Lördag -> Söndag

Lördag:
Gjord och träning i hagen. Ledde honom lite grann i hagen, finns dock inte så stor yta att gå på pga snön som fått världens jätte islager.. Vände honom ifrån mig (tänk vet.besiktning) och med mig (som man leder vanligt). Hade svårt att stå stilla när gjorden skulle av, hände mycket runtomkring som gjorde att han var lite ofokuserad. Flyttade bog och huvud och ryggade honom något steg.

På kvällen pysslades han som vanligt om.

Söndag:
Gjorde ingenting med honom vid lunch, bara hälsade på honom och kollade så han hade mat och inte gjort sig illa osv.

På kvällen var han svårfångad i hagen. :S Någonting som aldrig tidigare varit ett problem, undrar varför det var så just igår?! Var lugnt i stallet, bara jag som var där så Joker var väldigt lugn och lyssnade toppen på "Nej". Lydde exemplariskt! =)


Tränsträning

Tränsade Joker i hagen idag, satte på honom grimman (den vanliga) över tränset, innan vi gick in och han ställdes på stallgången. Flätade större delen av manen så den hamnade på en och samma sida, flätade alltså bara den del av manen som åker över på den andra sidan. Ska frisera manen hade jag tänkt, därför denna "ansträngning med flätorna. ;)

Borstade av honom lite grann och sedan fick han gå in i boxen.

Repträning

Känns som att vi kommit tillbaka på ruta ett igen - verkligen ruta ett..

Tog ut Joker ur hagen vid lunchtid, jobbade lite med repet idag och tränade på att gå på volt, förberedande för longering - även kallat "flytta bogen".

Gick väldigt bra tills vi bytte till högervarvet, då blev det mycket backa och gå med nosen i marken och lukta på snön. :S Sen när han lyssnade framåt så nöjde jag mig. Då kom nästa problem.. Joker vägrade att gå in mellan hagarna. Man måste ju som sagt gå in mellan hagarna för att komma till hans hagöppning.

Ryggade honom några steg tills han tuggade och gick sedan fråmåt. Joker däremot tog ett steg framåt, sedan frös han fast i marken igen och så höll det på ett bra tag. Jag provade även med att byta håll/riktning, byta sida, rygga honom men ingenting fungerade.

Antingen stod han helt fast i marken, ryggade när jag bad om det, försökte bitas (fast det var hela tiden) eller stegrade. Ryggade jag honom så gick han bakåt , men att sedan gå framåt igen gick inte. Till slut började jag fytta honom menom att trycka på bogen och på den vägen kunna flytta honom lite åt gången, även om han försökte att sätta sig emot och luta sig åt mitt håll då och då, så gick det ändå. När jag väl slutade att flytta honom, så gick jag bara rakt fram och då kom vi minsann in mellan hagarna. Att gå in i själva hagen gick inte - vi började om.

Rygga, flytta åt sidan, säga till att man inte får försöka bita i grimskaft, matte eller någonting annat. Till slut gick det. Men varför så mycket krångel, bara för att komma in i hagen? Han gjorde precis lika dant när han gick med Liten..

3:e gången!

I måndags tränade vi lite enkelt i hagen med repgrimma och rep, ledde runt honom, ryggade honom någon gång. Inga svåra saker och inte för mycket, ca 5minuter. Det räckte. =)



Igår hade Joker vilodag, snabborst, kratsade hovarna och visiterade honom innan han fick komma in i boxen och äta mat. =)

Idag hängde jag på honom för första gången på någon vecka. Hängde på honom för första gången den 7 januari och idag ver det den 3:e gången. Var lite livat i stallet tyvärr, så Joker slappnade inte riktigt av ordentligt och hade svårt att stå helt stilla. Vill inte gärna att han går runt när han står uppbunden på stallgången och jag ska hänga på honom, så nöjde mig rätt snart.

"Gungade" med en fot i stigbygeln efter sidan på honom, för att se hur han reagerade när jag var i "skänkelområdet" och rörde mig - ingen reaktion.

Ska eventuellt hänga på honom imorgon igen när det, förhoppningsvis är lugnt i stallet. Var ju ett bra tag sedan jag ens "halvhängde" på honom nu och lika länge sedan jag hängde på honom, så vi räknar dagens tränng som en övning och påminnelse inför imorgon. =) Behöver inte stressa fram någonting, vi tar det in den takten det kommer och behövs. =)


Första gången jag hängde på Joker.

Ska börja med longeringen nu igen, den här gången på riktigt. Ska börja med rep och repgrimma!


Duktiga Joker

Tränade lite med repgrimma och rep i hagen idag. Höll på i max 5minuter, om ens så länge.

Satte på grimman, ledde honom framåt och gav mig på ett försök i att lära honom rygga med hjälp av repet. Han ryggade, tuggade och verkade i det stora hela förstå vad jag menade.

Jag måste lära mig att reagera snabbare med eftergiften och även att inte stå för nära Joker, då det gör det väldigt svårt att kunna rygga honom med hjälp av repet.

Nöjde mig med att han bara tog ett steg bakåt med en hov, mer behövs inte. =)

Ska läsa på lite mera och även vänja honom vid repet på ben och huvud osv, så att han inte är rädd för repet, precis som man gör med longerspön osv.

Är riktigt roligt det här och då har vi inte ens börjat, utan nu provar vi bara!

Har leds dock in och ut i repgrimma för att han ska lyssna lite bättre på mig, utan en massa "tjat" som ändå inte hjälper. Nu lyssnar han mycket bättre och det går i den takten som jag vill, och han försöker inte med att bita och smaka på allting och inte heller att gå före mig. Toppen!


Nya saker!

Idag var jag iväg och köpte en repgrimma och ett rep till Joker, så nu ska vi kunna börja träna ite mera ordentligt, och inte bara vid in och utsläpp. =)

Nu är det dags att åka till stallet och fixa lite med Joker och packa höpåsar. =)

Händer inte allt för mycket just nu, därav är uppdateringen av bloggen död.. Joker borstas och pysslas om på det sättet och kommer in och ut som vanligt.

Snart har jag mer att skriva om!

Kugghjulet börjar snurra..

Jag tror minsann att Joker börjar förstå och acceptera mig som ledare. Inte helt och fullt (såklart), men till viss del. Det är i alla fall ett framsteg och alla framsteg är bra saker! =)

Varför jag nu säger detta är pga en av dagens händelser som utspelade sig i hagen.


Joker "lipar" åt mig i hagen. ;)

Jag gick ner till hagen (från stallet), går in i hagen, Joker kommer halvvägs och möter mig (det gör han alltid - social och nyfiken ni vet) och jag ber honom vända sig genom att flytta på huvud och bog till hans vänster (dvs mitt höger), han blev ite fundersam men flyttar sig ändå som jag bett honom om. När han vänt sig om ber jag honom gå framåt ner mot foderhäcken, då det var dit jag skulle gå, han är fortfarande fundersam över vad jag gör, men går ändå snällt framför mig ner till foderhäcken.

Jag plockar upp det hösiaget han puttat ut (alltid roligt att leka med maten och lägga den där den inte ska vara, haha). Ber honom sedan backa undan och går sedan därifrån.

För det första har det varit så att Joker alltid försökt att eka med mig när jag gått in i hagen, i alla fall sedan han blev själv i hagen (ny kompis jobbas det dagligen på!). Idag gjorde han inte ens ett försök till att börja leka med mig och även om det bara skett en dag (eller ja, igår också då), så är det i alla fall ett steg i rätt riktning! =)


Lek med andra hästar är okej, men inte med mig!

Jag flyttade hans bog och huvud och bad honom gå före mig ner till foderhäcken. Jag vill vara den som flyttar på honom, då den som låter sig flyttas (dvs om jag låter mig flyttas utav Joker), så antar denne att han är den dominanta och därmed är det han som blir ledaren - enligt hästspråket.

Om jag nu istället hade gått före honom, vilket jag gjort ett flertal gånger tidigare, så har det för den mesta resulterat i att han försökt att leka med mig, om inte annat så har han alltid velat göra det om man ska tyda hans kroppsspråk och signaler. Man vill inte att en häst ska leka med en människa på det sättet som en häst leker med en annan häst, det bara är så(!), ni förstår antagligen varför (hoppas jag). 

Det är den dominanta som föser den ranglåge flockmedlemmen framför sig, det betyder alltså att jag var den som var ranghög. Men om jag istället låter mig, antingen fösas framför min häst, alt. låter han gå framför mig UTAN att jag sagt någonting åt honom, så är det han som har övertaget och är den dominanta, dvs ledaren.



Och det här med att jag flyttade honom från foderhäcken innan jag gick därifrån, det är också hästens språk. Det är ju alltid ledaren i flocken som bestämmer när de andra ska få äta och vem eller vilka som ska få stå bredvid denne. När ledaren går därifrån så är det fritt fram för de andra att äta av maten, dock blir det då den näst högste i rang som då bestämmer över maten och när och var de andra i flocken ska få äta..

Jag visar då att det är jag som är den dominanta av oss två, genom att flytta på Joker innan jag väljer att gå där ifrån, dvs då är det fritt fram för honom att få äta. Varför jag flyttade på honom innan jag gick är för att han redan stod och åt, dvs jag tillät det. Skulle jag bara gått därifrån skulle jag riskera att han trott att han var den dominanta och gjorde så att jag undvek maten bara för att han stod där, vilket ju inte alls var fallet.

Sådär, nu har ni fått en "inblick" i vårat, i alla fall mitt nya liv och sätt att se och vara med hästen.


Det går redan framåt! =)

Efter att jag suttit och läst i boken Horsemanship från grunden större delen av dagen, så har jag också lärt mig en hel del nytt. Jag kan bara säga att det är inspirerande att lära och otroligt roligt att börja jobba på detta sättet med Joker. =)

Ikväll började jag lite smått när vi stod på stallgången! Enkla övningar som att ta bort huvudet och bara titta rakt fram. Joker har nämligen en tendens att alltid titta och kolla vad jag gör om jag tex borstar halsen, bogen eller liknande och då böjer han hela halsen så att han kan nudda mig med mulen. Idag var jag väldigt bestämd med att han skulle ha sitt huvud framåt och till slut, efter många flyttningar (från båda sidor) för att få huvudet rakt fram, så sänkte han huvudet och tuggade. =) Jag har brukat vara väldigt bestämd tidigare också, men änså varit väldigt sarvid och inte så konsekvent som jag borde. Från och med idag är det en grundregel, liksom allt annat i den dagliga hanteringen! 


Den lilla hästen har blivit stor och vill gärna ha kontrollen, men nu är det ändring på det. =)
(gammal bild)

Flyttade även bogen och bakdelen, vilket idag gick hur bra som helst. Dessa flyttningar gör jag när han behöver flytta på sig när jag ska stå på en viss sida och för att få plats så måste han fytta på sig. Tidigare har det inte gått att flytta bogen på honom, men efter att vi hade den "dusten" och jag fick den dominerande rollen (på den punkten), så går det nu bra att flytta honom relativt lätt, i alla fall utan något motstånd. =)

Provade även med att få honom att sänka huvudet. Trodde inte alls att det skulle fungera, men jodå. Han sänkte huvudet på kommando och det gick väldigt fort också. =) Över förväntan! Jag la min ena hand (höger hand om jag står på vänster sida) ca 1dm bakom hjässknölen som är mellan öronen och väntade ut honom. Jag behövde inte vänta i mer än fem sekunder innan Joker sänkte huvudet, och direkt gav jag eftergift dvs tog bort min hand. Jag blundade medans jag gjorde detta, då kände jag lättare när jag skulle ta bort min hand, då en för sen eftergift kan göra att hästen inte förstår vad jag menar.

Tycker ni borde läsa Horsemanship från grunden, oavsett(!) om ni är intresserade av horsmanship eller inte, man lär sig mycket och du kan få många förklaringar på saker, som du kanske egentligen inte tänkt på.

Nästa steg får bli att indroducera repgrimma och rep!
Funderade till och med på att köpa denna:



Jag tror att jag har det väldigt lätt, då Joker är så pass ung att det tar väldigt kort tid för honom att lyssna och förstå vad det är jag vill. Jag stressar inte fram någonting och jobbar inte under någon längre stund, jag vill ju inte att han ska tröttna innan vi ens har börjat! Vi kan öka eftersom, vi har tid på oss. 

Horsemanship

Igår var det inte så mycket som gjordes. Tränade lite på att "snurra runt" i en utav boxarna i stallet. NH-inspirerat. Ville att han skulle böja sig smått igenom hela kroppen och flytta sig runt. Nästa steg är ju att han ska korsa sina bakben (mycket snabbt förklarat).

Det hela gick i alla fall bra! =)

Idag borstades det lite grann och flyttade hans bog, bad honom backa och flyttat bakdelen. Lite enkelt och inte mer än när det behövdes.

Idag har jag även skaffat fram lite böcker i ämnet Horsemanship bla Horsemanship i praktiken (även filmen) och Horsemanship från grunden. Tanken är att jag via sådana här enkla "övningar", ska återfå dominansen och visa att det är jag som är ledaren. Då stegringsproblemen fortfarande är kvar, i och med att dem visar sig då och då, så måste vi ju få bukt på detta ganska snart, annars är det risk att det blir värre..

Jag kommer naturligtvis att berätta vad jag gör med Joker (om är kanske inte så inveckat), här i bloggen. =)

Söndag - flytta bogen

Skulle ledträna honom i hagen, men han var inte alls på humör och försökte bara leka med mig, vilket vi ju håller på att arbeta bort. Jag ska bli en bättre, tryggare och mera bestämd ledare till Joker, men vi får ta det pö om pö, allting kommer ju inte över en natt.

Igår började det på riktigt. Nämligen flytta bogen. Någonting som (nästan) alla unghästar har problem med till en början, och speciellt de mer dominanta hästarna.

Vi stod på stallgången och Joker gick emot mig (jag stod på hans högra sida), jag flyttade gång på gång bort hans bog och till slut förstod han vad jag menade och gav upp. Gjorde lika dant på hans vänstra sida och där var det verkligen inte lätt. Han lutade sig emot mig flera gånger och gick emot mig med bogen och visade att det minsann var han som skulle bestämma. Lyfte på ett framben och försökte visa att "det är jag som är kung", men när han förstod att jag inte gav upp så slutade han.

Man såg i hans ögon hur han tänkte, sänkte sitt huvud och sedan tuggade lite grann.

Det var verkligen en "Aha-upplevelse", riktigt roligt att så vara med under sådana där händelser och verkligen se allting så tydligt. =) Nu kommer det att bli mera sådant! Vi kommer att fortsätta, detta var bara ett av många, många steg i rätt riktning. Och utomhus är det en helt annan grej, det är ju där jag vill kunna påverka honom och visa att det är jag som bestämmer. Men just nu börjar vi ordentligt inne.

Kan ju tillägga att Joker redan kan flyttas i sidled om man tar vid skänkelläget, men det är bogen jag flyttar nu, inte resten av kroppen (även om han flyttar den med!).

Nya benskydd! =)

Ingen uppdatering här på bloggen pga vila. Joker får dock hovarna kratsade och blir borstad, men inte mer än så. Joker vilade både igår och idag, men imorgon ska vi träna lite i hagen igen, lika som vi gjorde här om dagen. =)

Var på Hööks idag och fyndade ett par senskydd för 60kronor. Det var halva reapriset, så det var ett riktigt fynd! =) Toppen! Behöver ett par extra senskydd till honom, man vet aldrig vad som händer..


Lite suddig bild, men ni ser ju ändå hoppas jag. ^^

Basic är nyttigt!

Idag blev det träns utan nosgrimma, grimma på det och senskydd fram, sedan tränade vi på att svänga höger (fast matte går på vänster sida). Haha, krångligare än man tror ska ni veta. Joker fattade från början ingenting och då är det ändå någontng han har kunnat tidigare, men nu är det helt borta. =) Bra med träning!

Vi höll till i hagen och tränade både på halter med ett "ptroo", igångsättningar till skritt igen på "smack-kommando" och att backa till "baackaa" (med betoning på ck och långa "a") och så att svänga/ledas till höger.


Joker luktar efter ett sto..

Kommandot "baackaa" fungerade helt klart bäst, antagligen för att det är det jag oftast säger dagligen till honom i och med in- och utsläpp!

Smackningarna har jag uppfattat det som att han inte riktigt förstår, det kopplar helt enkelt inte, även om jag använt smackningarna redan från allra första början när jag lärde honom att ledas, när han var 6månader.. När han leds går det dock bra med smackningarna, men vid longeringen eller i hagen så, antingen förstår han inte eller så ignorerar han mig, jag tror på det förstnämnda!

"Ptroo"-kommandot förstår han när han leds, men inte vid longering, eller i alla fall inte så bra som jag skulle önska. Det som blir när man eder honom och han stannar, är att han flyttar rumpan åt höger, dvs ifrån mig, men står kvar med bogen vid mig (så jag hamnar framför honom). Någonting som bör lösas rätt fort, mer träning på detta! (Självkart ska allting tränas vidare på!)

Och att svänga till häger när han leds på vänster sida var till en början idag, en omöjlighet, men när jag fick gå lite föra honom så förstod han till slut vad jag menade och jag kunde leda honom till höger, från vänster sida när jag stod vid hans bog.


Joker och tränset jag köpte för någon vecka sedan.

Tränade även lite smått att leda honom när jag gick på hans högra sida, och det var lite samma där. Ibörjan förstod han inte alls vad jag ville, emn efter en liten stund gick det också.

Som sagt ska vi träna mer på detta, och redan imorgon är det dags igen. När detta sitter befäst när vi är i hagen (enda inhängnade området vi kan vara på just nu), så ska vi börja ta och träna på att promenera ute - ordentligt. Och efter det, alternativt i samband med det, så är det dags för uppsittning och inridningsfasen. =)

Ska parallelt med ledträningen, även träna på att få honom att förstå mina kommandon på lina, dvs longering. Såklart ska vi ta det pö om pö och inte stressa fram, då blir inte resultatet nå bra!


Joker älskade att springa runt i djupsnön, fram tills för någon dag sedan då han, precis som på bilden var på språng och sedan tvärnitade i den tunga och då lite hårda "is-skaren" mitt i djupsnön.. Då undrade han hur han skulle ta sig därifrån så smärtfritt som möjligt.
Då tyckte han inte att det var lika roligt.. Jag förstår honom!


Ingen kastrering

Det blev ingen kastrering för Jokers del idag, då kulan låg alldeles för högt upp. Så antingen väntar jag på att kulan kommer ner, låter det vara eller så åker vi in på kliniken och opererar bort dem. Just nu är det vänta som gäller.

Veterinären sa även att om man kastrerar en häst som är mesig (som Joker), så blir det knappast bättre - viket jag är väl medveten om.. Men nu är det ju för att jag inte kan flytta honom till ett annat stal, som jag åste kastrera honom. Han går ju fortfarande sjäv i hagen.

Måste ju berätta att Joker var sitt "crazy-banana-Joker" idag. Tog inget spö (vilket jag tar som vana att ha med mig vid utsläpp, då han lätt "rinner iväg") med mig när jag skulle släppa ut honom efter att veterinären kollat honom. Jag ångrade mig väldigt fort! Det första Joker gjorde när vi kom utanför dörren var att vända sig om och börja köra sitt eget race. :S Stegrade, kastade, hoppade och stegrade lite till. Frågade snabbt Nathalie om hon kunde gå bakom honom, så jag skulle slippa säga till honom ordentligt. Gick hur bra som helst då! Konstigt det där, men idag tog han verkigen sin chans, så typiskt. Man känner sig ju verkligen väldigt lyckad när han gör sådär. hur får man honom att sluta med de där dumheterna?

Känns som att jag gör hela den här "resan" ang. kastreringen till ett för stort bekymmer.. Men för mig har det här väldigt stor betydelse!

Kanske, kanske..

Snart kommer veterinären då. Eller han kommer till klockan 12, så nu ska jag byta om och åka till stallet då.

På ett sätt hoppas jag nästan att det här blir smärtfritt och att kulan ligger lägligt och kommer ner när han bedövas, men på ett sätt hoppas jag att den inte alls kommer ner, då är det meningen att han inte ska kastreras. Jag är lite sådan.. Haha.. Usch, beslutsångest är inte bra att ha, speciellt inte när det är en sådan avgörande grej.

Uppdaterar er om hur det går. Ha en bra dag så länge! =)

För andra gången!

Hängde på Joker idag igen. =) Gick hur bra som helst, och idag hade vi till och med publik. =) Känns skönt och snart är det dags att hoppa upp.

Oj oj oj, vad det här är kul! Det är så himlans främmande, men ändå inte. Jag vet ju itne alls hur Joker är, hur han kommer att reagera eller någonting sådant, på det jag gör, men ändå när jag väl gör saker med honom, så är han hur cool som helst. hoppas det håller i sig nu. =D

Nu var det här andra gången Joker hade mig på ryggen helt och fullt, nästa gång ska jag ha någon som leder mig när jag hänger på ryggen, i alla fa ska det vara gjort innan det är dags för uppsittning. =) Sen är det dags att göra allt det här utomhus, och det blir nog en annan femma och inte alls såhär enkelt, men det visar sig.

Imorgon KANSKE Joker blir kastrerad. Känns hur fel som helst då det inte alls var tänkt så. Han är hur snäll som helst, uppför sig väl med ston (även om han är nyfiken), och är inte alls jobbigt hingstig (än, det kan ju ändras fort). Ville visa honom på rådgivande nu i november som kommer, men nu har han ingen han kan gå med i hagen och det känns ju inte heller bra, blir tvungen att kastrera honom eller byta stall.

Ang. byta stall så bor vi ganska långt ifrån andra stall och jag har inget körkort. Jag har inte så mycket att välja på här omkring och känns mest som att jag är tvungen till att kastrera, eller flytta till ett dåligt stal som ligger dåligt till och dit jag itne kan ta mig när jag vill.. Självklart finns det många fördelar med att kastrera också, men just nu är jag inne på det dåliga (haha)..

Joker är ju klapphingst än så länge, så det är därför han kanske blir kastrerad imorgon, vet inte om vi kan lirka ner kulan så vi kan kastrera vanligt eller inte. Sen kanske inte veterinären hade tid heller, han skulle höra av sig hur som.

Ett dilemma som egentligen inte behöver göras så stort.. Tänkte att jag vill ha med anledningen här i bloggen, oavsett om någon annan tycker att det är helt värdeöst att jag "babblar" på om ingenting, men för mig är det viktigt och det rör Joker, de tär ju ändå honom den här bloggen handar om! =)

Återkommer ang. kastreringen och fortsätter såklart att berätta om allt det övriga - som vanligt. =)

Kan även nämna att han var extremt känslig idag när jag skulle ta in honom, och minsta lilla rörese gjorde honom antingen rädd eller så överreagerade han, på ingenting. Aja, det blir nog bättre om man tar det "piano" och gör det tryggt för honom. =)

Extra allt, super duper känslig..

Planerade att Joker skulle longeras idag, men han hade sprungit runt en hel del i djupsnön i hagen idag, så jag tänkte om och lät honom vila. Vill inte att han ska överanstränga sig, eller tycka att det är tråkigt att jobba. Istället la jag ner mer tid på att borsta, rykta och pyssla om min lilla stjärna. =) Får se om det blir longering imorgon istället..

I övrigt så var Joker väldigt konstig idag. Imorse blev han ite uppåt pga av att det hände mycket, han blir lätt så = då var han som vanligt. Vid lunchtid när jag var ut till stallet (precis som jag brukar), så var han rädd för mig och var inte alls lika social som han brukar. Det syntes på honom att han ville komma fram och hälsa på mig, men även när jag var I hagen så tvekade han. Tog en stund innan jag fick komma fram och klappa på honom och kolla benen osv, så att allting var okej med honom. Efter att jag fått komma fram coh kappa på honom så var han som han brukade - som en hund efter mig. ^^

Nu på kvällen när jag kom och skulle ta in honom så var han extremt känslig för mina rörelser, någonting han annars också är, men inte riktigt såhär överdrivet känslig.. Fick ta det väldigt lugnt in och pratade lugnt med honom och lika så inne på stallgången, då gick det bra.

Dock väldigt konstigt tycker jag..?! Han har aldrig varit sådan förut. :S

Mitt fina, underbara gullhjärta! <3 Undra vad som va så knasigt idag?!


Filmer =)

Nu har jag laddat upp några nya filmer på YouTube, filmerna i sig kanske inte är så direkt nya, men jag lägger upp dem här ändå. =) Är ju bara jag som sett dem innan ändå så. ^^














Lördag morgon

Joker får gå själv i hagen nu.. Liten kan inte säga ifrån när Joker vill leka (pga storleken), och det vore ju allt annat än bra om Liten gick sönder pga det.

Ny kompis? Nytt stall? Kastrering? Sälja? Inridning?

En lång rad med fungeringar vill jag lova. Vet faktiskt inte alls hur det blir nu. Själv kan han ju inte gå, eller kan och kan, jag vill inte att han ska göra det, han äter alldeles för dåligt när han går själv (även om han har nära till andra hästar).

Kort sammanfattat, så började inte dagen riktigt så bra, som jag hade hoppats på..


"Inhängd"

Joker är nu officiellt inhängd. Eller man kanske inte så, haha, men nu har jag i alla fall hängt på honom på riktigt, från båda hållen. Tidigare har jag ju bara gjort "en halv hängning", men nu är det på riktigt och det gick hur bra som helst! =)

Han fick stå uppbunden på gången, för så har vi ju alltid gjort tidigare, och jag var ju själv - det var helt enkelt enklast så! Han trampade runt lite när jag skulle ställa pallen på hans vänstra sida (uppsittningssidan), han gick så långt till höger hela tiden att jag var rädd att, OM han skulle få panik när jag väl var uppe på ryggen, att han inte kom någon annan stans och då istället skulle försöka slita sig loss (vilket i och för sig ändå kunde ha hänt).

Började med att göra som jag brukar med att klättra lite smått på honom, bara för att få med honom "på noterna". Ingen rekation "som vanligt". Sedan hängde jag lite lätt (och sedan lite mera) i båda stiglädrena/stigbyglarna som satt på ridgjorden (hade, som ni kanske förstår, den på honom idag), ingen reaktion där heller.

Ställde mig på pallen på den högra sidan, och Joker stod in mot väggen med sin vänstra sida, (höger sida är den öppnare sidan där han kan flytta sig mer i sidled). Satte foten i stigbygeln och gjorde ett lätt tryck nedåt - ingen reaktion, gjorde lika dant en gång till, fast denna gången stod jag så som jag brukar göra när jag "halv hänger" och sedan satte jag full vikt i stigbygeln, var lätt hängd över honom och la mig sedan helt på hans rygg. Gjorde lika dant på andra sidan. Ingen reaktion alls. =) Gick verkigen hur bra som helst och långt över förväntan (tror dock inte att jag förväntade mig så mycket egentligen).

Jag är väldigt nöjd över honom! Nästa gång hänger jag på honom på måndag alt. onsdag, fram till dess så ska han få vila från "hängning". 

Borstade av honom och kratsade hovarna som vanligt också och sedan fick han gå in i boxen och äta mat. =)

Ändring

Kommer att ändra Jokers planering lite grann nu. Tidigare sa jag ju att det skulle vara såhär

Nu blir det istället till att se ut såhär:

Jag ska hänga på Joker rätt snart, dvs nu, redan i Januari istället för i mars/april. Jag har tänkt om lite vad gäller detta och kommit fram till, att det bara kommer att bli svårare att börja hänga helt och sedan även sitta upp på honom i mars/april, just för att vi kommer att ha gjort den "mesiga hängningen" så lång tid innan. Så om jag då skulle hänga helt, så skulle jag få göra det så pass länge och då kan han ha börjat komma in i en växtperiod igen, och då tänkter jag inte hålla på med uppsittning och inriding.

Vi kör alltså på nu, när hormonerna är lugna och växtperioden är någon månad bort (förhoppningsvis!).

Longering, tygelträning och gjord- och sadelträning kommer vi att fortsätta med, och snart kommer vi även att börja med tömkörning. =)

Nu kör vi igång!

Frisering och sånt

Igår pysslade vi mest, på schemat stod "hängning" och visst hängde vi lite grann också. =) Vi stod i den "långa gången", där vi oftast bara står när hovslagaren kommer och verkar, dvs inte så ofta..

Han va lite trampig när jag skulle vara och "klättra" på honom och lägga armen över ryggen och så, men inte så farligt.

Friserade benen, hovskägget och mycket av den längre pälsen på benen från carpus och has klipptes bort, är bara is och snö som fastnar där ändå.. Han stod helt stilla och bara njöt och brydde sig inte alls i att jag kammade hans päls uppåt (lättare att klippa då!). Himlans duktig var han! =D

Manen "toppades" (bör dock klippas ordentligt) och halva manen flätades efter det, så den skulle hållas på plats nu när den blev en anings kortare. Joker stod och sov, nickade till lite då och då, jäspade massor och bara njöt. Så himlans kul att han tycker det är mysigt! =) Det är samma sak när man ryktar honom, han älskar det. =)





Svansen "toppades" också. ^^

Sen hade Joker blivit "flådd" (pälsen borta och småblödde) vid "ljumske"-delen. Han var både varm och lite svullen, men sen är han ju väldigt känslig när det gäller sår och så också. Tvättade rent och kollade hur långt det var öppet, men Joker tyckte inte att jag skulle vara där. Han lyfte benet och ville vifta bort mig, även om han aldrig sparkade så förtsår man ju rätt fort att han hade ont och tyckte det var obehagligt.

I vanliga fall är det inga problem som helst att ta och kämma och känna på honom mellan bakbenen/skapet eller någon annan stans heller för den delen. Det har jag varit väldigt noga med att han ska acceptera, så man har kunnat känna när kulorna kommit ner, för att göra rent runt skapet, ta på/i öronen osv osv.

Imorse var Joker öm och gick ojämnt i bak, såret var ju "bara" ytligt (pälsen borta) och han är ju som sagt väldigt känslig för sår osv, så det var ingen större fara. Var något svullnare och ömmare, men inget annat vad jag kunde se/känna.


Bilden är sne!



Jag fick knappt knäppa korten igår (efter att jag tvättat lite grann), han var jätte rädd att jag skulle fortsätta att "plåga" honom med att göra rent såret. Söta Joker! <3


Longering

Gårdagen bestod, för Jokers del, av longering. Som han var igår, har aldrig varit innan, det var både positivt och negativt, men mest bestod det utav bus och brall. Han skötte sig exemplariskt in och ut ur stallet och även inne i stallet där han borstades av, fick på sig benskydd runtom och träns. Han gjorde verkligen ingenting. =) Jag tror att han visste att han skulle få chansen att bralla av sig ute ändå, det bara kändes så.

Nu skulle jag ju vilja ha honom snäppet lugnare vid longering, i alla fall inte ha honom som han var igår, haha. Något tips?! Antar att jag får vänta ut det lite grann..

Har film på det hela, får se om jag får upp den här sedan så ska ni få se min vilding. ;) Det blev inte så mycket longering igår, utan mera bus, brall och stegringar och så något stopp här och där. Men jag förväntar mig ingenting på den, vad är det(?!) 5:e gången vi longerar eller så. Ska sätta lite mera krav nu på halterna och efter det börja lägga in trav och sen komma ut på större volt, nu måste vi sätta igång. =) 


Arbetsvecka

Idag kör Jokers "arbetsvecka" igång igen. Han har haft lite vila och jag har inte gjort så mycket mer med honom, än att tagit in och ut honom till hage och stall, bytt täcke, borstat och "kättrat"/småhängt på honom lite grann. Så nu kommer uppdateringen vara en anings bättre än den varit de senaste dagarna - dvs det blir bättre än obefintligt. =)

På veckans "schema" står det att vi ska..

* Träns- och tygelträna.
* Gjordträning (spänna ridgjorden osv).
* Hänga (så som jag beskrivit tidigare, alltså inte hänga helt och fullt).
* Longering (större volt och en anings högre krav på start och stopp).

Målet för denna vecka är..

.. att han ska vara mera stilla med huvudet efter att bettet kommit in i munnen, själva tränsningen osv är inga problem, men han vil vara lite mera överallt när man ska knäppa tränset, vilket med tiden kommer att lugna ner sig, men vill jobba lite extra med det nu.
Följa tygeltagen utan "hjälp", dvs att jag inte ska trycka i sidan på honom för att han ska gå undan och följa tygeltaget, utan att jag bara använder mig utan tygeln.

.. kunna longeras i skritt på stor volt på gårdplanen, samt att start och stopp ska fungera bättre än i nuläget.

.. kunna spänna gjorden en anings hårdare (var ett tag sedan vi använde den).

.. med "hängningen" vill jag att han ska acceptera att jag hänger och har mig på lite olika platser, hittills har vi bara gjort det på ett och samma ställe, nu blir det ett snäpp högre, med varierade platser. Börjar med ett nytt ställe i stallet där han är som tryggast.

RSS 2.0