Leran äter upp mig!

Idag var andra dagen som vi gick på "promenad". Man kan ju egentligen inte kalla det promenad, för det är ju inte direkt långt bara på baksidan av gården, men det är otroligt nyttig träning för Jokers huvud. :)

Idag gick vi åt samma håll som igår, dock lite längre och vi tog även lite längre tid på oss så han verkligen fick lukta och tänka!

Nu är det ju vår och all snö smälter och det blir mjukare i marken, då kommer även leran fram och vattenpölar och på vissa ställen är det i mängder, (tacka gudarna för att det blir torrare sedan). Idag ille Joker helst att jag skulle bära honom hela vägen och verkade tro att leran skulle äta upp honom eller någonting liknande. Han försökte går där jag gick - i mina fotspår, istället för där jag ville att han skulle gå. ^^ Söta Joker då, haha.

Han "snorkade" också ungeför hela tiden som vi gick där, så det var riktigt läskigt, fast han var lugn och nyfiken på allting. :)


Tog in honom på gången och bortsade och kratsade hovarna som vanligt. Och han är så söt, han vill verkligen bli pysslad med heela tiden och när jag borstar och pysslar så jäspar han och tycker att de tär supermysigt. Hehe...


Imorgon ska det bli "vilodag" då blir det bara borstning och kanske fix med den väldigt (o)raka manen. Får se om han vill vara stilla med huvudet, så jag kan rycka honom i manen då da?! :)


Joker i hagen..

 


Första dagen...

...mot mål nummer 1. :)

Joker gick omkull i hagen idag, eller ja, han blev påhoppad av "Lillen" och hamnade då på backen med bogen först och blev hur skitig som helst. Tänk er bajsblandat vatten (smält snö och bajssmul) på halva honom... Aja, var bara att borsta bort det som gick när det torkat lite. 

Gick bara några extra meter idag, innan vi gick in i stallet och in i boxen. Det blev ungefär halva baksidan. Mycket lera och vattenpölar vilket var snabb och bra träning för Joker. Han skötte sig exemplariskt! :) Var nyfiken och framåt, precis så jag vill ha honom.

Efter det fick han som sagt gå in i boxen då jag skulle gå en promenad med Zorro. 

Väl tillbaka från promenaden med Zorro (+pyssel såklart), så tog jag ut Joker ur boxen och ställde honom på gången. Borstade honom och kratsade hovarna och myste lite osv. Han jäspade och tuggade och stod helt stilla väldigt länge när jag borstade och pysslade med honom. Han bara älskar det. :)

Satte på honom benskydd runtom också, lite "läskigt"/irriterande var det med skydd på bakbenen, men det gick över på två sekunder. :)

Lite senare tog jag ut honom på gången igen (dock i grimma och grimskaft - alltså "lös") och mätte honom nu och tog det här måttet från kota-armbåge och det måttet från armbåge och uppåt vilket visar ett ungefärligt mått på hur stor dom blir som vuxen.

Han visade kring 155cm nu och enligt "framtidsmätningen" så ska han bli kring 170-175cm. :) Bra mått enligt mig, trots att jag själv "bara" är 163cm. ^^ 

Åh, GUD VAD JAG LÄNGTAR tills Joker är redo för inridningen - bästa att inte bli fööör ivrig. ^^ Hehe.


Veckoplanering vecka 13

Japp, nu kör jag igång med veckoplaneringar, lite för att kunna få det så välplanerat som möjligt och på så sätt kunna fundera ut och förbereda honom så mycket som det nu går innan inridningen osv. :)

Jag börjar också med att skriva upp ett mål för varje vecka som vi då ska jobba mot under veckan.



Mål för denna veckan:
Målet med denna vecka är att vi ska kunna gå en promenad på gården utan tokheter och fasoner, och utan Zorro till hjälp.

Det är ett stort mål denna vecka, då vi inte tränat på att promenera "längre sträckor" mer två gånger under vintern, varav en gång med en massa bus och "bortkopplandet av hjärnan" och den första gången gick alting bra! Jag tror att han är klar och redo för detta nu. Vi börjar dock med hjälp - nämligen Zorro. 


Måndag: Kortare promenad - endast på baksidan, som en omväg in till stallet för att bekanta sig med omgivningen han redan känner till. Med benskydd fram.

För övrigt kort stund på gången och borsta honom.

Tisdag: Kortare promenad - endast på baksidan, som en omväg in till stallet för att bekanta sig med omgivningen han redan känner till. Samma sträcka som måndagen. Benskydd fram.

Onsdag: Borst och pyssel (ev. fixa till manen). "Vilodag".

Torsdag: Kortare promenad - endast på baksidan, som en omväg in till stallet för att bekanta sig med omgivningen han redan känner till. Ny sträcka åt andra hållet. Benkydd fram.

Fredag: Promenad på gården tillsammans med Zorro om jag får med mig en "medhjälpare" som då tar Zorro, som en trygghet första gången. Samma sträcka som på torsdagen. Benskydd fram.

Lördag: Borst och pyssel. "Vilodag".

Söndag: Promenad på gården själv, runt huset. Benskydd fram.

Jag skulle ha haft en "medskötare" vissa gånger. ^^ Speciellt när man behöver ha en medhjälpare.

Så gick det några dagar igen...

Och visst har det hänt lite här också på dessa dagar. :)

Ny hagkompis har Joker och Zorro fått. En hingst på 8månader vid namn Real Dream (kallas för "Lillen"). Han kom till hagen i lördags och Joker tycker att det är jättekul att få någon som man kan terrorisera hela dagarna (dom står även i boxarna bredvid varandra). Zorro däremot tyckte inte att det var lika roligt. ;) "En liten skit till?!?!"-var nog hans kommentar om han kunde prata, haha. Men det går i alla fall bara bra.

I lördags var även hovslagaren här och verkade Joker så han fick lite finare fötter, var sju veckor sedan sist. Tog in Joker och borstade honom och fixade torra hovar, när hovslagaren skodde på en tappsko på en annan häst. Då var han upprörd och lite "skrikig" och ville nog helst av allt ut till den nya hagkompisen som stod och skrek hysteriskt - trots att Zorro var kvar i hagen... Men, men. Nyavvanda föl som ropar på mamma är ingenting man kan göra någonting åt.

Bortsade honom då han rullat sig i gegga (^^), och kratsade hovarna och fixade så dom var torra tills han skulle verkas. Han var som sagt lite annorlunda jämfört med hur han brukar, trippade runt lite där han stod uppställd och ville inte direkt vara med, men han skötte sig ändå riktigt bra, var liksom ingen direkt panik i honom. :)

Sen blev det lite missförstånd - Joker skulle verkas efter att tappskon på den andra hästen slagits på (det va rju därför jag tog in honom då), men hovslagaren tog en annan häst före Joker, så det blev en lite stressad stund i boxen innnan det tillslut var Jokers tur att verkas. :) Själva verkningen gick riktigt bra och han var inte alls så "hoppi-tossig" som jag trodde han skulle vara, uatn han var riktigt lugn och skötte sig exemplariskt.

Igår, dvs söndag, så blev det en lång pysselstund utan att Joker bangade ur eller tröttnade. Så det var framsteg! :) Då Lillen är lite svårfångad i hagen (inte så mycket hanterad innan), så väntade jag och Joker i hagen, men vi var ingen större hjälp... För när Lillen kommer nära ska Joker hoppa på honom och bita honom, eller så kickar han bakut. Svårt att förklara det stora hela, men Joker skötte sig bra då han lyssnade på mig när jag sa till. :D

Tog in honom och ställde honom på gången började borsta lite och så. Ryckte till och med manen på honom igår. Just nu är det lite huller om buller i längden, men finslipning ska ske(!), han ville inte ha huvudet helt stilla bara, så jag "kapade av" manen i en nästan lika jämn längd för att sedan få jämna till den lite mera.

Joker har dock inte all sin man på en och samma sida, så jag tror jag får fläta ner hans man någon dag och sedan göra finslipningen, det som dock kan hända när jag flätar ner hans man, är att han börjar klia och då skaver bort en massa man istället, vilket inte är bra..! Vi får se hur det går.

Hade på honom ett fleecetäcke igår också, bara för att få någonting "filtlikt"/täcke på ryggen och ha det uppdaterat i minnet. Men det gick ju som det brukar - SUPER! :)


Mobilbild. "Trion" - Zorro, Like a Joke "Joker", Real Dream "Lillen".

 

Helosan

Blev lite snabbt med Joker idag bara. Drog några tag med piggborsten, kratsade hovarna och hade på helosan på hans kala fläck. *Peppar peppar* så har han inte kliat sig någonting mera när han fått på helosan. Kanske är det kylande och lite lindrande?

Imorgon ska det bli lite mer än den snabba borsten. Ska gå igenom honom ordentligt med ryktstenen så hans päls försvinner någon gång. :) Tror det räcker för hans del imorgon, det tar ju en stund, även om jag jobbar på snabbt, vill inte att han ska hinna "dö" innan jag borstat klart. Det brukar inte vara någon idé att göra någonting mera om man borstar mycket, då hänger han inte med i huvudet och då har han inte heller lärt sig det till nästa gång. Får ju tänka på att han är unghäst/"bäbis" i huvudet och kroppen fortfarande, även om han kan mycket "vuxet". :)

I helgen ska vi sadelträna lite mera och tränsträna. Inte samma dag, utan det blir fredag och söndag som det blir aktivitet. På lördagen får han och Zorro antagligen en ny hagkompis. Men mer om det när det händer, OM det händer.

Ang. spöträningen som jag gjorde igår så gick det bara bra! Ville att han skulle flytta sig åt sidan, precis så som en hand om jag flyttar honom i gången/hagen/boxen. Skillnaden var ju att jag igår stod vid hans huvud och höll i honom och spöet nuddade hans sida och bad honom flytta sig åt sidan.

Gick igenom hela honom med spöet först och kollade så att han inte var rädd för spöet, vilket han inte var. Han har ju ingen tidigare erfarenhet av spön och har därför inte fått några dåliga/positiva erfarenheter av det.

När vi gick in i stallet sedan så hade jag spöet i min vänstra hand - så som man har det när man visar häst för hand, och höjde spöet som min hand, som ett "stopp, vänta" och han lyssnade super!

Gjorde bara lite "bas" och saker som var lätta att förstå. :) Sådant som han kunde tyda som min hand tex.

Planering

Jag bara längtar otroligt mycket tills jag får börja rida in Joker! :) Det är dock 1½år kvar tills han är 2½år, men det är mycket man kan göra innan dess.

När isen smält undan ska vi börja promenadträna igen, då det just nu är lite väl riskabelt för både mig och joker att gå på någon promenad... Fläckvis är det "isgata" ilket inte är det bästa underlaget som ni ju kan förstå.

Innan isen smält så planeras det lite och spånas det, i hur vi ska lägga upp förberedelserna så bra som möjligt inför inridingen.

Dom närmaste planerna jag har är att han ska lära sig att gå på volt runt mig, dvs början till longering. Han skall även lära sig longerpiskens/spöets betydelse och att de tinte är farligt utan en förlängning utav min arm och senare även skänkel.

Han har fortfarande en helt ledig dag i veckan där jag inte gör någonting mer än det "vanliga" - tar in och ut från hagen och som högst borstar, kratsar hovarna och kollar igenom honom, antingen på stallgången eller i boxen.

Två till tre dagar i veckan gör vi någon form av aktivering (observera att detta är högsta antalet aktiveringsdagar). Det kan vara träns, sadel, elastisk gjord, täckesträning eller någonting annat som vi gjort innan, eller någonting som är nytt, som det nu kommer att bli, spö och longerngsförberedelser.

Ska även träna på att han inte ska vara bakskygg, men det krävs en medhjälpare där. :)

Idag blir det lite spöträning i alla fall. :) Jag återkommer med resultatet!


Kaos

Måndag. Ska jag behöva säga mera än att det är måndag idag?!

Joker hade bitit sönder grimskaftet som vattenhinken hänger uppe i, så hinken låg mitt i boxen full i spån. Duktigt Joker, inte. Sedan var hans spånbädd full i hö och allt bajs var runtrört. Han måste drömt att han varit en elvisp inatt eller något liknande i alla fall. Jag ska väl inte klaga egentligen, han uppför ju sig faktiskt riktigt bra för övrigt och att det är otroligt mycket kaos i boxen en dag, gör nog inte så mycket.

Funderar på att låta dom gå ute någon timme längre på dagarna, nu när det är ljust i alla fall till sex på kvällen. Dom kommer ut sju, och kommer in vid fyra, fem. Tänkte att dom skulle få vara ute ännu längre, kanske till sex, sju, precis då det blir mörkt. Då får jag ju justera om lite i deras foderstater dock och min planering, men vad gör väl "en bal på slottet", när mina hästar får det bättre. :)


Joker och Zorro står och solar i hagen.

Helgen har varit härlig, i alla fall i lördags. Solen sken och värmde jätteskönt! Tog ut ryktsten, piggborte och borste och tog bort en massa päls på Joker. Tränstränade honom även i hagen samma dag vilket gick superbra. Tredje gången var det, men första gången som jag tränsade honom som man vanligtvis gör på "hästar som kan". Dvs inget krångel med at knäppa upp stoppa i bettet och knäppa igen osv, utan vi bara tränsade. Joker var duktig, vi gjorde det ju första gången ute också - i hagen, och det enda som var lite krångligt, var att skulle gapa för att få in bettet i munnen, samtidigt som jag skulle ta nackremmen över öronen, men det gick. Lite mer träning på det sättet så sitter det galant. :)

Tidigare på dagen så hade han på sig en remontnosgrimma utan några som helst problem. :) Den var knäppt men löst spänd (såklart!). Ingen reaktion på den alls. Mycket bra.


Joker med remontnosgrimma för första gången. :) (Zorro i bakgrunden).

Om ni kollar noga på bilden ovan så kanske ni ser en vit fläck där halsen börjar vid bringan?! I alla fall så är det helosan, då han skavt bort päls på en fläck där och han var dagen till ära svullen och varm. Detta hade nämligen hänt under natten...


På den här bilden ser ni hur Helosanet börjat torka oh därmed ser der grymt äckligt ut. Päls har lossnat också, men Joker blev jättesur när jag skulle ta bort det, så jag fick ta bort lite åt gången.. Tyvärr kom det håriga och torkade Helosanet med på bild, men ni får stå ut!

Han skavde ju bort en massa päls när han var liten också, och då sa dom att det kunde vara ett engångstillfälle, eller så kan det vara en grej som upprepar sig vid en och samma tidpunkt på året, varje år, resten utav hästens liv.

Om ni ser på de här miniatyrbilderna (klickbara) så ser ni hur han såg ut när han var liten - ja, då han skavt bort pälsen..

Första bilden visar bara en liten kal trekant på hans högra sida.
Andra bilden visar att han skavt bort päls på hans vänsta sida, lite mer längs halsen.
Tredje bilden - ännu mera skav.


              

Det är antingen detta skav varje år och att det bara är så, som dom sagt. Eller så tror vi att det kan vara löss denna gången så vi har haft på honom och bädden en massa pulver mot dessa löss.

Vad tror ni? Han ni varit med om detta tidigare och vad gjorde ni åt det?

Blir han såhär nästa år också vid samma tid ungefär så kommer han antagligen att helklippas varje år efter det. Det blir ju sår ju mer han kliar. :( Och natten till idag så hade han kliat upp ännu mera kring det som han redan kliat bort. Så typiskt...



Bambi på hal is...

...eller i alla fall en Joker på hal is.

Utanför Joker och Zorros hage finns det just nu en isfläck, det går att ta sig ut och in i hagen, utan att gå på isen, men det är ju inte så ofta som hästarna tar den "långa" vägen in i hagen eller ut ur hagen, det samma gäller Joker idag.

Till hagen i morse så var det riktigt halt då Joker ju är barfota, och därmed utan brodd, så då gick vi på isfläcken och självklart halkade han runt som Bambi på hal is. ^^ Lite roligt att se honom då faktiskt, men ändpå var jag rädd att han skulle åka omkull eller nått, men han ordnade upp benen och kom in i hagen. :)

När jag skulle ta in honom nu i eftermiddag så var han osäker på att gå ut, men traskade lite halkigt ut på isfläcken (som han kunde ha undvikit) och halkar precis så som i morse för att sedan komma till "fast mark". Lite konstigt att han ändå valde att gå på isfläcken (som inte är direkt stor), istället för att gå på snön för att sedan gå på bar mark...

Aja, hur som gick det ju bra i alla fall. :p

Bortsade av honom då han legat i bajsblandat snö idag igen, dock var han inte lika skitig som igår. Använde ryktstenen också och fick bort en massa päls.

Jag är så stolt över Joker, han är verkligen superduktig och jag känner på mig att han kommer bli någonting stort en dag! :) Om inte annat så hoppas jag att han alltid förblir min. <3


Borsta, borsta, borsta!

Igår fick hästarna vara ute länge, pysslade lite i hagen med Joker och passade på att använda ryktstenen när han väl var ute och det blåste lite. Joker tyckte att det var supermysigt och ville inte alls att jag skulle sluta. :)

Han la huvudet på Zorros rygg, han brukar göra det väldigt ofta faktiskt. Gulligt tycker jag!


Joker har huvudet på Zorros rygg. Lite halvsovandes sådär efter en massa mys. (mobil-bild)

Fick klia honom kring öronen och till och med i öronen, haha, tidigare har han tyckt att det varit lite obehagligt, men nu var det tydligen bara mysigt. :) Hehe... Gosade massor med hans mule, han är så himlans len och man kan pussa på honom hur länge som helst och han bara älskar uppmärksamheten och gosandet, min lilla myshäst. :)

Idag hade Joker dock legat helt utsräckt i hagen, där snön börjat smälta och deras fina små högar har börjat smulats sönder (så det ligger lite utspritt där dom står och går som mest), och som sagt så hade Joker just idag hade lagt sig mitt i det värsta, haha, så vi borstade rejält och passade, även idag på att dra rejält med ryktstenen - usch vad han fäller.


Zorro och Joker solar i hagen.


Så duktig

Jag kan inte säga annat än att min Joker är makalöst duktig, trots att vi fått byta ut handtagen till deras hagöppning 3gånger sedan han kom. Han går emot, får en stöt och hoppar framåt istället för bakåt. Han busar och kommer lite nära tråden och hinner inte stanna osv. Igår hoppas jag att det var det sista handtaget!


En "död" Joker i hagen. Ligger och vilar i den värmande vårsolen.

För övrigt så gick lastningen i lördags (för en vecka sedan) bara bra. Han var dock lite rädd för att gå idrån den, alltså med rumpan mot transporten, då han inte såg den lika bra som om han gick i sidled eller rakt emot den. Han stod dock lugnt i transporten när han kommit in i den, så det var inga problem på så vis. :)

I veckan så har Joker fått ta det ganska lugnt, har borstat på honom och lite sådant, men inte så mycket mera. Här om dagen började vi med dom "svåra" sakerna igen och först ut var sadeln.

Det var andra gången han skulle ha sadeln på sig, första gången så var det ju till och med fastspänd utan att han gjorde någon större reaktion. Idag stod han uppställd på gången efter att jag borstat på honom. Lite tramp åt sidan när jag lagt på sadeln men ingen större reaktion. :) "Ruckade" på sadeln och "slog" med stigbyglarna (som var fastsatta på sadeln, alltså inte utsläppta som när man rider) och han reagerade ingenting. Tog fram sadeln på halsen och på rumpan och "ruckade" på den, där den låg på honom. Bytte även sida och la på sadeln från "fel håll" och gjorde samma sak där. Ingen reaktion där heller. Han är så himlans duktig min Joker! :D


Se så stor han blivit! :)


Några dagar har gått

Vi har gått både promenad, tränstränat och stått på en ny plats i gången! Och allting har gått superbra. :)

Här om dagen tog vi en liten omväg in i stallet, när vi sedan kom in i stallet så fick Joker stå på en ny plats i gången. Vi har tidigare stått på olika platser i den långa gången, men aldrig stått i "spolspiltan" som är öppen på hästens högra sida och som vanligt i fram. Så det blev ett litet test för honom då han kunde röra sig mycket mera fritt, även i sidled. Men det var mest framåt och bakåt som Joker flyttade sig, som vanligt. Han verkade dock tycka att det var mer tråkigt att stå där än på de andra platserna, då han krafsade med ena framhoven i marken och "slog" i luften några gången, vilket han inte gjort när han stått på de andra ställena.


Joker tidigare i veckan. Provar på att stå uppbunden på en annan plats - spolspiltan som under vintern är skötselplats. Ursäkta monster-ögonoen, beror antagligen på kamerablixten. Visst har han blivit stor? 

Efter det blev det boxen för Jokers del och lite tuggande på hö innan han blev tränsad.

Den här gången var det ju andra gången som Joker skulle bli tränsad och ha bett i munnen och den här gången gjorde jag det helt själv, vilket faktiskt gick förvånansvärt bra. :) Jag var riktigt stolt över både mig och Joker. Använde ett annat pannband idag, ett som satt fast och inte gled ner något vilket gjorde tränsningen lite lättere då jag behövde båda händerna vid munnen.


Joker gapar oh trixar lite med bettet för att kunna äta lite hö. Därför ser hans huvud lite grövre ut är det egentligen är. Och monster-ögonen han har är nog pga kamerablixten, dvs ingen smikrande bild, men en bild där han har träns på sig i alla fall. :)

Igår provade vi på lite lastning vilket inte gick helt och fullt så bra som jag först trott, men vi ska göra om det idag, förhoppningsvis till det bättre. Problemet igår var att jag var själv och Joker som vanligtvis traskar rakt in i transporten var helt själv och han blev lite orolig. Så idag ska vi ta med Zorro upp på gårdsplanen som sällskap, vilket passar perfekt då han skall lasttränas han också. Och så blir vi ju två männiksor istället för en, då blir det lite lättare. :)

Joker ska få lite vila nu i ca en vecka efter dagens aktiviteter (lastning och ev. sadel på ryggen). Han var otroligt busig idag i boxen och bockade och hoppade och stegrade och allt vad han nu gjorde. När jag sedan skulle ta ut honom var han lite "på tårna" och verkade lite oroligt, som att någon jagade honom?! :O :S Tur han är duktig och lyssnar på mig när man använder "arga rösten" och man slipper gå till handling för att han ska lyssna, istället behöver man bara prata. :)

Som sagt lite vila från nya och nyss lärda saker, en vecka och framåt. Måste få tid att smälta det hela! Blir lite bostning och kratsa hovarna som vanligt men inte mycket mera.


Bildsummering

Här ser ni lite vad som hänt den senaste veckan.


Joker har täckesgjord på sig.
(han håller dock på att blinka när bilden togs, därav den "trötta" blicken).
Vi promenerade in från hagen med den på runt magen. Första gången vi promenerade med den på, tidigare har han bara haft den på i boxen. Allting gick bra. Han reagerade inte speciellt mycket, eller nu ljuger jag, han reagerade ju inte alls!



Joker i boxen med sadel på sig!
(mobilbild).
Japp, Joker har nu haft sadel på sig för första gången. Fick låna en sadelgjord i strl. 110cm av Nathalie, då jag själv inte äger någon så kort sadelgjord.
Joker reagerade lite smått på (jag antar) tyngden, men det var inte mer än att han gick undad ett steg och sedan var alling som vanligt igen. Superduktig var han!
Rörde lite på sadel och gjorde lite så som man gör när hästarna skall ridas in. "Ruckade" på sadeln och "slog" lite smått med stigbyglarna (som var uppsatta som på bilden) vilket han inte alls reagerade på. :)

Känner att jag vill skriva mer här i bloggen, men vi får se hur mycket tid jag får över på dagarna. Jag ska, som jag sagt så många gånger att jag ska bli bättre, nu är det väl kanske dags att börja med det då. ^^

Just ja! Joker är idag 11månader. :D
Gud vad tiden har gått fort. Tyckte det var nyss som jag såg honom nyfödd...


RSS 2.0