Visa häst vid hand

Igår tränade vi ytterligare på att trava vid hand, anledningen var att jag bett Nathalie filma när vi travade en kortis så som vi brukar. Alltid kul att ha film på hur det går liksom.

Nu blev det dock lite annorlunda än jag först tänkt, då jag tänkt att vi skulle göra precis så som vi brukar, på samma ställe osv. Men det blev ett nytt ställe, mera trav och lite krångel som gjorde att det blev totalt annorlunda.. Först kollade vi omgivningarna, så att han inte skulle hoppa på mig om han skulle titta till på någonting eller så då det ju som sagt var på ett annat ställe (inte långt ifrån där vi annars brukar vara). Efter det travade vi upp precis som vanligt men det blev galopp och kameran fungerade inte som den skulle..

Provade på nytt igen och då blev det en del bus och sparkande med frambenen och en hel del stegringar och han tappade balansen en gång och gick omkull. Nu var det en lugn omkullgång och han reste sig upp lite chackat men ändå var han lugn. Jag trodde han skulle kasta sig iväg då jag tappat grimskaftet (hade alltså inte longerlina vilket vore att föredra, dumma mig). Han stod stilla och undrade vad som hänt så jag tog grimskaftet och ledde tillbaka honom till samma plats igen och travade dit vi skulle från början, med lite inslag av galopp. Nathalie trodde att hon filmat allting och jag blev på något sätt nöjd över det, så man fick se vad som hänt och vad jag kunnat gjort bättre osv för att förhindra att han gick omkull. Nu var det inte så dock, ingenting hade blivit filmat.

Travade upp en gång till med galopp och sedan stegringar och sedan travade vi vidare. Då blev det filmat!Man måste komma över träskeln för att kunna avancera och öka på. Han var inte supertrött, men helt klart hade okullgången gett honom väldigt mytcket att tänka på då han blev chockad över vad som hände.

Joker blev trött i huvudet då det blev mycket när ingenting var som det brukade. Det kan jag förstå. Men nu har vi klivit över tröskeln, ett steg närmare att "öka hjärnkapaciteten". 

Jag får se om jag lägger upp filmen eller inte..

Idag när jag skulle ta in honom så ville han inte gå mot stallet och mot där vi höll till igår när vi travade upp. Väldigt bra att han är så tydlig!! Jag är lyckligt lottad som har en så fin häst som säger till när det är stopp, som visar att han inte vill (och såklart visar han när han vill!). Han skulle in i stallet och äta sitt kraftfoder och jag skulle kratsa hans hovar och borsta och kolla igenom honom och tvätta ett sår han fått på undersidan av huvudet. Väl inne gick det ju bra. =) Han åt nöjt och gick lugnt och stilla med när vi gick ut igen.

När jag skulle sätta på honom flughuvan så hade han blicken fäst på någonting ute, inte så att han spände sig och huvudet var i skyarna, men huvudet var tillräckligt högt upp för att jag fick sträcka på mig till mitt yttersta för att få på honom huvan. Den kom på i alla fall, men jag började fundera på hur man lär honom att ha huvudet lågt när man ska hålla på med honm sådär... Vet ni?

Sommarbete

Joker är nu helt på sommarbete ett tag. Han har dock gått in på nätterna tillsammans med Zorro, men nu är det planerat att ska han få vara ute dygnet runt, om det inte blir väldigt dåligt väder, då brukar han vilja komma in och torka och sova inne under natten. =)

Vi har tränat lite mera på visa häst vid hand och befästa "traaava" helt och hållet. Jag kan inte säga annat än att han har blivit sjukt duktig. Snart ska vi börja med uppställningen och även trava med ett dressyrspö i handen, då vi inte gjort det ännu. Man vill ju vänja honom med så mycket som möjligt innan rådgivande bedömningen.

Som det ser ut nu så har vi väldigt mycket kvar, men jag vill ändå att han ska få ganska mycket "ledigt", vilket han i-och-för-sig har ändå, då jag inte gör så mycket med honom, mer än att borsta och befästa det han redan kan och förbättra dem sakerna.

* Longering har vi påbörjat och är fortfarande i fas 1, vilket är att jag vänjer honom gå runt mig på ett spår och att han accepterar långeringspisken. Han skall även kunna "start och stopp" på spåret. Alltså göra halt, och komma fram i skritt. Just nu är vi på en liten volt och gör detta men vi ska så småning om, när jag känner att han är redo och förstår vad jag vill och menar, släppa ut honom på den "stora volten/spåret".

* Sadelvan är han och han accepterar det mycket bra och har alltid gjort det. Vi har dock tränat mest på att bara ha sadeln på honom, utan att det sitter fast med en sadelgjord. Han har haft sadelgjord på sig också, men jag vill att han skall vänja sig vid själva sadligen och ljuden som blir av stigläder, stigbyglar, klirrandet av spännen oh själva tyngden innan vi spänbner sadelgjorden och börjar promenera med den.



* Träns är han också van vid. Det vi har tränat mest på är själva tränsningen vilket ju går superbra och han gapar fint och tar bettet lätt. Det vi ska träna på ordentligt är att han måste ha bettet i munnen längre än vi haft nu, så han slutar "joxa" med det så mycket. Först då kan jag vänja honom vid nosgrimmorna (aachen, engelsk och remont) ordentligt. För tillfället har han haft en remontnosgrimma på sig utan resten av tränset, vilket inte var några som helst problem, han har även haft en engelsk nosgrimma, dock tillsmmans med tränset och bettet i munnen (som vi som sagt måste träna lite mera på så han blir lugn i munnen). Den engelska nosgrimman är det heller inga problem med, men jag vill ha honom lite lugnare i munnen innan jag skall spänna den så som den ska vara, just nu sitter den väldigt löst men blir ändå som en "stopp" om han gapar för stort, så att han ändå känner att det finns någonting där.

    

* Benskydd fram och bak har han haft på sig, även boots runtom. När dem sitter på så är det inga som hest problem, men när man ska sätta på dem vill han gärna lyfta benen, så vi ska jobba på att ta av och på skydden, precis så som jag fick göra med tränsningen någon gång i början. Efter att man gjort så brukar han acceptera det väldigt bra och förstår vad som skall göras. =)

    

* Borsta/ ta på honom på hela kroppen är superlätt och han fullkomligt älskar när jag pysslar med honom och visar det tydligt med sina stor jäspningar och så står han ju faktiskt hur lugnt som helst på gången! Började tidigt med att han skulle acceptera att jag tog honom mellan bakbenen/vid skapetså att jag skulle kunna känna när kulorna kom ner, och nu är det en utav hans favoriter när jag gör så. Då brukar han lyfta ena bakbenet så jag kommer åt at klia mera. ^^ Söta häst!

* Kratsa hovarna/verka är inga problem. det han brukar göra är ibland att inte lyfta på framhovarna men då tar man i det lilla hovskägget han har (finns ju kvar av en anledning, annars hade jag klippt det för länge sedan) så lyfter han sedan lätt på hoven. Bakhovarna går "på rutin", liksom de gamla hästarna som lyfter bakhovarna när man släppt framhovarna, så gör Joker också. Så det är inga problem med dem! Och hovslagaren har aldrig haft några som helst problem med verkningen på honom.



* Stå på stallgången. Här är han ju lite kinkig om han står på den "långa stallgången" och kan då backa och ibland får han för sig att han ska komma loss och får då lite halvt panik, men det går över väldigt fort. Står han i spolspiltan/den korta stallgången så går det utmärkt.

         

* Täcke, flughuva. Finns det något mer att säga än att det inte är några som helst problem med detta?!!

    

* Stå uppstallad på box. Ja, här är det väl inga problem heller. =) Han har lärt sig "boxvett" och gör sina behov på bestämda platser i boxen. Vara själv i stallet har vi dock inte tränat på så mycket, så det krävs mera träning på det. =)



* Hagvett. Vänta i hagen och inte tränga sig när andra hästar kommer in och ut, check. Lätt följa med runt när man tar in och ut honom ur hagen så man snabbt och enkelt kan stänga öppningen, check.

* Leda honom. Det går bra, men det kan hel klart bli bättre, som att han inte ska busa när vi går någon annan stans än till hagen/in till stallet, alltså att han ska sköta sig lite bättre och lite lite mera på mig när vi går åt ett annat håll än till stallet/hagen.. Han kan trava både långsamt (korta steg), normalt och snabbt (ökad steglängd) bredvid mig utan krångel. I början när man skall travar kan han ruska till på huvudet men har hittills aldrig gjort någonting dumt i övrigt, och har heller ej busat till det vilket är mer än bra.



* Elastisk täckesgjord/tömkörningsgjord. Denna har vi både gått med hårt spänd runt magen (alltså mycket hårdare än man har när man spänner den övr ett täcke) utan att han reagerat någonting, och han har även stått med den i boxen ett flertal gånger utan att han reagerat någonting. Ang. tömkörningsgjorden så har jag faktiskt inte satt på honom den ännu, trots att jag tänkt göra det flera gånger. Det skall bli väldigt snart!

* Lösgalopp och löshoppning. Här är faktiskt ingenting gjort, jag har varken tränat lösgalopp och ej heller löshoppat honom, någonitng som kommer att vara med på rådgivande bedömningen! Planeras att påbörja detta väldigt snart, men vill inte träna allt för mycket och framför allt inte börja när han är inne i en väldig växtfas, vilket är det som är nu!

* Lasta/åka transport. Dåligt tränande på detta då jag inte har någon egen transport och då blir det klent tränande. Men han går in i transporten, han har åkt både brett och smalt och med och utan kompis. Han är snäll i transporten och är inga problem att lasta om man låtr honom losa på rampen innan han går på. han är ju inte lastad allt för många gånger! Måste träna på detta så att det blir en vana och någonting som kommer naturligt, även i lite "stressade" och röriga situationer.

    

* Andra hästar. Här måste vi träna på att vara kring andra hästar, som han inte sett och inte känner oavsett vad dessa hästar gör, springer, rids, longeras, lastas, står stilla, gnäggar eller är oroliga och ändå kunna koncentrera sig på mig. Även i ridhus! I hagen och stallet är det inga problem.

* Miljöträningen måste vi träna på, så även trafikträning!

Nu har jag säkert glömt någonting, men det här får vara så länge!

Planerar att ha honom med på rådgivande bedömningen i höst, men om han fortfarande inte ätit upp sig trots fri tillgång på bra gräs och full kraftfodergiva med mineraler och allt han nu äter och behöver, så kommer jag vänta tills nästa år! Han har ju växt väldigt mycket hela våren och även nu under sommaren, så hans hull hinner inte riktigt med honom trots mycket och bra mat.

Kanske jag kan prata med någon som har erfarenhet av hingstar,  visningar och bedömningar osv, någon som vet bättre med andra ord. Då kan man ju få en liten "hint" om det är värt att visa honom på rådgivande eller ej!


Flugspray

Gör ett nytt inlägg och berättar om vad jag gjorde efter longeringsträningen, det blir så långt och så himlans mycket text annars.

Tog in honom i stallet och tog av honom benskydden, kratsade hovarna och borstade honom som alltid. Kliade honom mellan frambenen då han fått väldigt mycket myggbett där och han kliade nöjt med mig. ^^ Borstade vidare och kände som alltid mellan bakbenen och vid skapet så att allt var som det skulle där. =) Han lyfte på båda bakbenen (alltså ett i taget, haha) så jag skulle komma åt och klia bättre! Så himlans kul när han är så tydlig med vad han tycker om! =D


Joker på gången idag.

Efter borstandet och en del mys så var det dags för flugsprayen att komma fram. Jag brukar ha honom "lös", alltså i grimma och grimskaft, medans jag sprayar det på honom så brukar han gå runt, runt/steppa åt sidan och inte vilja stå stilla med andra ord. Så av säkerhetsskäl har jag honom "lös". Idag var det dock lite annorlunda. Joker gick runt och sedan fann han en tvättborste som "låg på väggen" (den väggen ni ser på Jokers vänstra sida på bilden ovan!). När han hade den att leka med stod han helt stilla trots att jag sprayade massor på honom! =D




Söta underbara världsbästa Joker!! =D

Idag har jag aktiverat Jokers hjärna (och lite kropp också). Vi har nämligen påbörjat longeringsträningen idag. För första gången så har Joker blivit longerad. Han fick gå i en mindre volt runt mig (som stod i mitten), ungefär i en volt lite större än ett longeringsspö ifrån mig (förstår ni vad jag menar då?). Han var så himlans duktig så jag vet inte vad! =D


Ni får en bild som inte har ett dugg att göra med texten (eller jo, Joker är på bilden och texten handlar om honom, men mer än så är det inte), det är ju sååå tråkigt att läsa mycket text utan bilder. ^^

Jag började med att sätta på honom senskydd på frambenen, yttifall han skulle få för sig att bralla så skulle han inte skada sina (fram-)ben i alla fall. Satte på honom grimma och longerlinan fästes i den. Tog sedan longeringsspöt och  lät honom lukta på den och kolla in så att den inte var farlig eller liknande. "La" den vid manken och drog den sedan bakåt, som en smekning liksom så att han skulle se att jag inte ville någonting som var farligt eller elakt med den, utan att den bara var en förlängning utav min arm. =) Gjorde så överallt på hela honom, även huvudet. Till en början var det lite annorlunda för honom och han ville gärna gå undan, men när jag lugnt sa "nej" så stod han kvar och lät sig pisken "bekanta" sig med honom och efter en väldigt kort stund fick jag även "smeka" honom på både öron och i pannan med pisken.

"Petade ut" honom lite försiktigt med pisken efter att han bekantat sig med den, så han gick på en mindre volt runt mig. Han gjorde precis som jag bad om vilket jag först inte trodde han sulle göra, det var ju trots allt första gången i hans liv som han gjorde så! Men med väldigt lätta hjälper gick han på spåret jag bad honom hålla sig på. Han skrittade lugnt på och jag fick peta honom på rumpan med pisken utan att han blev irriterad eller rädd för den. Jag bad honom göra halt genom att sätta pisken framför honom (framför bogen) och samtidigt sa jag "ptrooo". Han stannade när jag bad honom och höll sig kvar på spåret, men funderade någon enstaka gång på om han skulle gå mot mig eller hur han skulle göra, men jag bad honom då lugnt att gå framåt igen då han redan gjort det jag bett honom om! =)

Gjorde detta några gånger i båda varven vilket fungerade fint åt båda hållen. Min duktigta Joker! =D


Såhär trött kunde Joker ha blivit om jag tränat för länge och för mycket...

Höll inte på så länge då det som sagt var allra första gången och då ska det vara lätt, så han tycker det är roligt till nästa gång och att han under tiden inte får allt för mycket att tänka på!!

Jag var helt själv är jag gjorde detta och om jag inte sa det innan så höll vi till i hagen (och det var miljontals med mygg på Joker hala tiden, trots det var han super-cool). Ville inte vara utanför hagen då jag var själv och jag visste inte hur han skulle reagera första gången. Synd att jag var själv, hade mer än gärna velat ha kort och film på första gången, men man kan inte få allt. Minnet av hur duktig han var idag slår allt!! =D

Superblank

Om man ryktar en häst som redan är blank, blir det superblank då? Alla vet ju att när man ryktar hästen så blir det blank, men Joker är ju redan blank i pälsen, så då tyker jag att han borde bli lite sådär extra-allt-blank. Haha. =)

Nej då, nu ska jag skärpa mig och inte komma med några sådan där påhitt, hehe.

Igår ryktade jag i alla fall hela Joker. Det är så himlans kul att göra saker med honom då han alltid uppskattar det! Jag rycker manen, klipper öronen, borstar och ryktar och han bara totalt älskar det. Så ku! Igår ryktade jag honom och han som redan är så blank oh fin i pälsen behövde det nog för ökad blodcrikulation då han varit innen i två kraftiga växtperioder sedan i våras. Nu är han snart högre än mig. Det blir en stor häst det här. Han förväntas växa ca 15-20cm till. :O


Man ser att han är blank i pälsen, trots dessa fula dammprickar på kameralinsen!

Känns skönt att han är välhanterad då i alla fall, annars kan det bli problem senare, då han både är hingst och unghäst och dessutom ska bli sådär stor!

Vi har ju börjat lite smått med "visa häst vid hand"-träning nu och jag kan bara säga att han är väldigt lättlärd. Från att inte veta var "traaava" betyder till att kunna det på tre gångers träning. =D Och ni ska veta att jag bara har gjort det då han tas in på kvällarna, en gång/kväll. Men det har inte blivit varje dag, utan jag vill att han ska få till att smälta det hela också och det fungerar toppen på Joker! Ska snart börja med uppställningen också, antar dock att det kommer att bli krångligare då han då måste stå stilla, som är sååå tråkigt, haha. Fast han börjar bli riktigt duktig faktiskt.

När han stod på gången förut och jag inte pysslade med honom så trampade han runt, utan att bli hysterisk då, men nu står han lugnt kvar och väntar tills jag kommer tillbaka alt. börjar pyssla med honom igen. =) Det är verkligen stora och nyttiga steg framåt som sker nu! Snart ska vi förhoppingsvis kunna börja med löshoppningen också, har ju inte velat börja med det innan han slutat skjuta i höjden så mycket. Då sliter det mer än gör nytta tycker jag..


Stor, nej inte alls...

Kan ju även berätta att Joker inte kan ta ögonon ifrån stoet som går i hagen bredvid och står i boxen mitt emot honom i stallet. Ida struttade han ut ur stallet hur glad som helst och ville ut då stoet gått ut redan. När jag skulle släppa honom i hagen och ta av honom grimman ville jag att hans kulle koncentrera sig på mig, men han hade bestämt huvudet åt stoets håll, haha. Han är ju inte elak eller överdrivet hingstig, så det går ju att säga till honom, men just det där med att rätta upp huvudet på en häst som är flera cm högre än en själv (alltså så långt jag kan sträcka mig och upp till hans huvud), det är lite svårt sådär. ^^ Tur han är lika snäll som han är stor! Och ju mer han växer ju snällare blir han, eller? =P
 

Nicke Nyfiken

Idag kom det ett sto till gården, ett bekant sto för oss människor, men för Joker och Zorro var det någonting nytt då hon denna gång stod på deras sida av huset och inte på andra sidan om hon gjorde förra gången.

I hagen var det ingenting som Joker brydde sig så mycket om men när han ko in så luktade han efter henne hela tiden (hon står nämligen också inne under nätterna, precis som Zorro och Joker). Han kunde inte sluta lukta efter henne, men han var ändå väldigt snäll och uppmärksam på mig och vad jag ville så det var bra.

Tränade en gång på att trava vid hand också vilket gick väldigt bra. Gjorde det på väg från hagen till stallet, vilket ger honom lite draghjälp då han vet att de andra hästarna är där inne. =)

Ska förhoppningsvis börja kommma igång med lite promenader nu till veckan. Ska bli väldigt spännande! =D

Gårdagen

Igår tränstränades Joker, denna gång även med nosgrimma - engelsk. Gick en sväng på stallgången vilket gick fint och sedan lät jag honom stå i boxen en stund medans jag plockade undan på gången osv innan jag plockade av honom tränset igen.

Borstade honom som vanligt och kratsade hovarna på honom.

Dagen igår var väldigt blöt då det spöregnade hela dagen och avtog inte för ens sent på kvällen. Det verkade inte gå någon nöd på dom, trots att dom var ute hela dagen - dom hade ju gräs, så mer än det brydde dom sig inte om. Haha..

"Den är öppen!"

Igår morse när jag kom till stallet så hörde jag lätet av en grimma, ni vet skrammlandet som blir av spännena osv. När jag kommer in i själva stallet så ser jag flughuvor, grimmor, grimskaft och den portabla (heter det så?) kroken. Den här "portabla kroken" är egentligen fyra krokar som brukar sitta på Zorros box, så långt ifrån Joker som möjligt (haha), han har nämligen slaktat en flughuva sedan tidigare när den hänge lite nära..

Nu nr allting låg på golvet så var det de enda jag såg, men märkte även en massa spån på golvet alldeles bredvid dom där sakerna. Tittar upp och ser Joker lite halvt utanför sin box med boxdörren sådär halvöppen..

Ni skulle ha sett hans min, lite sådär rågande varför jag började plocka upp grejorna från golvet och samtidigt lite sådär oskyldigt osynlig; "Om jag inte rör mig och int eandas så syns jag nog inte..". Supersöt, men ack så rädd jag var att han gjort sig illa eller liknande, inte visste jag hur länge han hade varit lös, vart han hade varit eller vad han hade gjort. Nu såg jag ju att det inte fanns några spån"avtryck" på stallgången och så, så jag visste ju att han itne gått någon annan stans i alla fall!

Han har alltså fått upp boxdörren (som har ett vanligt boxlås, se bilden nedan). Och lekt lite utanför sitt "hem" i stallet, haha. Nu var han helskinad och hade inte gått någonstans i stallet förutom med ramhovarna då Zorro också var där. Men OM han hade gått ut ur stallet då?! :O Tur i oturen var det i alla all.


Boxlåset vi har, fast vi har en "bricka" som är "ett" med resten av låset. Dvs så dom inte kommer åt själva "pistolen" man öppnar med, därför vi hade basnöre (som nu är ett minne blått!).

Anledningen till att han fått upp boxdörren var att vi hade ett balsnöre på själva boxlåset så det gick lättare att öppna dörren då den annars är väldigt trög att öppna. Så både av säkerhetsskäl och för att det ska gå lättare i vardagen så hade vi då ett balsnöre på boxlåset. Detta snöre har han då fått tag i och lyckats få upp boxdörren. Så nu är snöret borta och Joker är i sin box om nätterna, precis så som det ska vara. =)

Vi har travat!

Idag blev det pyssel och mys på gången. Borstade, kollade igenom honom och kratsade hovarna, precis som vanligt. Jokers "bula"/klot på hasspetsen är lika som igår, idag köpte jag någonting som var bra mot sådana där svullnader/vätskor i ben osv, så att svullnaden och vätskan förhoppningsvis skall minska.

Inatt får Joker stå inna då Zorro skulle stå inna. Kan vara skönt för dem att sova inna en natt, även om det är lite stressigt för dem att bya och vänja sig vid en ny miljö, eller vad man nu ska kalla det, på kort tid. Hästarna vill ju gärna ha någradygn på sig att vänja sig vid de nya rutinerna. Tror dock itne att det är skadligt för dem att få vara inne och "mysa" en natt coh slippa vakta när dom ska sova ute, det blir helt enkelt lite lugnarre inne!


Mobilbild. Joker imorse. =) Visst har han bivit stor?

Just ja, måste ju berätta om någonting jag var jättestolt över idag, någonting som hände nu på kvällen när jag var där! =)

Jag och Joker har travat! =D När jag kom och skulle hämta in honom så går jag från baksidan upp mot hagöppningen och Joker stod i hörnet närmast baksidan, det var alltså en sträcka fram tills öppningen. Jag börjar då jogga utanför staketet och säger "traaava" och smackar en gång, Joker börjar trava när jag börjar jogga och jag använder kommandot för att han senare skall kunna relatera traven till kommandot, ja ni förstår nog. =)

Sedan sa jag "ptroooo" och då stannade han, det lyssnar han jättebra på redan innan, så det gick bara bra. Smackade på honom en gång och han börjar skritta samtidigt som jag börjar gå och gör sedan samma sak en gång till, säger "traaava" och smackar en gång och börjar själv jogga lite utanför staketet, mot öppningen och han börjar trava jämte mig, fast innanför stängslet då. Hur klockrent som helst! =D Säger "ptroooo" vid öppningen och han stannar, toppenbra!

Tar ut honom ur hagen och börjar gå ner mot baksidan där öppningen till stallet är. När vi kommer ner på lite planare mark (det är lite nedförslutning första biten alldeles utanför hagen nämligen), och där gör jag precis så som jag gjorde när jag skulle hämta honom. Säger "traaava" och smackar en gång och börjar jogga bredvid honom och han fattar på en gång och börjar trava bredvid mig. Säger "ptroooo" och han stannar 8vill att han ska stanna efter traven så han inte bara fortsätter, speciellt inte när han lär sig nya kommandon. Ska lära honom "hoooow" sedan när han kan detta och det ska betyda att han ska gå ner en gångart eller lugna sig lite i tempot. =) Gjorde trav en gång till och sedan var vi nästan framme vid stallet.

Han skötte sig exemplariskt bra då detta var första gången vi gör detta, och inge bus eller så när jag ledde honom heller. Det är ju en bra början till visa häst vid hand i alla fall. =D Jag var så nöjd över honom, han är SÅÅÅÅ DUKTIG! Och ja, jag kan säga det multimiljoner gånger bara för att jag är så stolt över honom. Han gör det så enkelt och han lär sig saker väldigt enkelt!

Precis som första gångerna jag ledde honom. Då gjorde jag också det i hagen, men använde Zorro till hjälp då, och tredje gången jag ledde hono utanför hagen så åkte det til och med bilar förbi utan att han reagerade det minsta! =) =D Och då var även första gången som han stannade när jag stannade, utan att jag sa "ptroooo"! Tänk vad min då lilla Joker nu har blivit så stor...



Gårdagen

Åkte ju till stallet en gång till för att pyssla med hästana och kolla Jokers sår/svullnad han fått på hasspetsen. Tog in båda hästarna och började att pyssla med Joker.

Gjorde rent den hårda pälsen som blivit som ett skal på hasspetsen, anv. bara vatten och Joker tyckte att jag var jätteäcklig. ^^ Han var verkligen jätteduktig, han stod på gången och han satt fast. Han gjorde inte mer än att lyfta lite på benen och flyttade rumpan några gånger, men var verkligen världens klocka! =D Jag är såååå STOLT över honom!

Efter det blev han borstad. Ryckte manen på honom idag också, han såg ut som ett troll, hehe. ^^


Jokers nya "frisyr". =)

Sedan fick han stå kvar på gången medans jag mockade lite snabbt. Tänk att han blivit så duktig, han stod stilla på gången hela tiden medans jag mockade ur hans box lite snabbt. Var lite bajs som han spritit ut och det ville jag inte att han varken skulle ligga på eller röra runt ännu mera...

Joker och Zorro fick stå inne någon timme efter det och vila lite och slicka på saltstenen och allt vad dom nu kunde tänkas behöva göra. =)




Hicka?

Kan hästar ha hicka? Joker lät riktigt konstigt igår och det hade ingenting med andningen att göra, dvs han andades normalt och det där ljudet kunde dyka upp när som helst, precis som med hicka hos oss människor. Dock lät det som en "explosion"/hostning inuti honom, han öppnade inte munnen, frustade inget och verkade inte direkt besvärad utav det.

Här är en film på Joker igår när han står på stallgången. Tyvärr låter det lite väl mycket - gnissel, då grimskaften sitter fast i någonting som tydligen lät väldigt gnissligt på filmen. Det låter alltså inte alls lika mycket i verkligheten. I alla fall så hörs det här ljudet bäst vid 23-25sekunder och sedan sista sekunderna i filmen. Lyssna och kom med en kommentar om vad detta kan vara! =)





Jaha, då var det dags igen..

Joker tycks aldrig bli bra från sin hälta/stelhel i bakbenet. =( Det går upp och ned hela tiden, men man vill ju ha det riktigt bra. Nu är han dock ännu mera halt då han har gjort sig illa, IGEN... :O Nu är det på hasspetsen på högra benet. Han är svullen/vattnig, varm och haltar. Har nog antagligen ett sår där också då det var blod på strumpan på samma ben...

Ska dit och kolla sedan igen och tvätta rent osv. Han får röra lite på sig nu så kanske svullnaden går ned en aning.

Sedan ska ni få se vad jag och sambon min har snickrat ihop också. Såklart hästinriktat, det är ju en hästblogg så. Hehe.. ^^


Joker igår morse. Min lilla ögonsten invirrad i flugskydd. ;) 


Benskydd?!

Nu på eftermiddagen när jag var till stallet och kollade till hästarna så hade Zorro och Joker gjort så att den understa tråden i en del av hagen hade åkt ner på marken och låg i en hög längre in i hagen. Själva isolatorn som är en "dubbelisolator" där både handtag och tråd ska sitta hade rätats ut, vilket tyder på att någon utav hästarna antagligen fastnat i tråden utav någon anledning, och denna häst antar jag är Joker då han gjort sig illa på sitt vänstra bakben och var jätte varm i benet och hade ett sår som liknande en "stängseltråds-skada".

Jag är himlans trött på att han ska vara skadad på benen hela tiden, han behöver liksom sina ben i framtiden, då vi förhoppningsvis ska kunna tävla i hoppning på en högre nivå än att gå över bommar som ligger på marken bara för att han är skadad...

Är det allt för dumt att sätta på honom benskydd? Inte att han ska ha dem hela tiden 24timmar om dygnet, men mycket utav tiden som han går ute, vilket just nu är dygnet runt. Kan han bli mindre försiktig i framtiden, bara för att han skulle ha benskydd på sig ute nu en del av dagen för att förhindra skador? Kan han bli mera känslig för islag och liknande när han är äldre om han har benskydd på i ung ålder?


Joker med benskydd på sig i boxen i början av år 2010.

Jag vill ju inte att han ska få "men" i framtiden bara för att han slår på sig och skadar sig själv en massa nu, men jag vill ju inte heller att det ska bli det motsatta bara för att han har skydd på sig nu...

Tänkte i alla fall att han skulle få gå med ett par mjuka, ickeskavande men skyddande benskydd på sig i så fall. Men ändå är jag lite emot detta då han ju bara är 1år... Eller ja, 1år och 2månader. =)

När jag var där nu på eftermiddagen så fick han en spark på samma ben av Zorro som går med skor på sig runtom, så himlans typiskt. =(


Nässelutslag

Igår när jag kom till stallet så såg jag att Joker hade vågor i sin päls på rumpan, lite på magen och lite vid bogen.. Det visade sig sedan att dessa "vågor" var nässelutslag. Ringde till veterinären men fick inget svar. Letade på internet och i böcker och fick reda på lite grann om nässelutslag, eller nässelfeber som dom kallade det.

Det jag fick reda på var att man skulle kolla febern, vilket jag gjort och det var väldigt lite ovanför normal temp, alltås kunde det bero på att det var varmt ute, eller så var det bara lite feber. Sedan skulle man elliminera det som kunde vara orsaken, vilket kan vara någonting han ätit, flugor eller någon annan insekt som kan ha bitit honom, det kan även vara som en reaktion på penicilin, men det kan vi helt utesluta då han inte fått det sedan förra året, i höstas då han gjorde illa sitt knä. Åh, just ja, man skulle laxera också! Sedan skulle man ge honom kortison om han hade feber också eller om han var väldigt besvärad utav utslagen, vilket jag inte tyckte han var då han inte kliade sig eller verkade irriterad över det.

Så jag skulle allstå behöva sätta honom i en "isoleringsbur" för att få bort detta och utesluta så att han inte får det igen.

Fick som sagt inte tag på veterinären, kändes som att jag bombaderade med samtal, men, men...

När jag kom til stallet lite senare på eftermiddagen så fanns det inte mycket utslag kvar, dom hade minskat väldigt mycket och väldigt fort och det var ju toppen!

Nu imorse så fanns det inga utslag kvar alls vilket är super! Jag ska åka till stallet om bara några sekunder och kolla så att utslagen håller sig borta. =)


Jokers sovstil. Skulle ju visa bild på detta tidigare, men då hittade jag inga bilder. Nu tog jag några nya. Eller ja, denna är ca 2veckor gammal.

Planering

Jag håller på att planera i massor, lägger upp en planering för framtiden med Joker, hur jag på bästa sätt skall förbereda honom för den påfrestning som komma skall, hur jag skall få honom att hålla så länge som möjligt, hur vi ska ta oss till 3årstestet, förhoppningsvis kvalitets och såklart ett sikte mot toppen.

Jag vet att det finns många bloggar om just ett sikte mot toppen, men dom har ju faktiskt redan färdiga hästar, nu är det edna från början. Det här är så mycket mer än bara träningen och tiden, jag får verköigen en chans att göra det på bästa sätt redan från början! =D Jag är så peppad så det finns inte. När jag är klar, vilket kommer ta mer än en dag att lägga upp och planera, så ni får ju vänta ett bra tag, (men förhoppningsvis är det värt det), men då ska jag i alla fall lägga upp det här på bloggen! Kul va?! :p


Sa jag...

... att det inte var någon fara med Jokers bölder?

Veterinären ringde upp på morgonen den 1:a juni och undrade lite mera och jag berättade som det var, men det var tydligen bara en rreaktion, kanske en infektion, men ingenting som var farligt eller behövde behandlas, så det var jätteskönt att höra! =)

Dom ska tygligen svullna lite då och då och framför allt om dom reagerar på någonting, så han såg det bara som någonting bra att dom blev större, det visar bara på att dom fungerade som dom ska.

Flugtäcke

Igår kväll var Joker vädigt irriterad på flugorna och bara stod och sparkade och bet och tyckte inte alls att det var kul.

Tog in honom då han ändå skulle äta sitt kraftfoder, men som han vägrade äta. :S Sprayade honom i alla fall med en massa flugmedel, hade honom i grimma och grimskaft inne i boxen så han inte skulle vandra runt mig allt för mycket. Och sedan satte jag på honom flugtäcket, kratsade hovarna och släppte ut honom i beteshagen igen.


Joker i flugutstyrsel. ^^

När jag ledde ut honom så gnäggade Bohéme lite lågt till Joker och då blev Joker hingst igen. Haha. Han pompade upp sig, gnäggade tillbaka och gick i någon passageliknande trav när jag ledde honom. Söta lilla häst. Men det var bara att använda "arga rösten" så lugnade han ner sig, vilket ju är toppen, att slippa rycka och slita i honom för att han ska lugna ner sig. =) Finaste Joker!


Bete

Igår släpptes Joker på mini-bete, dvs han ska bara gå där i några dagar då den hästen behöver sällskap och Joker behöver ju äta upp sig så jag säger ju knappast nej till det.

Idag när jag skulle ta ut honom ur hagen så följde han snällt med men tvärstannade när han märkte att han itne skulle få beta utanför hagen, söta häst, så kul att han visar det så tydligt. ^^ Men jag ville bara kolla igenom honom och se så att han mådde bra och rörde sig som han brukar. Han var dock varm i sitt vänstra bakben från hasen och nedåt och lite svullen vid kotan (kotsenskidan), men annars var han som han brukar... Såg ingen rörelsestörning men antar att det är för att han legat ner på det benet.

Alla tre hästarna låg nämligen ner i hagen när jag kom. Väldigt mysigt såg det ut att vara och himlen var klarblå och solen lyste, en fin morgon med andra ord! =)


Joker igår på dagen innan han är släppt i beteshagen.

Kan ju berätta att joker blivit lite hingstig i sitt beteende också. Han släpptes ju ihop med en ny häst igår, plus Zorro då, men det var den 19åriga Bohéme jag syftade på. Jag filmade en del idag då Joker ställde sig upp när Bohéme ställde sig upp ich sedan gnäggade han och gjorde sig till och vallade honom runt, runt i hagen, haha. Som att lilla Bohéme fick vara sto istället för valack som han faktiskt är. Var lite kul att se Joker igår hur han var med nya hästar och hur han betedde sig när han var lite hingstig, dock på en valack, men man ska väl börja någonstans, eller?! ;)

Ska försöka komma ihåg att ladda upp filmen på datorn och på YouTube så ni kan se. Han var inte så värst hingstig egentligen, men han har ju försökt kliva på honom också, haha. Men tur är att han inte är elak i alla fall, och Bohéme är ju världens snällaste. Men som sagt, jag ska ladda upp lite filmer, ha rju andra än bara den och sedan lägga in lite nya kort också. Det låter väl bra?!


RSS 2.0