Snart uppsittning

Idag har vi tränat lite på att vara på ryggen igen. Precis så som jag gjort tidigare.

Står på pallen och lägger min arm över hans rygg, känns det bra så lägger jag lite vikt på honom. Så gör jag på båda sidorna så att han ska vänjas vid det och inte bli ensidig. =)


Här har snön vräkt ner i flera dagar och med en häst som älskar snön, är inte det några som helst problem. =) Lite jobbigt för en själv bara när man ska pulsa runt i snön, hehe.

Joker leker massor med hagkompisen Liten och dom har superkul i snön! =)


Nu är det bara några månader kvar innan Joker ska ha en ryttare på ryggen för första gången, ska bli himans roligt. =) I april är det tänkt att jag ska hänga och sitta på honom för första gången. Hoppas allting går som planerat fram tills dess.


Joker idag. Mycket högre i bak än i fram än så länge, hoppas det rättar till sig till vären igen. Det är sådant som märks..
 

Longering

Jag glömde totalt av att skriva igår. :O Haha, se så det kan vara..

Igår hände det i alla fall någonting roligt. =) Jag longerade Joker för första gången! Jag räknar inte med den allra, allra första gången jag provade på det på en mini-liten volt, då vie jag ju bara att han skulle gå runt mig i princip.

I alla fall så fick han på sig senskydd, grimma och longerlina, vi gick ut utanför hagen där det är lite planare och inte så halt (och ingen hagkompis som kan "störa" i hagen). Lämnade honom "på spåret" och gick och ställde mig i mitten av volten. Petade på honom med spöt och smackade samtidigt och han gick framåt. Ville ha honom framåt så att han inte skulle stanna eller liknande, vilket han faktiskt inte gjorde. Tog spöt på nosen och sa "ptrooo" och han stannade. Började i vänster varv och bytte sedan till höger var efter någon minut. Då blev det lite stillestånd och han vände någon gång och försökte busa lite. Ska börja i höger varv nästa gång så han lär sig där med. kan ju bi såhär i början innan dom lär sig.

Han var verkligen jätteduktig! =) Nästa gång blir nästa vecka eller till helgen. :)

Har tyvärr ingen bild på longeringen. Ska "ragga" upp någon nästa gång. =)


Mera snö, ännu lyckligare häst! =)

Igår kom det ännu lite mera snö, några centimeter, men det gjorde bara Joker ännu gladare! Så himlans kul att se. =)



Då regntäcket han hade på sig igår inte var helt torrt nu på morgonen, efter snöandet igår, så satte jag på honom ett lite tjockare täcke (det andra fodrade regntäcket jag har till honom, har ett trasigt spänne..). Joker å andra sidan tyckte att han kunde vara utan täcke idag. ^^ Han började bita och dra i spännets ena rem till "bogknäppet" och tyckte att det skulle av. Vill ju inte att han ska tycka att det är obehagligt med täcke, och det brukar gå mycket bättre att ha ett lite tunnare täcke på honom nu när det är ner till -5grader. Idag var det ju bara -1, så det va rite tjockt täcke för honom idag, men är så himlans rädd att han ska bli sjuk nu när han haft täcke på sig ett tag..

Hur som tog jag av honom täcket och efter det så rullade han sig i snön hur länge som helst. ^^ Söt häst jag har! Han vet vad han vill och visar det på ett så tydligt sätt, så det är omöjligt att missa. ;p



Lindade inte bakbenen på honom igår kväll, då svullnaden och gallorna gått ner så pass mycket att det inte behövdes. =) Så det var ju väldigt bra, hoppas att det håller sig så där nu och inte blir svullet igen. Tror det var av ett litet sår han hade på höger bak, då det var där han var mest svullen, men är osäker.. Konstigt att han var svullen/gallig på vänster bak också, för där hittade jag inte en skroma. :S Aja, allt har en anledning, jag måste bara komma på vad det kunde vara. Kanske något med fodret?! Men där har jag ju inte ändrat någonting, han har haft samma foder sedan förra året, och mängden är lite mindre än det varit tidigare och inte mer, vilket är den vanligtaste orsaken att de annars kan reagera på fodret ju.. En karamell att suga på helt enkelt.

Igår och idag

Glömde skriva igår, så jag börjar med det. =)

Igår övade vi tygeltag för första gången någonsin. Jag satte på tränset ute i hagen när jag hämtade in honom och satte grimman över det. Bortsade av honom lite snabbt och kollade hovarna. Nu när det är kallt fastnar ju ingenting förutom lite bajs om han gått i det..

Satte på ett grimskaft i varje bettring och igenom grimmans spännen, (som man sätter fast grimskaften i när dem står på stallgången). Sen knöt jag en lös dubbelknut på grimskaften (som tyglar). Gick in i en tom box med honom och började där gå först åt höger, sen åt vänster.



Jag stod alltså nästan i mitten och tog ledande tygeltag, samtidigt som jag bad honom flytta på sig så att han skule gå runt mig. Detta var inga probem alls! =) Jag gick 1½ varv åt vardera håll och han hade sitt inre bakben under sig hela tiden, viket man ju vill att dem ska ha. Gjorde ryggning i några steg också, och även detta var utan problem/protester. =) Han är så duktig Joker! <3

Nu gjorde jag bara enkla saker som flytta för tryck, höger och vänster och ryggning, dvs saker som han redan kan väldigt bra och det gör honom trygg när det blir nya saker som kommer till. =)

Idag har jag använt pallen igen och klappat och lagt lite utan min vikt på Jokers rygg. Denna gången reagerade han nästan inte alls. =) Känndes mycket tryggare idag, trots att det var stök och stim runt omkring honom idag. Mycket bra. Bilder kommer vid ett senare tillfälle. =)



Idag var Joker jätte tjock i sitt högra bakben och lite tjock i sitt vänstra bakben. =( Blev till att linda bakbenen under natten, vet inte vad han har gjort.. =/ Första gången jag lindade honom bak. Han skötte sig bra men ville gärna vila på det benet jag lindade, så Nathalie fick hjälpa til och hålla upp ett framben när jag lindade, så det skule bli jämnt lindat och inte för hårt eller för löst så det skue åka av under natten när svullnaden, förhoppningsvis lägger sig. Annars blir det nog att linda några dagar. Ska börja använda Back on Track på honom lite grann så man kan dra på dem om det skulle vara något. Synd att han inte riktigt är "rumsren" med lindorna ännu.. Vill inte betala nya BoT-skydd hela tiden, det har jag inte råd med.. =P


Förkylningsvarning?!

Släppte ut Joker som vanligt nu på morgonen, när jag går ut för att fylla på vatten så är han snorig. Lite gulaktigt men mest genomskinligt.. Förkylning på G då.



Ska börja ta tempen på honom nu då i några dagar och börja ha täcke på honom inne och ute. Nu har han "bara" täcke på sig ute vid dåligt väder, som regn, snö eller storm och blåsiga dagar med kalla vindar, då dem förlorar lite av deras skydd i och med blåsten. Inne är han otäckad, men får nog börja ha ett tunnare täcke på honom inne, i alla fall vid minusgrader så att han inte blir kall när han är stilla. Vill inte ha honom sjuk! =( Men är samtidigt lite rädd att täcka honom för mycket, alltså för ofta så att det blir "onödigt"..

Egentligen kanske det inte gör någonting, eller i alla fall inte så mycket, då han planeras bli tävlingshäst och då kommer att vara täckad större delen av tiden i alla fall, då han kommer att klippas regelbundet. Men, men..



Har börjat med ett nytt "kapitel" nu. I förrigår så stod jag på pallen bredvid honom, ungefär i sadelläge. Detta har jag gjort förr när jag borstat honom, så att han itne ska tycka att det är en "big deal" sen när jag väl sitter på, ska hoppa upp eller behöver en pall i alla fall - han är ju högre än vad jag är lång så..

Hur som så stod jag på pallen och borstade lite på halsen, ryggen, länd och kors osv. Gick över lite och borstade på andra sidan för att se hur han reagerade och sedan "la" jag mig lite över hans rygg, ingen tyngd, utan grejen va att han skulle ha mig lite över och på andra sidan än där jag stod. På ena sidan (höger) reagerade han lite smått när jag dröjde kvar, men det var inga drastiska grejer utan han bara höjde huvudet lite smått och funderade över vad jag gjorde.

Jag gjorde lika dant på andra sidan och där reagerade han ingenting.

Nu ska jag börja med longering (när snön kommer lite mera, just nu är lite för halt och isigt för det) och så ska vi börja prova tygeltag. Så det blir lite förberedande inför insittningen till våren. =) Sprudlande glad är jag!


Joker älskar snön!

Inatt, tillsammans med en massa blåst, så kom snön och det snöar och blåser fortfarande.. Jag sjäv gillar inte vintern när det är kallt och "jäkligt", men tycker att det är mysigt när man är inne och har det lite mysigt. Nu när det är -0grader och tösnö så är det jobbigtaste med snön att gå i den. Är det under -5grader (dvs kallare än så), då vill jag inte ha vinter alls.

Men nu till det jag skulle säga.. Joker ÄLSKAR snön! =)


Joker "plogar"..

Idag när jag skulle ta ut honom i hagen så stannade han i dörröppningen, tittade på snön, tittade på mig och sedan på snön igen - "Matte, är det snö? Är det verkligen snö?!". Sen gick han långsamt ut genom dörren, tittade sig omkring, vi gick ner till hagen och han var som paralyserad hela vägen, sen när jag släppte honom i hagen så tog han ner mulen i snön och "plogade" snön framför sig. Krafsade i marken och la sig ner och rullade. Upp igen och hoppa och leka och attackera snön med öppen mun, tog snö i munnen och kastade iväg den. Så gjorde han hur mycket som helst, han lever livet nu. Snön är här, haha.


Han rullade omkring 6-9gånger när jag var där och det var inte korta små rullningar, utan han rullade länge och väl. Kankse ville han göra snöälngar?!

Ska se om filmen jag filmade är bra, det var så mörkt imorse, då kanske den kommer upp här lite senare. Vi får se. =) Har en annans som ni kan få se - också från idag.

Underbara Joker <3

Gjordtränade lite smått igår kväll, la bara på den på honom och spännde gjorden utan att spänna fast den. Låter det konstigt? Haha. Jag drog alltså igenom stroppen i spännet, men fäste den aldrig med "pinnen" i spännet, utan drog i stället lite hårdare så att han skall vänja sig vid detta också och (förhoppningsvis) inte få panik när den sitter fast så spännt. Man tar lite "pö om pö". =)



Någonting jag tänkt på är att Joker gärna tar in svansen mot kroppen när jag ska borsta den, annars har han den gärna "lös" och spänner sig ingenting alls. Förut gjorde han sådär när han var inne i en växtperiod, men nu har han gjort sådär ett tag, det brukar inte "hålla i sig" så länge som det gjort nu.. 

Han var lite svullen i sitt högra framben igår när jag tog in honom. Alldeles mot knäet på insidan av benet. Han hade ven en liten galla i senskidan vid kotan på samma ben. Var lite varm, men tyckte inte att han ömmade. Antagligen så har han vrickat sig lite i hagen då det fryst på pga minusgrader och då blir det ju lätt "bubbigt" i marken eftersom att det varit lerigt innan.. Både igår kväll och nu i morse gick han vääldigt försiktigt, men det är ju bara bra. Så att han inte bryter alla fyra benen. :O Haha.. Så allvarligt bir det förhoppningsvis inte, men ändå.

Så kul när han är så mysig att hålla på med, så lätt att göra i princip vad som helst - nya saker jag introducerar honom för, är ingenting han brukar reagera på ens. =) Så roligt att han är så duktig!


Bjuder på en gammal bild från i våras på Zorro och Joker.
Ska se om det kan bli ett litet "nostalgi"-inlägg lite senare. Eller rättare sagt - nu och då-bilder. =) Får se hur liten han va då, eller hur stor han är nu kanske man ska säga. ^^


Hösliage

Har börjat ge dem hösilage nu, då höet inte kommer att räcka så börjar dem vänjas om nu. Synd är bara att sedan Joker fick någon tuss (då menar jag verkligen tuss, sammanlagt 1kg), så vill han inte äta höet. Det är ju normalt att det kan bli så, hösilaget sägs ju smaka bättre än höet så.. Men man vill inte byta över för fort då dem behöver vänjas om. Joker har inte blivit lös i magen ännu, men han äter väldigt lite hö nu, och vägrar typ äta det. Bara hösilaget som duger..

Hur som.. Igår tog jag in Joker mitt på dagen och skötte om honom lite grann innan han fick gå ut i hagen igen. Nemas problemas det där. =) Så kul att jag kan ta in honom helt själv, ljust, som mörkt ute. Känns verkligen toppen. =)

Idag ska det bli lite tränsträning. Blir nog garanterat kort på det!

Har regnat nästintill hela dagen här. Inte så roligt, men men. Det blir ju bättre väder sen. =) Ska åka till stallet nu och fixa lite innan insläpp.

RSS 2.0