Tvätta fötterna

Joker har denna vecka börjat med någonting som jag tycker är riktigt irriterande, nämligen att doppa fötterna i vattentunnan som står i hagen, dvs deras dricksvatten.

Idag gjorde jag rent tunnan och hällde i nytt vatten så dom slipper dricka "äckelvatten" och Joker gick dit, doppade mulen och sedan i med en framhov, och när jag sa till honom, "NEJ, JOKER!", så tittade han upp, backade (fortfarande med hoven i tunnan) och backade långsamt och vips så välte tunnan och allt vatten åkte ur...

Nu ska jag bygga upp någon "ställning" så han inte kan doppa hovarna i vattnet, dock kan han fortfarande välta ut vattnet. Varför gör dom så? Bara för kul skull eller för att jävlas? (Haha.)

Dagen idag

Jag tänker inte berätta i detalj vad som varit dom senaste dagarna då bloggen inte uppdaterats, jag kommer knappt ihåg vad som hänt och om jag kommer ihåg så orkar jag inte skriva... Dock kan jag berätta lite övergripande vad som hänt, bara så alla (och jag) hänger med på noterna.

Joker har antingen vilat och bara blivit borstad, eller så har vi tränstränat eller ledtränat (i hagen).

Idag har dock Joker, efter två dagar med bara snabbt borstande, ledtränats och tränstränats. Han har såklart ochskå blivit borstad och så, men det sker ju varje dag.

Tränsträningen har flugit fram i det positiva spåret på den senaste tiden, han har nästan slutat att gapa och joxa med bettet när han har det i munnen, vilket man ju vill uppnå - en så lugn mun som möjligt! :) Och så har han ju blivit så duktig så han bara gapar direkt bettet kommer. :D Min duktiga pojke!

Ledtränade i hagen innan vi gick in i stallet. Har börjat leda honom i hagen då han, tro det eller ej, krånglar lika dant utanför hagen... Går från öppningen och då börjar han krångla direkt. Jag försöker få honom på andra tankar och går åt olika håll, stannar, backar och låter honom få andvända hjärnan lite grann.

Kan ju säga att vi inte ens försökte oss på att nå vårat mål för veckan som vi precis paserat - att gå till skogen. Vi skulle antagligen klara det lätt osm en plätt, men tiden räckte inte till och då blit tålamodet kort, vilket det inte får vara när man gör något nytt, det är som en regel jag har när det gäller Joker.

Vi ska försöka få med en "medhjälpare" till stallet som kan leda Zorro ¨så Joker känner sig tryg första gången vi går bort dit. :) Vi tar tag i samma mål fast lägger det denna vecka istället, eller vi fortsätter med målet så att säga, haha.


Joker påväg in i kameran. ;)

Sadelträning och promenad

Förlåt, jag blir lite förvirrad när jag vet att jag redan skrivit ett inlägg på dagen, dock inte idag men igår, och då skrev jag ju om dagen som var i förrigår och alltså inte om gårdagen - gör det nu istället och även om dagen idag. :)

Gårdagen bestod av borstning och vanlig daglig skötsel på stallgången. Joker var lugn och tänkte efter lite mera än han gjorde i söndags, då var det mest hafs och slafs så att säga... Han kunde slappna av och var "sig själv" vilket var väldigt skönt. :)

Passade på att sadelträna honom, var ju ett tag sedan. Fortfarande på gången.
La på sadeln, han stod stilla, tittade på mig men gjorde inget väsen ifrån sig, han tyckte att det jag gjorde var okej med andra ord. Toppen! Gjorde sedan som jag brukar - ruska på sadeln, flytta den fram på halsen och ruska på den där och lika dant längre bak på ryggen/rumpan. "Slog" med stigbyglarna (bara på sadeln) på båda sidorna. Sedan la jag lite utav min vikt på sadeln (så mycket som nu gick med en sadel lös och jag ståendes på sidan och försökte hänga lite vikt i sadeln), gjorde detta på båda sidor, han reagerade INGENTING alls, inte ens lite grann! Var riktigt nöjd med honom kan jag lova. :)


In action.
Ån alldeles bredvid oss på våran högra sida.

Dagen idag bestod av en "promenad" på plätten alldeles bredvid deras hage, där har vi inte varit någon gång, plus att den plätten blir lite mer öppet och betyder lite mera frihet för en häst (såklart), speciellt för Joker som blivit ledd på vägar och på lite mer mindre utrymmen så att säga, inte direkt på öppet fält om jag säger så (svårt att förklara då det varit så olika).

Joker var nyfiken men lite tillbaka/osäker på vissa grejor som var på/omkring den där "plätten". Jag vill ju att han ska få förtroende för mig och då är lite småtester en bra grej tycker jag. :) Han var duktig, dock blev han som sagt lite osäker vissa gånger, men när han märkte att vi var påväg tillbaka så blev han lite kaxigare och ville busa, vilket inte jag tyckte då han blir lite överallt och det är inte direkt någonting jag vill, haha. ^^ 


Han börjar bli stor nu, måste mäta honom igen, jag syns ju inte ens bakom honom nu ju när vi går. 1åringen börjar med andra ord blir stor. :)

 
Närmar oss ett rör som det rinner vatten ur. Han är nyfiken men lite feg.


Här ska han börja busa när jag vill fortsätta framåt.


Gårdagen

Igår var det lite stressat, eller Joker var stressad och kom aldrig riktigt till ro när han stod på gången och borstades. Det kan ha varit för att han var hungrig eller så var det för att det var folk i stallet som han inte riktigt kände igen och då blev lite uppe i varv och ville hälsa (han är ju som en hund när det gäller sådant). ^^


Nyfiken Joker i hagen. :)

Satte på Joker tränset också när han fick komma in i boxen (tränstränar bara i boxen än så länge), i alla fall så gick det bara bra. :) Han har blivit riktigt duktig och gapar direkt för att kunna få bettet i munnen, utan att ta upp huvudet. Vet inte om jag sa det igår, men jag tränsade i lördags också, precis på samma sätt och med framgång även då!

Joker har blivit så att nu ska han ha allting i munnen - när jag sätter på honom grimman så gapar han och biter tag i grimman och håller fast den(?!). Han har blivit lite bättre, men det finns fortfarande gånger då han bara vill gapa och ha in det i munnen, men vi jobbar på det. :)

Just ja, Joker hade ett sår (liknande broddtramp) på sitt vänstra framben, det benet som han skadade i höstas, eller ja, han fick ett sår på knäet och han ömmade så mycket att det svullnade upp, eftersom att han inte ville stödja på det ordentligt (känslig häst).
Såret är på framsidan av benet - mellan kotan och hoven och det ser ut som ett broddtramp. Nu har ju Joker varken brodd eller skor, men Zorro har. Kankse har dom lekt och stegrat eller dyligt och Zorro kommit åt Joker med en av broddarna...
(Nu är dock broddarna urtagna då Zorro skoddes om igår och snön/isen verkar vara besegrad av solens värme!)

Tog ut Joker ur hagen då jag såg en massa blod på hans vita strumpa och lokaliserade ett litet "köttsår", gick upp till stallet och ställde honom precis utanför ingången och tog en svamp och en massa vatten och gjorde rent såret. Jag höll i Joker medans jag gjorde rent såret och det är väl egentligen hit jag vill komma, för han var så himlans duktig och stod helt stilla och lät mig blöta ner hans ben och göra rent hans sår, trots att han itne satt fast eller var uppbunden på något sätt så stod han stilla och lyssnade på mig - som om han redan varit me dom det miljoner gånger! Kan ju tillägga att det inte var någon fara med såret/benet.

MIN DUKTIGA JOKER!!

Utflykt på gården

Jag fick hjälp av snälla Marillo igår, så det blev en liten promenad för Jokers del. :) Dock inte riktigt som planerat, men mycket bra träning i alla fall!

När vi först kom till stallet började det att spöregna och hagla(!), för att sedan börja åska en massa och blåsa storm. Ett väldigt konstigt väder blev det - från strålande solsken och blå himmel till svarta mold oh stormväder - jag trodde helt klart att det inte skulle kunna bli någon promenad, men vädret övergick snabbt till sol igen, väldigt konstigt väder.

Jag har säkert sagt det förut, men säger det igen, jag vill gå med Joker då det är minsta möjliga risk för att han ska busa och tycka att det är en lek, då det är väldigt lätt att komma in i en ond cirkel där han bara ska busa och fjanta sig när man leder honom, vilket inte är syftet med promenaderna och miljöträningen, utan att han ska få stärka kroppen och bli en stabil häst osm inte är rädd för sin omgivning/det som dyker upp omking honom, då blir inridningen lite lättare, eller i alla fall ridningen efter inridningen och han har en starkare kropp! :)

    

Kommer ni ihåg hur mycket snö vi hade här i Hudiksvall i vinter?

    
Och såhär ser det ut nu ca 3månader senare, så tänk på att Joker växt också, massor. ^^

(miniatyrbilderna är klickbara - visas då i större format!)

Igår började vi gå upp på framsidan av gården med Zorro i täten, då Joker ofta vill busa när vi går åt just det hållet... Joker bet dock tag i Zorros täcke (vi tog dem direkt från hagen) och skulle försöka busa och leka med honom, så jag fick gå lite längre bak men Joker.

När vi kom upp på gården var det så mycket som Joker inte sett tidigare och som är nyttigt för honom att kolla på, så jag ändrade mig om att gå till skogen och gå omkring där mellan träden, för att istället undersöka några av sakerna på gården! :)

Jag plockade upp ett rundbalnät från marken upp på en vagn där det låg balplast och mera nät, och Joker reagerade lite smått på det, men var ändå nyfiken och ville fram och lukta och se var det var. Sparkade även iväg en boll så den rullade iväg en bit, vilket också var lite nyttigt för honom yttefall barnen någon gång spelar boll eller liknande och en boll kommer rullandes förbi honom så ska han inte bli rädd för det. Dock krävs det ju mer träning än att rulla bollen bredvid honom en gång! ^^

Det var riktigt roligt. Joker stod helt stilla hur länge som helst, inte för att han var rädd eller så, utan han kollade in allt som fanns på gården (och det är inte lätt att få honom att stå stilla, då han ofta vill utforska och tycker att det är riktigt tråkigt att stå stilla - "man kan ju få ont i benen", haha).

Vi utforskade även en stor studsmatta. Hehe..

Nej, mera träning på att promenera på gården och utforsta lite mera saker. :) 
Vi siktar på skogspromenad nästa helg! :)

Vad kan era 1åringar? Och vad tränar ni på nu?

Eftersom att vi promenerade på gården tidigare än insläppet, så fick Joker vara kvar ute medans jag tog in Zorro och red honom en sväng. När jag sedan tog in Joker fick han stå på gången när jag borstade honom. Jasse, hunden på gården fick för första gången vara lös och "springa runt" som han ville, under tiden Joker stod på gången, vilket gick bra. :) Vi har inte haft Jasse lös tidigare (eller jo kanske en gång - en kortis) när Joker stått på gången då unghästar är lite som dom är, lite flamsiga så att säga och kan bli rädda eller så, och det är så dumt att riskera att någonting händer när dom är så pass gröna. Men igår gick det som sagt bra, så vi får börja vänja in honom på att Jasse är lös, Joker måste ju lära sig någon gång. ^^


Joker på stallgången..


Visste ni...

att Joker låg mycket på rygg när han var ungefär 7-8månader gammal?!

Han lutade sina ben mot väggen, ungefär som när dom rullar, så viker dom in benen, och så låg han många gånger. Vi trodde första att han rullat fast, men han kom lätt upp.

Dock är det inte bra för hästar att ligga på rygg då dom efter ett tag inte kan andas. Kanske ni läst om i tidningen när räddningspatruller försökt att få upp hästar som ligger på rygg i diken...

Jag trodde stensäkert att jag hade en bild på detta, men måste tagit bort dem bilderna då det alltid var i boxen (som han låg på rygg), där bilderna blir alldeles för mörka (i alla fall med min kamera)...




Promenad

Det har inte hänt så mycket dom senaste dagarna. Joker har blivit borstad alla dagar förutom i förrigår då det regnade och han var blöt =minbdre lyckat att borsta honom.

Igår när jag skulle ta in honom så tog vi en omväg in till stallet. och gick en bit bortåt och sedan tillbaka, bara för att han skulle få använda huvudet lite. I och med att jag inte "planerat" att göra detta så hade jag bara vanligt grimskaft och inga vantar och ingen hjälm. Jag visste att han skulle vara busig då han inte leker lika mycket i hagen nu, som han gjorde då "Lillen" stod där, men Joker uppförde sig faktiskt riktigt bra! :) Han försökte busa till det lite på bvägen tillbaka, då vi precis vänt för att gå till stallet, men jag använde "arga rösten" och han lyssnade på en gång. Så duktig! :)

Idag planerar jag att gå till skogen dä snön smält. Den ligger nära gården och är lagom avstånd för Joker. Det som är idag är att jag vill ha en medhjälpare med mig som leder Zorro först, då är Joker  trygg och vet att Zorro tar alla faror. Haha... Nu är kruxet att jag inte vet säkert om jag får någon med mig till stallet eller inte, utan vet det först senare. Så himlans typiskt. Om så är fallet, att jag blir utan medhjälpare får jag väl ta en promenad med dem båda. Men börjar Zorro fjanta (vilket han kan göra) så börjar antagligen Joker fjanta, och två fjantiga hästar är ingen höjdare, då Zorro brukar kasta sig och vända sig om blixtsnabbt och galoppera i sidled och Joker brukar slänga med huvudet och ställa sig på bakbenen och slå med frambenen. Ingen höjdarkombination som ni märker. Haha. Vi får se hur det blir helt enkelt!


Joker rullar sig..

Kliar härligt

Tog in Joker på kvällen och borstade igenom honom noga. :) Som vanligt tyckte han att det var mysigt och ville inte att jag skulle sluta. Kliade härligt på några ställen också, så han visade med hela kroppen att jag skulle fortsätta klia och riktigt lutade sig mot mig, haha. ^^

Dock hände det någonting som inte var så positivt idag...
Jag ställde nämligen Joker på en annan plats i stallet idag, närmast hans box. Han har stått där många gånger tidigare (bland annat första tiden han var där), och idag tänkte jag variera platsen så han vänjer sig vid olika miljöer osv i stallet.

Började borsta honom och gjorde precis som vanligt och helt plötsligt vill Joker gå något steg bakåt, men känner att det tar stopp och får då lite panik (han har fått det en gång tidigare på samma plats). Han blir inte hysterisk, han är inte någon sådan häst, men han får ändå rejäl panik... Han kom dock loss snabbt då grimman åkte av honom när han vred på huvudet. Där stod han lös, mitt i stallgången och undrade vad som hänt! Jag tog loss grimman och gick fram och satte på honom grimman igen, utan några problem (som alltid).

Ställde tillbaka honom på samma plats, men satte bara fast honom i ena sidan och satte fast hans vanliga grimskaft på andra sidan och snurrade fast det i boxen så han lätt skulle komma lös om han skulle få för sig någonting igen. Han stod dock lugnt och snällt resten av tiden och jag fortsatte på det jag gjorde innan...

Måste träna på att stå där mera! Det är en lång stallgång där och på den andra platsen är det inte det, utan en vägg. Så han har mera utrymme för att agera sådär på den här platsen vi stod på idag, vilket han inte kan göra på samma sätt på den andra platsen. Men jag vill träna på detta då jag inte vill att han ska få någon olat i att försöka slita sig loss. Kommer att ha det vanliga grimskaftet i ena sidan tills han känns helt säker igen - så han lätt kan komma loss OM han skulle få för sig att göra sädär en gång till. :) Det blir då inte heller samma effekt, utan snöret förlängs bara utan att han känner sig fast. Då minimerar man risken för att få några sådana olater också!


Veckans planering

Den här veckan hade jag tänkt att komma igång med promenaderna ordentligt, så att han varje vecka kan utvecklas och gå vidare framåt. :) I skogen där jag planerar att Joker ska få promenera omkring lite grann, har snön smält bort och det är nu bara en liten plogkant som man lätt tar sig över, även till fots. :) Så snart blir det lite promenader i skogen också.

Jag planerar även att fortsätta med tränsträningen och börja på med sadlingen igen - vi får se vad vi hinner med denna vecka, allt beror på Joker, hur han mår och hur han fungerar den här veckan. :)


Gårdshunden Cefus Jas "Jasse" är nyfiken på Joker som ligger ner i hagen(på ett skitigt ställe, när det faktiskt finns renare ställen i hagen att ligga på). ^^


Vaccination

Idag var Björn ut och vaccinerade Joker, var ett halvår sedan sist, så nu är han helt grundvaccinerad och nästa spruta skall ske om ett år. :) Joker reagerade bara lite grann idag när Björn stack in n¨len, tidigare har han inte reagerat någonting, bara stått helt stilla. ^^

Nu på kvällen när jag tog in dem så hade Joker feber, 39,3grader... Är ju vanligt att dom får feber när dom blivit vaccinerade, men hoppas det går över fort, för det var ganska mycket feber och han verkade väldigt hänging. Han hängde inte med på noterna och var inte så värst sugen på att äta kraftfodret heller, vilket han annars gluffsar i sig på en gång och står och kraffsar med framhovarna i golvet och rör omkring rent allmänt i boxen. Idag stod han dock mest stilla och petade i maten... Får hoppas det gått över till imorgon i alla fall.

Har inte gjort någonting speciellt de senaste dagarna, därför jag int ehar uppdaterat bloggen...

Efter att Jokers feber gått ned och han är sitt normala jag igen så ska vi börja promenera mer på allvar. Slutmålet med promenad-/ledträningen är att vi ska kunna promenera längre sträckor, speciellt kunna promenera till skogen som ligger alldeles utanför gården och träna på att lyfta fötterna så koordinationen förbättras. :) Sedan ska vi bygga lite kondition och stärka med och bygga lite promenadbuskler.

Vissa är otroligt rädda för att hästarna vid 3års ålder ska börja busa och bocka och vara "smarta" och försöka bli av med ryttaren, eller explodera i ren energi - detta är främst vid inridningen, sedan kommer antagligen denna "explosion" i alla fall, fast vid ett senare tillfälle, men det är just vid inridningen som många är så rädda att dom ska ha för mycket energi...

Jag själv är inte rädd för detta, utan vill ha en frisk och hållbar häst i framtiden och tänker därför redan nu börja bygga upp honom i en långsam takt. Vill att hans kropp ska vara stark så han håller för de påfrestningar som komma skall när han är äldre. :) Jag förbereder honom även väl för 3årstestet, championaten och allt som han kan tänkas behöva gå i ung ålder! Jag vill inte att han snabbt skall behöva utbildas och tränas för att kunna rida en 120bana, eller gå ett visst program i dressyren, utan jag vill att han ska vara väl förberedd. Innebär detta att jag får utstå några fler bocksprång elle rlite mera bus för att han har lite mera energi i kroppen eller rent ut sagt är busig, så är det okej för mig. :)

Hur tänker du angående detta?

Bilder

Tog lite bilder i hagen idag...


Joker står ofta och vilar sitt huvud på Zorros rygg eller så som ni kan se på bilden.
Kan vara för att hans huvud växer, eller så tycker han bara att det är skönt. :P


Joker.


Joker undrar vad jag gör på andra sidan snöhögen...

         
Hans minspel varierade en del. ^^ (bilderna är klickbara - bilden blir då större).


Viloperiod

Joker får sin viloperiod den här veckan istället. Som ni kanske märkt s har ingenting gått som planerat, dels för dålig motivation, och dels för leran...

Närsta vecka gör vi igång igen.

Borstade och myste lite ute i hagen idag, då dom fick vara ute ända tills 8 dagen till ära, så skall det bli även imorgon då jag skall bort (det blev imorgon istället för idag som det stod på planeringen).


Gammal bild (eller ja, sedan i veckan). Joker och "Lillen" leker i hagen.
Joker som leker farlig på bilden, haha.

Just ja, från och med idag är det bara Joker och Zorro ihagen igen då Lillen har flyttat!  

Vila

Joker vilade igår precis som jag tänkt, varför det inte blev någon uppdatering igår var för att jag somnade redan vid 19-tiden... Jag var lite smått trött så att säga. Haha.

Borstade och pysslade lite smått med Joker igår bara. Ingenting märkvärdigt.

Idag har det regnat hela dagen här i Hudik, vilket resulterade i en väldigt blöt Joker vid intaget på eftermiddagen. Ingen borstning idag, men kratsade hovarna. Vila idag också, med andra ord.


Hur ska detta sluta?

Jag undrar verkligen hur det här ska sluta, jag följde inte veckoplaneringen i alla fall, trots ny planering så det skulle passa in bättre på Joker.

Anledningen till att det inte blev någon ledträning idag var för att det är så himlans lerigt runt gården och när man går i leran fastnar man kvar med fötterna, vilket inte är det bästa när man ska leda unghäst (eller vilken häst som helst egentligen). Sadelträningen skippade vi också och iställer borstade vi (som vanligt) och så tränstränade vi, för att se om det satt kvar sedan igår, vilket det gjorde. Tränsade på det "normala sättet" tre gånger efter varann. :)

Imorgon får Joker vila från all träning och vi pysslar och borstar som vanligt bara.

Jag hoppas det torkar upp lite eller fryser på lite så det inte är så himlans mycket lera, så vi kan våga oss på att ledträna. ^^ Jag vill ju som sagt inte sitta fast med en fot lite längre OM Joker skull få för sig att krångla/busa. Äh, annars får vi ta "tjuren vid hornen" och gå i alla fall.

Joker i hagen, lika nyfiken som alltid - här påväg emot fotografen, dvs mig. ^^

 


Nej men...

Jag skrev visst inget inlägg om gårdagen, haha, jag som var så säker på att jag gjorde det igår. Ber om ursäkt för det. Jag uppdaterar nu då. :)

Ändrade om i planeringen, (ny planering ska komma upp) så igår blev det tränstärning igen. Igår gjorde jag dock lite annorlunda mot vad jag brukat gjort tidigare... Jag tränsade - tränsade av, tränsade - tränsade av osv. Ja så gjorde jag några gånger, kanske 3-4gånger och jag tror det blir bättre med det här, varvat med att ha tränset på när man väl tränsat honom. :) Allting gick bra, han vill dock ta upp huvudet lite grann när man ska få in betet i munnen första gången, men eftersom jag vet om det så tog jag lös bettet från ena sidostycket och tränsade över öronen först (vilket inte alls är något problem) och sedan sätter jag i bettet i munnen. Efter att jag gjort så första gången så tränsar jag "normalt".

Borstade honom och kratsade hovarna när han stod på gången en stund innan jag började med tränsträningen. Min söta häst tycker verkligen att det är supermysigt när man håller på och pysslar med honom. ^^

Kan ju skriva in den nya veckoplaneringen i det här inlägget..

Onsdag: Ledträning (promenad runt gården åt höger). Sadelträning.

Torsdag: Vila. Borstning och pyssel.

Fredag: Ledträning (promenad runt gården åt höger). Tränsträning. (som tisdagens träning)

Lördag: Vila. Snabborstning + kratsa hovarna, (jag är ev borta hela dagen).

Söndag: Sadelträning (med sadelgjord). Tränsträning.

Nästa vecka ska Joker få vila sin kropp och knopp lite mera än han gjord dessa två veckor. Han behöver smälta det som varit och gjorts, så det känns bara bra. :)

Veckan efter det ska vi fortsätta med våran ledträning och även utöka den med att försöka göra en volt runt mig (förberedande för longering). 

Tränsträning

En massa blöt snö föll ner från himlen idag, inte något jag önskat direkt, men men, man kan ju inte få bestämma allt.

Idag tränstränade jag Joker. Det var ett tag sedan sist så han var inte helt med på noterna. Får nog ändra om i planeringen lite och tränsträna honom lite oftare den här veckan. Det är just det här med tränsningen som inte helt är fäst ännu, att ha bettet i munnen är det inte problem med, han tuggar runt och "smakar" lite på det, men sådant lägger ju sig med tiden så att säga. :)

Vi får helt enkelt "hårdköra" med själva tränsningen och ta det lite lugnare med att ha det på en längre stund som vi hittills har gjort. :) Det blir nog bra det!

Joker var aldeles för blöt i pälsen när han togs in så jag kratsade bara hans hovar och sedan fick han gå in i boxen och få tränset på sig.

Veckoplanering vecka 14

Den här veckan blir målet lite annorlunda, det kommer nämligen inte vara ett fast mål, utan punkter att göra denna vecka. Detta för att se om det han nu kan sitter i huvudet eller om vi får fortsätta jobba med vissa grejor lite mera. :)

* Sadelträning med sadelgjord (har endast suttit fast en gång tidigare, dock utan problem).
* Tränsträning med nosgrimma (han har bara haft de olika sakerna enskillt).
* Ledträning (fästa det vi nu påbörjat - framåtbjudning, att han lyssnar på mig och inte krånglar/busar).

Vi ska även träna på att han ska kunna vara själv innen i stallet, då han just nu inte tycke rom att vara själv i stallet om han tas in från hagen. På morgonen går det dock bra, då jag alltid tar ut Zorro först. :) Men som sagt, lite träning på att komma in till ett tomt stall ska det bli här under veckan! Detta skrivs dock inte ut i planeringn nedan, då det inte alltid passar in, utan det tar vi lite pö om pö sådär då det passar bäst.

Måndag: Tränsträning (utan nosgrimma).

Tisdag: Ledträning (promenad runt gården åt höger).

Onsdag: Vila. Borstning och pyssel.

Torsdag:
Tränsträning (med nosgrimma, endast löst spänd - glappande).

Fredag: Sadelträning (med sadelgjord).

Lördag: Vila. Snabborstning + kratsa hovarna. (jag är ev. borta hela dagen).

Söndag: Ledträning (promenad runtgården åt höger). Sadelträning (med sadelgjord).

Alla dagar i veckan borstas han och står på gången.


Slutmålet för vecka 13

Idag är det söndag och dagen D för vårat mål denna vecka, nämligen en promenad runt gården själv, dvs utan sällskapshäst som trygghet. Och hur gick det då, klarade vi vårat mål för den här veckan eller inte?

Jodå, nog klarade vi målet minsann. :) Joker tyckte att det var lite äckligt att gå i leran, men skötte sig riktigt bra. Han "snorkade" lite grann, men var hela tiden nyfiken och vågade gå på framåt, vilket jag vill att han ska göra, då det är en grymt bra fördel att han själv vill gå framåt, allting blir så mycket enklare!

Sista 20metrarna försökte han att busa till det men jag sa bara "Nej!" och då gav han upp tanken och fortsatte att vandra vidare. :) Jag är absolut nöjd med honom idag, finns nog ingenting direkt att klaga på heller. Toppenbra, verkligen! :)

I detta nu håller jag på att spåna i nästa veckas mål och planeringen för att nå målet. :) Planeringen kommer snart upp på bloggen!

Lördag

Idag blev det en lugn dag för Joker. Han fick gå i hagen hela dagen och efter intaget så blev det lite enkelt pyssel på gången. :) Tycker det är bra med en vilodag sådär, så han verkligen får tänka efter på vad som hände igår då vi gick promenad, för imorgon är det ju det stora testet, då ska vi gå runt gården helt själv, utan någon "ledarhäst" som sällskap. :)

Jag kan även berätta att...

Joker börjar bli könsmogen eler nått i den stilen i alla fall, kan jag ju skriva. Idag när Zorro kissade i hagen så luktade Joker på honom och flemade allt han kunde och sedan ställde han sig och kissade på samma ställe som Zorro precis kissat på... *peppar pepar* så är han inte direkt bråkig i hanteringen ännu.

Funderar på att behålla honom som hingst och visa honom på rådgivande bedömningen nu i höst, men vet inte hur jag ska göra faktiskt. Är väl en period jag är i nu, när jag tvekar på om jag ska behålla honom som hingst eller kastrera honom. För när han väl är kastrerad så går det inte att få ogjort. En valack är ju bra på sitt sätt, men jag vill veta OM Joker skulle kunna bli någon avelshingst. Skulle vara kul om han kunde bli prestationshingst, synd bara att det kostar skjortan att ta fram dom och få dom godkända.

Sedan är det ju det här med stallplats när man har hingst, det finns ju inte många som tar emot hingstar tyvärr. Hoppas, att OM jag behåller honom som hingst, att han då sköter sig som han gör nu, och att han förblir lugn, men det är ju inget jag kan bestämma över så värsta mycket, jag kan "bara" se till så att han blir uppfostrad på et bra sät och på så sätt lyder mig när jag ber honom. :) Håll tummarna för att jag lyckas så bra som jag hoppas, med den saken!


Tror ni att min lilla krabat kan vara något hingstämne? Vilka är kriterierna?

Dagen idag

Idag följdes planeringen. Det blev lite snabbpyssel på gången innan vi tog på skydden och gick en sväng runt gården.

Joker var nyfiken, men tyckte att det leran/vattnet på marken var mer läskigt än fåren och alla saker på gården. Zorro var med han också och fick gå först som ledare och visa att ingenting alls var farligt. Tur att man har en äldre häst också, som man kan ta hjälp av i dessa situationer. :)

Marillo var snäll och hjälpte till idag också, hon ledde Zorro medans jag ledde Joker. Dock hjälpte hon till mycket mer än så, men det här är ju en blogg om Joker och inte om mina stallsysslor och vad jag gör med Zorro. ^^ Hehe....


Joker och Marillo i hagen för några dagar sedan. 

Satte om Jokers toffsar idag också *peppar peppar* så hade han inte kliat sig något när toffsarna satt i och han gick hela dagen i hagen med dem. Imogon hade jag dock tänkt att ta ur toffsarn, ska ju inte slita för mycket på manen hade jag tänkt. Får göra om toffsarna om några veckor igen, helst skule hans man vara totalblöt då, så man får lite styrsel över den. :)

         
Några bilder på mig och Joker...

Födelsedagsbarnet

Idag följde Marillo med så hon fick ha hand om kameran och tog lite bilder på mig och mitt födesedagsbarn! :D

Fler bilder kommer så småningom, men här får ni se en i alla fall.


Joker 1år. Efter promenad runt gården. Bra att veta är att det är en liten höjdskillnad där vi står (is och snö där jag står och lera där Joker står), så jag är inte sådär stor jämfört med honom!

Like A Joke

För exakt 1år sedan så föddes det ett litet brunt hingstföl få Segorpsgård i Linköping. Som ni kanske förstått så var det lilla bruna hingstfölet Joker. Och idag fyller mitt lilla troll 1år! :)


Joker en av dom första dagarna efter födseln.


Joker nu för bara någon vecka sedan.

GRATTIS LIKE A JOKE PÅ 1-ÅRSDAGEN!!!!


Gosigt värre

Anledningen till att det inte blev någon uppdatering igår var för att jag var så himlans trött, plus att det inte hände så mycket.

Blev faktiskt lite ändring i planeringen igår och idag. Igår för att jag fick alldeles för lite tid så Joker blev snabbt borstad och fick kratsade hovar och sedan fick han gå in i boxen.

Idag blev det dock en massa pyssel och ingen promenad som jag först planerat.


Joker är avslappnad där han står på gången efter lite pyssel. :) (Mobilbild)

Det har ju regnat här i Hudiksvall större delen av dagen, så Joker hade "regnpäls". Gick genom honom med "schäferskrapan" som jag fick låna av Nathalie, borstade sedan igenom honom så de mesta av spånet kom fram från djupet. Joker ligger ju ner ganska mycket nu då han växer så när han är inne så blir han alldeles spånig, oh med hans långa päls så går det minsta spånet in på djupet och går liksom inte bort ordentligt när man borstar. Tur att "rotborsten" finns! :)

Var nogrann i borstningen, tog mig tid, inte längre än han klarade av och hade tålamod till, men han tycker det är mysigt när jag pysslar med honom och han står och bara jäspar och vill att jag ska fortsätta. :) Gulliga, underbara häst!

Sedan gjorde jag "toffsar" i hans man så all man ska hamna på en sida, så jag kan jämna till hans man så den blir rak och inte taggig som den är nu. ^^


Toffsar i manen. (Mobilbild)

RSS 2.0