Det finns mycket att berätta..

..men jag börjar med dagen. =)

    

Jag är fortfarande full av energi och glädje. Idag har nämligen jag och Joker, i sällskap av Nathalie och hagkompisen Korran gått en promenad runt gården. Mycket har hänt sedan i våras då vi sist gick promenad runt gården och Joker har ju "bara varit" under sommaren. Idag var det ston i hagen nära där vi gock och Korran blev hingstig (han är ju hingst, så inte så konstigt) och Joker blev trippig pga av det. Sedan var det en röd liten båt (på land), en traktor, en transport, och sedan kom fåren. Joker har gått i hagen bredvid fåren ett bra tag innan fåren blev fyttade, och nu har han inte sett dem för ens vi kom precis bredvid deras hage och alla fåren kom i klunga och var nyfikna på vad som hände. Hehe..

Joker stegrade en gång, inget mer. Vi fick göra en volt där också, ganska precis innan han stegrade då han bara gick i sidled och jag ville inte/tyckte nte det var rätt av honom att gå på mig bara för att han tyckte att fåren var lite läskiga. Jag vill att han fortfarande ska ha respekt för mig och se vart jag är. Nu gick han ldrig på mig och var inte ens nära, men man vill ju ändå att han ska lära sig vart min "bubbla" är. =)

Han var sjukt duktig och blev trött i huvudet av allt som hänt under promenaden. Mycket förståeligt, så jag kratsade hovarna på honom och släppte in honom i boxen direkt efter det. Duktiga Joker! Snart ska vi kunna gå där helt själva, men först lite träning. ^^

Jag hade hans "Hooligan"-grimma med kedjegrimskaftet över nosen så han inte skulle "leka vante" med mig.. Det fungerade jättebra. Behöver ju inte ta någonting i honom när jag har kedjan på nosen och det är bra, jag vill ha det så. =)

Jag har fått Jokers pass nu, äntligen.




Och med det kom ägarbeviset. =) Eller ja, jag ska skriva på och skicka in.


Jag köpte ju Joker när han var bara någon dag gammal. Hämtade hem honom från uppfödaren den 3oktober förra året, då han var 6månader och 1dag och då hade inte passet kommit ännu. Så nu, efter en lång väntan så har uppfödaren skickat passet och ägarbeviset som jag som sagt skall skriva på och skicka in. Eller ja, jag har skrivit på det och nu ska det skickas in den här veckan. Som jag har längtat i ett helt år efter detta! =D Passet har ju varit klart sedan i december förra året, men men. Jag har det nu, så jag ska inte klaga. =)

Det är så det är!

Joker har varit riktigt krånglig med att vilja hålla sitt högra framben uppe, när jag ska kratsa hovarna och liknande. Varför fick jag just svar på..

Hovslagaren var på besök idag igen, inte för att verka Joker utan för att sko en annan häst i stallet. Och eftersom att det var väldigt intressant att lyssna på honom när han pratade förra gången, så tänkte jag att han säger antagligen väldigt bra saker även denna gång. Och visst gjorde han väl det! =) 

Vi hade en stund till godo innan hästen skulle skos och vi "studerade" då Joker i hagen när han åt. Det visade sig att han alltid belastade sitt högra framben i vilken position han än stod. Så även om han tog fram sitt vänstra framben och enligt världens alla konster och regler då skule vila högra frambenet så vek han bara sitt vänstra framben och belastade då sitt högra framben lika mycket som innan. Nu har han fått ont i sitt ben n'r man böjer det. Eller nja, han visar ovilja när man börjer det. Och då, för att hindra att detta går ännu längre, då detta har pågått en längre period , så ska vi nu anorda ett foderbord så att hans äthöjd anpassas till hans något korta hals, jämfört med hans "giraffben" som växt mycket fortqare än resten av kroppen.

En sådan logisk sak tog evigheter för mig att förstå och se. OM jag inte gör någonting åt detta så kan han få en bockhov på ena framhoven och den andra kommer bli likt en travare alt galoppörs hovar - låga trakter och lång tå, alias dasslock.. Detta är jag super rädd för i nuläget, då han faktiskt växer massor just nu och måste ha rätt benställning inför framtiden om han skall bli en bra och fin tävlingshäst.

Så det är så det är! Tur att i har så bra hovslagre nu, jag är så himlans nöjd! =)

Kan ju avslöja att våran hovslagare heter Jörgen Sjödin (om jag inte redan avslöjat det?). Kan varmt rekommendera honom. Här har ni hans hemsida om ni vill veta mera: http://www.sjodinshovslageri.se/.

Vi håller på med förberedelser

Japp, som rubriken avslöjar så håller vi på med förberedelser. Men inför vadå? Jo, det är såhär att nu ikväll så började vi med att knoppa. Eller ja, jag toffsade och flätade nästan hela manen. Vi måste ju öva upp oss lite, så att vi är väl förberedda sedan, när dagen kommer och vi ska vara fina och iordning gjorda från topp till tå, då ska det inte vara något bekymmer med att stå stilla och sådant.

Idag kom si så långt som att (utöver den vanliga skötseln) till att fläta nästan hela manen! =) Sedan tappade Joker koncentrationen och huvudet ville inte riktigt hänga med. Hans kompisar hade kommit in och Joker var hungrig, så jag lät helt enkelt det vara.

Resultatet av dagens "träning" (förlåt för suddig bild, är taget med mobilen) :



Joker hade även en toffs i pannluggen:



Ja, det var det vi gjorde idag. =) Ska börja ordentligt med att lära honom longeringen i veckan också. Han ska alltså inte lär sig allt på en vecka, utan vi ska börja nu i veckan. Vi har ju tid på oss så vi stressar inte. Men bra om han kan grunderna redan nu, yttefall han skulle bli "förjävlig" efter vintern eller liknande - man vet aldrig..

Har tänkt att vi ska börja med att gå på stor volt och så ska han lära sig start och stopp, alltså skritt och halt. =) Ett plus är ju om han kan kommandot för trav också när han är på volten (kan det när han leds), men ingenting jag tänkt stressa med då det sliter mycket när dom är såhär pass unga, samtidigt som dem är så pass obalanserade och han ändå växer så mycket som han faktiskt gör.. Som sagt. ingen stress.

 

Vitt ska vara vitt.

Idag spolade vi benen, och gjorde hans vita strumpor riktigt vita. ^^ Jag hade istället för pälsglans (blir så när man inte tittar på ettiketten) köpt coat whitener. Jag provade hur som det hela på Joker idag - på hans strumpor, och visst blev det vitt minsann och så fick ju han träna lite extra på att spola benen. Det behövs. Men idag var det som att han förstod att om han står stilla så går det väldigt mycket fortare. ^^

Han sitter ju fast på gången när jag spolar honom, det känns bra, att han inte försöker slita sig (peppar peppar) eller liknande. =) Han stod väldigt snällt när jag spolade av honom (lyfte lite på bakbenen, men tog ner när jag bad honom - "på kommando"). Väldigt praktiskt. Han är verkligen SUPERDUKTIG! =D

Tänkte att jag skule knoppa honom, men så blev det inte, det blir imorgon istället. =) Vi måste börja i tid, och nu har jag köpt en pall också, så nu når jag upp igen, haha. Joker älskar att bli ompysslad, så jag tror det ska gå bra att knoppa honom och pall har jag stått på förut bredvid honom, så det blir nog kanon det med. =) Om inte annat så visar det sig imorgon!

För övrigt så vattnas Jokers spån och hö (som han nu får i hönät på hovslagarens rekomendation). Spånet vattnas/fuktas då det är så dammigt och mycket smuligare är vanligt kutterspån. I och med att han ligger ner mycket så är det bättre om det fuktas lite så att Joker inte andas in allt damm. Höet vattnas då han ibland har hostat till - okänd anledning, men vi tar det säkra före det osäkra. Får se om det blir bättre av detta eller om det kanske är en förkylning på G, vem vet?! Hostar är någonting han annars inte gör.. Får annars byta boxströ.


Allting är ganska verkligt nu!

Jag har varit på tävlingar nästan hela dagen idag. Var ju såklart i stallet som vanligt på morgonen och nu på kvällen, men tiden där emellan tillbringades på Hudiksvalls rid- och ponnyklubb. Dom har nationella tävlingar i hoppning för stor häst den här helgen, och om någonting är motiverande, inspirerande och lärorikt, så är det att vara "outsider" på en tävlingsplats. Nu har mina tankar verkligen kommit igång ordentligt och jag har verkligen försått att snart är det min och Jokers tur. Vet ni hur fort den här tiden har gått eller?!

Den 2oktober är min lilla skrutt 1år och 6månader. 1½år! När snön smäter bort och innan betessläppet skall jag ha suttit på Joker. Det är ett delmål, någonting vi siktar på nu. Innan dess är det longering, löshoppning, ledträning och sådant som skall fixas med - också delmål.


Han var inte mycket för världen när han den 3oktober klev av transporten (efter en lång resa från Linköping upp till Hudiksvall) och såg sig omkring. Han gick inte att leda, hade massa mask och såg allmänt förjävlig ut. Toffsig i pälsen, väldigt smal och jag trodde han skulle gå sönder om jag tittade på honom.


Nu är masken borta, han har vuxit på sig ordentligt (är ju högre än mig nu), han går lätt att leda och är världens absolut mysigtaste och socialaste häst jag vet om! =) Gud vad fin han har blivit på knappt ett år.

Hur fort får tiden gå? Är det här lagligt verkligen?

Jag är så pirrig och full av glädje - jag är SPRUDLANDE GLAD, jag längtar tils den dagen då jag kan sitta på honom. Jag ljuger lite nu, jag längtar ju faktiskt varje dag då jag ska åka ut till Joker och hålla på med honom. Det är höjdpunkten på hela dagen - DET ÄR UNDERBART! =) Jag blir lycklig ut av min häst, han betyder allt. Det är nästan farligt att känna och tänka så, men det är sanningen...!



Jag planerar nu. Inte en bestämd plan med datum och så, utan en utbildningsplanering, hur jag skall gå tillväga, hur jag kan göra för att få det så bra som möjligt och på så sätt förbereda honom för inridningen och våra delmål och slutmål på bästa sätt. Jag är lyrisk! =) Jag älskar att planera och jag älskar att se hur Joker växer och bara blir bättre och bättre för varje dag som går - det är otroligt vad han är duktig, vad han lär sig fort och vad han kan! =D

Han är så duktig!

Jag kan lätt säga att Joker är världens absolut bästa unghäst!

Nu kan han ha träns med stängd mun, utan några konstigheter, mer än just sekunderna efter att han fått in bettet i munnen. Vi tränsar på stallgången och sätter grimma på tränset och sedan får han stå där en stund. Idag hade vi även nosgrimma (engelsk) på som en koll att det inte blir något krångel då. Det blev det inte, han var jätte duktig verkligen. =)


Joker med tränset idag. =)

Joker har för någon dag sedan fått mugg. Väldigt lite på vänster framben och det ser ut som att han blivit skuren eller riven utav en katt, rakt över karleden. Nu är fallet inte så, utan det är som sagt muggen som kommit och trots att jag så noggrant tvättat och smörjt in med idominsalva som kom muggen tillsammans med regnet, som i sin tur bildade lite lera i hagarna..

Han är ju känslig, därför har jag varit så noga, men det hjälpte tydligen inte. Nu har jag köpt någonting som hjälpte väldigt bra. Ni ser det på bilden nedan. =)



Prova detta om ni har hästar med mugg! KANON. Smörjde på ett ganska tjockt lager på karleden på vänster framben igår kväll och ett något tunnare lager på resterande ben - bara för att utesluta mugg på dem. Och idag, nu på kvällen så tog jag piggborsten och skrapade bort det som var kvar (var som ett hudlager som skrynklat ihop sig - smörjan jag hade på alltså) och med följde även den skorpa som var muggen, kvar var bara Jokers ben. Smörjde på lika dant idag så att det verkligen skall komma bort. Så bra!

Använde som sagt Idominsalva tidigare och även Helosan, vilket också hjälper bra då man vill mjuka upp skorpan och huden så att muggen inte torkar ut och "fräter sönder" huden och bildar skorpor och sår osv. (enkelt förklarat). Men kände att jag ville ha något lite starkare i och med att muggen redan kommit och för att inte riskera att den sprider sig och blir värre, så köpte jag denna "mirakel-salva". Prova själva!


Här ser ni också hur Joker ser lite "blodhunds-lik" ut - lite ledsen fast han inte är det. Han kollar åt sidan och då syns det tydligast.. Kolla på hans öga, den delen som är mot nackluddet är det jag menar..

Sen får ju Joker ögondroppar - nu varannan dag ungefär och han har tidigare krånglat lite grann och ruskar på huvudet och tycker att jag är jätte dum som ska öppna hans öga, men efter att Nathalie hjälpte mig för någon dag sedan så står han stilla medans jag öppnat ögat och droppar i dropparna. SUPERDUKTIGA Joker! =D Nathalie stod bara och pillade honom på huvudet och "myste" lite med honom då - det blev en helt annan häst, jag blev jättechockad och frågade vad hon gjorde, haha. Tänk att så lite kan göra så mycket. Men sedan är han ju en "känslig" häst och föredrar det lugnare metoderna där mys, gos och godis ingår. =) Så söt!


Det går så himlans fort..

Hösten har stormat in över oss här i Hudiksvall. Löven faller, det är 3grader på morgonen, tjockt med dis på kvällarna, marken torkar aldrig upp efter det iskalla och ihållande regnet och ja... det är höst nu.

Joker har en ny hagkompis nu då Zorro är såld och har åkt till sin nya ägare.
Han älskar sin nya kompis. ^^



Darkhorse Korran "Korran"är 9år och av rasen Kaspisk häst. Han är en hingst och godkänd för avel i England och i Sverige.

Ni ser ju på bilden att han är en miniatyrhäst. Joker ser ut som en dinosaurie jämfört med korran. =O Joker är ju nu strax över 165cm i mkh och Korran är någonstans mellan 100-110cm i mkh. Bara "lite" skillnad..

Dom leker och har kul och det är det som är det viktigaste. =)

Joker har fått ett eget regntäcke också. Då det är iskallt när det regnar och jag har ingen lust med en sjuk häst. =(


Vi har tränstränat på stallgången och nu går det bra att sova ståendes med bettet i munnen utan något gapande, trots lite "kaos" i sallet, (Korran och Don hälsar på varandra i boxarna och båda är hingstar och låter väldigt mycket när dom hälsar på varanda - kort förklarat). Så Joker utväcas massor. =) Så himlans kul att se.

Joker tar verkligen det mesta med ro!



Använder kedja över nosen på joker när han leds ut till hagen på morgonen, då han ruskade väldigt mycketpå huvudet och bara "rann iväg" och skulle leka. Detta vile inte jag skulle bli en vana och köpte då ett kedjegrimskaft. Det som är så bra med en så pass känslig häst som Joker är att jag bara behöver ha kedjan där. Den hänger löst och jag leder honom precis som vanligt utan att behöva ta någonting i grimskaftet. Slutat att ruska på huudet har han också gjort, så min  "plan" fungerade superbra. =) Tanken är att jag ska kunna leda honom utan kedja på nosen sedan och då även att han inte ska ruska och slänga med huvudet vid utsläpp. (Rörigt förklarat, förlåt!) man vill ju att så många som möjligt skall kunna leda honom både nu och sedan. Så det var lika bra att vänja honom av med det nu.


Har han inte blivit ganska fin då, min Joker?!

Jag berättade ju tidigare att han slutat med detta, dock var det när han stod ute dygnet runt och man tog in honom för att ge honom kraftfoder eller sköta om honom och sedan släppte ut honom. Nu står han inne nattetidigen och då började han pga överskottsenergi. Trots överskottsenergi så skall man sköta sig när man leder - och det var lite det jag ville säga honom med kedjan på nosen. Jag har aldrig behövt ta i kedjan vilket jag tycker är bra. =) han går som en liten fjäder i änden av grimskaftet och lyssnar på mitt kroppsspråk och min röst. Det är väl så det ska vara?! =P

Har även tränat en gång med en fast gjord (ridgjord), med tygd på sig i form av stigbyglar. Väldigt duktig och han reagerade ingenting när jag spände gjoden (som inte har någon resår)! SÅ DUKTIG!


Har ingen sadel att använda nu då jag sålde min då Zorro såldes.. Men det här fungerar lika bra! =)

"Joker the smoker"

Joker är så duktig! Idag har vi tvättat alla fyra benen. Lite läskigt vart det på bakbenen, men det var ingen direkt fara. Vi schamponerade in benen (upp till knä och has) och tvättade sedan dent igen. =) Han backade även på kommando idag - flera gånger! Hur duktigt är inte det?! =D

Han gick nämligen fram väldigt mycket när jag spolade bakbenen och då sa jag som jag brukar när jag ber honom backa och det är enkelt och tydligt; "Backaaaaa" (med betoning ck och långt aaa på slutet, haha).

Sedan fixade vi lite med manen (satte bland annat toffsar i manen efter att ha snabbfriserat honom lite grann) och friserade både öronen och "stubben" bakom öronen där grimman och tränset sitter.

Joker tyckte allt pysslande var über mysigt och jäspade och tuggade i mängder. =) Kul när dom lär sig sådant och framför allt visar det så tydligt när dom tycker att det är mysigt och skönt! Joker brukar ju även lyfta på ena bakbenet när jag kliar vid skapet, det är ju verkligen en tydlig grej!

Han var riktigt duktig kan jag lova. =) Så stolt över honom!


Joker med sina toffsar så manen ska ligga på en och samma sida, mycket lättare att frisera rakt då. ^^


RSS 2.0