Onsdag


Idag blev det lite borstning och kratsa hovarna när Joker stod lös i boxen. Nemas problemas var det. Han är väl allt för söt min Joker!

Tänkte gå lite med honom i ridhuset någon dag, kanske lägga fram en bom eller någonting, så vi tränar på att gå över lite bommar också. Bra och förberedande inför löshoppningen sedan. :)

 


Min tidigare så lilla pojk har blivit stor nu. :)


Tvätta "tassarna"


I söndags så tog jag av plåstret på Jokers knä. 2 ½ vecka med bandagebyten och blåster hit och dit fick räcka! Igår morse och vid intaget kl 15 så spolade jag rent såret med vanligt vatten, bara så att det inte blir nå skit i såret nu när det faktiskt är helt öppet. Gjorde lika dant idag och nu tycker jag faktiskt att såret har fått en liten skorpa! :) Precis det jag ville ha, så det kan läka ihop utan att det blir en massa pill och fix med det hela tiden.

Joker som bara har spolat av fötterna en gång tidigare i hela sitt liv, tog det hela riktigt bra. Han trampade lite och tyckte det var konstigt första gången vi gjorde det, men så fort jag började pilla och tvätta rent såret så stod han stilla. :)

Idag tvättade jag honom till och med helt själv. Han var superduktig! :) Stod helt sitlla, så vi passade på att spola alla fötterna också (är ju så lerigt ute nu när det regnar hela tiden, det går inte att undvika) och det gick ju galant det också. Vilken stjärnhäst jag har!

Annars fick Joker "vila" idag. Man behöver ju inte göra någotning med honom varje dag, jag vill ju, som jag antagligen har sagt tidigare, att han itne ska tröttna på det vi gör, utan att det ska vara roligt och spännande med nya saker. Och än så länge så har han inte tröttnat. :)


Ett steg längre


Igår kom vi ytterligare ett steg längre i utbildningen av Joker. Han har nämligen stått uppbunden på gången. :) Det var första gången som han fick sitta fast där, så Nina var snäll och hjälpte mig att få första gången så bra och lätt som möjligt.

Jag satte fast honom på ena sidan, så att han satt fast i uppbindningen i väggen och Nina höll i grimskaftet på den andra sidan, som om han satt fast på båda sidor, fast med "livlina" första gången. Så om någonting skulle hända, så skulle Nina kunna korrigera honom rätt igen. :)

Joker skötte sig utmärkt! Det var bara en kort stund i början som han trampade runt lite, men annars stod han snällt stilla. Jag borstade och kratsade hovarna medans han stod där. :)

Jag är så himlans stolt över min Joker! (men det visste ni väl redan?)

Jag har bild, men den är tagen med mobilen och det är knappast någon bra bild, så jag väntar lite med att lägga upp bildbevis, i hopp om att kunna ta en bättre bild med kameran eller något. ^^

Jag vet inte hur jag ska säga det här...


...men; Jag har världens absolut bästa unghäst! :D

Joker förtjänar den titeln helt klart. Idag, fjärde gången som han var uppbunden i boxen så stod han som ett ljus. Han krånglade ingenting, krafsade inget i golvet, inget omkringtrampande och bara när jag bad honom att flytta sig så flyttade han sig snällt åt sidan. Jag är stolt över honom! :) Han har ju skött sig otroligt bra de tidigare gångerna också, men idag var han helt gudomligt duktig. Hehe.

Tidigare har han ju kunnat gått något steg till höger, vänster, bakår, framåt eller liknande, men inte många steg, men han har i alla fall gått lite och idag stod han ju som sagt helt stilla, och flyttade sig bara när jag bad om det. Det är ett stort steg framåt de. :) Förra gången förstod han inte riktigt vad jag menade när jag bad honom att flytta sig åt sidan, men nu satt det ju klockrent.


Närbild på Joker när han sitter fast i boxen.

Jag fick pilla honom i öronen idag också, och klia honom runt och på öronen, det har jag inte heller fått gjort tidigare. Han har ju även krånglat lite när man ska ta av honom grimman, eller krångla och krångla, han har höjt upp huvudet lite och tyckt att det var obehagligt när jag tog grimman över öronen. Men då började jag med att ha kvar grimman där uppe, precis så att man är påväg att ta av grimman men gör det inte för ens jag tycker att det räcker. Det har räckt med bara någon sekund längre och nu har han (*peppar peppar*) inte höjt huvudet en enda gång på ett par dagar. Det är ju bra det med. :)

Att kratsa hovarna måste vi nog träna lite mera på, han kan få för sig att krångla en del när jag har hoven uppe, då han vill komma loss och slippa lite, och testa lite om det går. Så det är ett måste att träna på, annars kommer nog inte hovslagaren tycka att det är speciellt roligt att verka och sko honom i framtiden! Jag kommer inte heller tycka att det är speciellt roligt att han håller på att fjanta sig sådär, speciellt inte när han är äldre och framför allt större. Och sedan att veta att det är jag som har gjort honom sådär bråkig (alltså om han är det i framtiden), då skulle jag ju skämmas ihjäl, visst unghästarna "jävlas" och testar lite i perioder, men det ska inte vara så att han har kvar det beteendet! Nej, nej.

Måste också berätta att han härm om dagen var lite busig vid intaget och började fjanta lite grann, men så fort han började på så sa jag ett kort och snabbt "Nej!" och gjorde ett lättare "ryck" i grimskaftet och vips så blev han lugna vanliga Joker igen. Och ni ska veta att det inte är någonting jag gör dalgigen (alltså som en träningsgrej), utan det där var första gången och han lyssnade blixtsnabbt och förstod va jag menade. Det är ju så man vill ha det, att dom ska förstå på en gång, att dom ska veta vem som är ledaren. Så jag är otroligt stolt över honom! :D

Jag hoppas att det fortsätter i den här stilen, att han fortsätter att uppföra sig. Håll tummarna för det! :P

Jag var och hälsade på Zorro och Joker i hagen idag också. Klapade honom då över hela kroppen och tog även lite på öronen, jag vill att det ska accepteras, och idag gick det ju som sagt mycket bättre än det har gått tidigare, så visst börjar han acceptera att jag pillar på honom på överallt. ^^


Zorro och Joker. (Kolla vad Joker har blivit stor!) :)

Joker stod under natten till idag utan att vara lindad, och svullnaden blev inte alls så stor som jag trodde, och under dagen så gick svullnaden ner, så även inatt kommer Joker att få stå utan lindat ben. :)

Kollade såret under plåstret idag och tyvärr så har det inte blivit någon skorpa (men vad ska man förvänta sig egentligen nu när han går med plåster på sig hela tiden, kanske ska ta av det helt snart?!). Såg dock ut som lite svallköttsaktigt där, och där han har såret så var det som att såret var på toppen av en liten bula...

Förhoppningsvis så läker det där ihop fort, och att det inte blir några "rester" kvar, som tex en bula, svullnad eller dyl.

Just ja, Joker har gått upp i vikt och blivit rund och fin om magen, revbenen syns snart inte! Stor skillnad från när han kom till mig (den 3oktober), då man kunde stoppan in fingrarna mellan revbenen. =/ Han har även lagt på sig lite på rumpan. ^^ Sen har han ju skjutit lite på höjden också. Snart växer han om Zorro med en rasande fart, hehe. 


Promenad - ute på vift utan kompisar

Igår han jag aldrig skriva vad vi gjorde, så jag gör det idag. :)

Vi var nämligen på en promenad igår, helt själva för första gången! Jg tyckte det passade bra nu när han blivit ledd till och från hagen dagligen i en veckas tid nu. Plus att han börjar känna sig hemma på det nya stället nu också.

Så vi gick en liten bit ifrån gården på en liten grusväg där det sällan kommer bilar. Jag tyckte det var säkrast då jag inte vet hur han reagerar i en ny miljö, med bilar osv när han är helt själv.

Till en början hade han skaplig fart och var nyfiken på vart vi skulle ta vägen. Jag gick med honom direkt ifrån hagen och då tyrodde han väl att vi skulle till stallet där Zorro var. Vi fick "motorstopp" när vi kom till en gård precis bredvid gården där vi bor. Där var det mycket att kolla på (vi brukar kalla det "skrotgården" då det bara är sopor på den gården, överallt är det grejor), plus att det stod en bil och gick på gården med en skällande hund i. Men sakta med säkert sniglade vi oss fram på vägen och till slut så lärde han sig att man inte ska ha handbromsen i när man är på promenad och då gick det helt plötsligt betydligt mcyket fortare är tidigare. ^^

Gick bara en kort bit till för att sedan vända när jag tyckte att vi skulle vända, inte när han tyckte det. På vägen tillbaka kommer det en liten vit bil (från gården där vi bor) och möter oss. Den saktade in, men åkte snabbt förbi och Joker skuttade till och bockade lite halvt och slängde med huvudet... Sedan kom alla stona i hagen bredvid vägen och sprang allt dom kunde så då blev han lite till sig då också, men inte så att han brallade iväg. Tur (*peppar peppar*) att han är lätt att kontrollera, var bara att stanna till så slutade han att konstra efter att bilen åkt förbi. :)

Är nöjd med promenaden.Det var ju ändå första gången som vi gick själv, utan ledhäst och utan en annan människa. ^^ Duktiga Joker!

Band upp honom i boxen när vi kom hem igen efter dewn korta, men ändå långa (för Joker) promenaden. :p

Tredje gången. :) Så himlans duktig! Gjorde inga konstighetar alls. Kratsade hovarna på honom men inget mera, då jag faktiskt gjort ganska mycket med honom redan, och jag vill inte att han ska tröttna!


Joker sitter uppbunden i boxen.


Joker i boxen.

Imorgon blir det borstning och pyssel i boxen, då ska vi passa på att träna på att sitta fast igen också.

Vi hörs!

Bitfasoner

Joker har börjat busa i hagen när jag kommer och hämtar Zorro för att rida. Han bockar och hoppar och studsar iväg i galopp. Kanske det är så att han också vill följa med in?!!

Hans sår är mycket bättre nu. Han går med plåster på knät och är utan linda på dagarna då han är i hagen, men när han kommer in så lindas hans ben med padd och fleecelinda för att hålla svullnaden som blir när han står inne, nere. :)



Joker med sitt tidigare "jättebandage"/blåa ben.

Idag tränade jag lite lydnad med honom på vägen in från hagen. "Start och stopp" och någon "backa". Det gick superbra och han var som vanligt duktig. :p

Tog in honom i boxen och band upp honom där. Andra gången, men första gången som jag hade honom helt fast. Så duktig så, och skrapade inget med framhoven denna gång, super! Bostade och kratsade hovarna och lämnade honom helt själv två gånger faktiskt. Inte för att det var direkt planerat att lämna honom, men hjälpte till att få in ett föl till stoet i boxen snett emot Joker. ^^

Han var riktigt duktig (som alltid). Nu måste jag lära honom att flytta sig i sidled också, för det kan han ju inte. När jag skulle flytta honom åt sidan gick det inte att komma bakom honom försöka att flytta honom, för då gick han bara emot och gick eller framåt och åt andra hållet, utan jag fick komma framifrån, då gick det bättre att flytta honom.

Men kul att ha någonting att träna på, och ännu mera kul är det att det förhoppningsvis blir lite bra resultat också. :)

När jag skulle ta av honom grimman så försökte han bita mig! :O Blev en snabb smäll på mulen, som ett "nej, så där får du absolut inte göra!". Joker reagerade inte direkt på "smällen" (tog knappast i för kung och fosterland, utan det var en "smäll" för att säga ifrån, så gör hästarna också(!), en gång sedan är det bra), utan blev nog lite mera fundersam över att jag hade makten att kunna säga ifrån... Men han försökte inte heller att bita mig en gång till, så det fungerade ju.

När jag, med Ninas hjälp (Nina är hon jag jobbar hos), bytte plåster och lindade hans ben för natten så försökte han bita Nina också, hon sa dock inte till honom för hon tänkte på det lite för sent, och det är ju knappast någon idé att säga till en häst två minuter efter att han gjorde en sak han inte fick, så gör inte vi med våra barn heller!

Inga bitfasoner här inte, det är någonting som inte är acceptabelt, och förhoppningsvis så vet han det nu.

Så den kommande veckan kommer vi att träna lite smått på att stå uppbunden, ta på öronen (som han för övrigt inte riktigt gillar att man gör), ta av och på grimman (då han är lite krånglig när man ska ta av grimman och tar upp huvudet, antagligen hör det ihop med att man då nuddar öronen), kratsa hovarna (det är är ju lite protester ibland), och flytta på honom i sidled.

Kommer inte träna allting varje dag, men lite smått utspritt över hela veckan kommer det att bli. :)


Joker i transportten med mellanvägg (för första gången).


Lätt som en plätt, men lite tråkigt...


Igår fick Joker sin sista Penicillinspruta och Jokers sår har också (peppar peppar) börjat läka ihop lite smått. Så nu behöver man inte vara så himlans orolig över att sätta i sprutan fel så att han ska få en Penicillinchock eller liknande.

Joker har verkligen uppfört sig superbra hela tiden när jag gett honom alla dessa sprutorna, han har ruskat till på huvudet några gånger men det är liksom tillåtet när man får en spruta instucken i halsen, och sedan hoppade han till en gång, och det var antagligen för att han var lite öm på just den sidan. Så helt klart ett godkänt beteende. :)

Igår satt Joker fast för första gången också. :) Var väl på tiden eftersom att han är sju månader nu. ^^

Han fick sitta fast i boxen, där han känner sig hemma, och sedan hade han inte så mycket "spelrum" om han skulle "tönta runt". Vi hade honom ganska kort och "lös" (knöt ej fast honom, utan höll i den ena änden, medans grimskaftet satt fast i Jokers grimma och var trädd igenom en stolpe i boxväggen. Och ja, behöver jag ens säga att han skötte sig helt exemplariskt?! :D Det enda han gjorde var att skrapa med ena frambenet i boxgolvet. Och eftersom att det är lite det man vill åt, då det är då dem säger till att "okej jag sitter fast, men du, det är lite tråkigt, men jag är okej med det!", så är det helt super och mer än bara godkänt! :D Har han suttit fast förut? Nej.

Så nu ska han börja få sitta fast när jag håller på med honom i boxen och pysslar och borstar osv. :) Kanske han får "smak på det hela" och börjar krångla då, men det visar sig.

Idag hoppas jag att jag sa hej då till (nästan) allt pyssel med att linda om hans ben. Såret håller ju på att läka ihop lite smått nu och det har blivit lite bättre. Nu är jag bara orolig att hans ben kommer att svullna upp så som det var när vi åkte in med honom till kliniken, dvs dubbelt så stort som det vanligtvis är. :O

Om hans ben nu svullnar upp så blir det till att linda på nätterna och gå några promenader med honom på dagarna. Men det ska nog gå bra (hoppas jag). :) Jag är nog allra mest orolig för att han kommer att få hakvar svullnaden i benet när såret läkt ihop och att det förblir tjockare än det andra benet... Men det visar sig!

Nu har Joker i alla fall en tunnare kompres över såret och för att kompressen ska sitta fast så har han fått plåstertape över den. (Plåstertapen är som ett vantligt tygplåster på ovansida, fast med tape på hela undersidan och kompressen är där för att vara själva "plåstret" så att säga). ^^

Jokr gick ju inte något i hagen förut när han precis fått såret, men nu kanske det är annorlunda och då kanske inte svullnaden blir så stor som tidigare. Jag hoppas int epå det i alla fall. 

Igår kratsade vi hovarna också och det gick ju som en dans på rosor! :D

Imorgon tror jag att jag binder upp honom i boxen, kratsar hovarna och borstar och myser lite. :) Det bli nog bra det!
 

En Joker på resa

På förmiddagen igår, lördag, så blev det lastning för tredje dagen i rad. Denna gång var det inte på väg till någon djurklinik utan den här gången gällde det en flytt!

Det är ju så att när matte flyttar så måste Joker följa med, och detta gäller även Jokers kompis Zorro. Vi lastade på Zorro först då han inte går in i transporten om det är smalt, dvs. när mellanväggen är på sin rätta plats. Sedan var det Jokers tur, och ja, vad ska man säga. Han har åkt smalt förr va? Nej, det är ju just det han inte har, men igår när vi lastade på honom så luktade han i två sekunder ungefär, sedan traskade han in lugnt och stilla utan några som helst problem.

Under hela resan när Zorro knasade och fjantade sig i transporten (inte van att åka smalt och fick en anings panik i transporten när vi skulle börja rulla iväg), så stod Joker lugnt och stilla och tog det hela med ro. 

Himlans skönt att han är så duktig och lugn! Beröm, beröm, beröm till Joker!!! 

Efter en skön natts sömn i box med en massa halm så var energin tillbaka och Joker var redo att upptäcka det nya stället han hamnat på.

Ut i hagen på morgonen efter att regntäcket åkt på. (Joker är ju fortfarande tunn och väldigt smal, och fryser också därför väldigt lätt när han blir blöt, och idag regnade det ju.) Var någon annan än matte som satte på täcket idag, första gången någon annan sätter på täcket på honom, och det gick bara bra. :)

Grimman hade jag tagit av helt för första gången igår kväll. Jag tänkte att det är lika bra att han lär sig att det inte är så läskigt att ta av och på grimman. Inte för att han tyckt att det varit direkt läskigt, men han gillar inte att få saker på mulen och kan då ta upp huvudet lite grann och i vissa fall gå några steg bakåt.

Idag satte jag på honom grimman, och det gick superfint! Jag kan inte förstå att han är så lugn och duktig med allt, han är SUPER! Han gjorde ingenting när jag kom med grimman, han stod stilla och lät mig göra det jag skulle. Perfekt.

Igår och idag har jag också trixat och fixat med Jokers sår och penicillinspruta. Båda dagarna har han varit tålmodog när jag klantat mig när jag lindat om hans ben. ^^ Han är bara för söt. Igår sträckte han till och med på sig (jag var väl väldigt uttråkande, hehe), så där som en katt gör. Tar fram frambenen och sänker framdelen och rumpan är i vädret. Hihi.

När jag ger honom sprutan så får han den i halsen. Just när jag sticker in sprutan så ruskar han lite lätt på huvudet och vill bli av med det som stack honom, men sedan står han stilla tills det är klart. :) Kan man säga annat än att han är världens ängel eller?

Han har börjat äta morot också, men bara små bitar, annars blir det problem med att bita sönder dom. ^^ Äpplen är ändå godast och lättare att tugga, så det slinker ner väldigt snabbt. :)

Jag har inte anv. äpplen och morötter som en berömmande godis när han varit duktig, utan det har mera varit bara i hagen när man hälsat på honom och Zorro fått någonitng, men även i transporten (väntetid) och sådant. Vill inte att han ska lära sig att han ska ha godis när han gjort någonting, utan mera som någonting gott som man får ibland. :)

Banan har vi provat också, men än så länge så är det inte så gott, och om de tkommer in i munen så blir det inte kvar så himlans länge, men det slinker nog ner någon dag det med. ^^

Ska som sagt försöka lägga upp filmen och några bilder, men än så länge så finns allting på kameran. Men det blir nog någon gång det med. :)

Hej så länge! 


RSS 2.0