som är kvar i mitt bildkontor (dvs huvudet) just nu, utan Jokers bakhovar framför min näsa. Vi skulle precis påbörja tömkörningen på rakt spår, för det var det som var meningen från början - att tömköra vägar och raka spår för att liksom vila från ansträngande arbete och jobba lite mer med huvudet för att påminna och väcka minnet på det som vi gjort några månader tidigare.


Joker på bete för två år sedan.

Hur som helst så kommer ett gäng hästar upp bredvid ridbanan och lever rövare i sin hagar och Joker flyger upp i luften och sparkar bakut med full kraft, något som han aldrig annars brukar göra, där kan man snacka om hårfint från att få en bakhov i ansiktet. 

Efter det blev det iprincip bara voltjobb, så kallat dubbellongering och vilken trött kille jag hade sedan. Imorgon blir det massage i alla fall, inget arbete, kroppen måste vila. Promenad för att få ur lite träningsverk ur kroppen ska vi också hinna med. :)

Fantastiska Joker!

Efter dagens stallvistelse är jag hur sprudlande glad som helst. Jag har ridit på Joker för första gången på flera månader! :D

Klok som han är, visste han vad som var på gång och det var som att fortsätta där vi slutade förra gången. Kändes så himla härligt, lite utmanande då vi var själva men det har vi ju varit förr också. Fantastiska häst! :)


Giganto-Joker i blixtljus efter dagens lilla ridpass. Ser ju inte allt för intresserad ut av att vara med på bild, men så är det väl när jag tar fram kameran, hihi. Dessutom regnade det hysteriskt, så tror att han i denna sekund lyssnade på regnet. :)


RSS 2.0