Några bilder

Tänkte att jag laddar upp några av gårdagens bilder som blev tagna i snöstormen...
Varsågoda!


Zorro tycker inte alls om vädret (Snöstrom) och går här fram och tillbaka vid grinden.


Joker tycker att det är roligt att reta Zorro.


Joker tycker om alla slags väder och klagar aldrig, inte ens när det är snöstorm.


En vecka har gått...

Ungefär en vecka har gått sedan jag sist bloggade. Inspirationen till att skriva någonting i bloggen har varit på minusstrecket, tyvärr. Dock gör jag som jag brukar, skriver en liten sammanfattning om vad som hänt i veckan.

Vi har nämligen haft snöstorm här från onsdag till igår, snöndag. Inte roligt, men Joker och Zorro har haft det rolit i hagen och busat och lekt, vilket jag tycker är super! :)

Vi har borstat som vanligt och kratsat hovarna osv. MEN, vi har också tränstränat en gång den här veckan. Nämligen i lördags. Nathalie (stallägaren) var med som en hjälpande hand, det var ju trots allt den allra första gången som han hade bett i munnen!

Det som va den här första gången som vi tränsade va att han inte förstod att hans kulle gapa - såklart han hade ju aldrig gjort det förut - och när han gapade  och vi nästan och lite smidigt fått in bettet i munnen så tog han upp huvudet, dock gapade han fortfarande, men bettet i munnen och jag kunde sätta fast bettet i sidostycket och då tog han ner huvudet.  

Han var duktig, som alltid. Han tog det lugnt, och undrade bara vad som var i hans mun, vad det var som hindrade honom från att äta sitt hö. Men han gapade och "tuggade" lite på bettet för att kolla in vad det var för någonting. När han lugnade ner sitt tuggande och hade kommit underfund med hur man kunde äta hö och ha bettet i sin mun samtidigt så tog jag av honom tränset.

Nästa gång går det här ännu bättre! :) Har tänkt tränsträna honom en gång i veckan nu och när han inte bryr sig om bettet lika mycket så lägger vi detta på hyllan i någon vecka innan vi provar igen.

Igår så hände det en hel del faktiskt, kanske inte för oss människor, men för Joker!

Han fick nämligen bekanta sig med gårdens hingst, Don (godkänd P.R.E.). Nathalie släppte in Don i boxen bredvid Joker och så fick dom hälsa på varandra. Joker sökte skydd hos Zorro så stod i den andra boxen bredvid Joker - han tyckte att Don var lite väl farlig. ^^


Don och joker hälsar på varandra. (Joker är blöt pga snö som smält).

Knäppte även lite kort på Joker och Zorro ute i hagen idag, dom kommer nog i ett annat inlägg.

Just ja, efter att Don hälsat på Joker och vice versa, så togs två av gårdens får in. Dom ska få äta upp sig lite, så nu har Joker fått nya boxgrannar - två gutefår. Till en början var dom så läskiga att han inte ens kunde titta över kanten för att se vad det var för någonting, men till slut kunde han till och men hälsa på dom, och han fick till och med en liten slick på mulen av ett av fåren. ^^ Så han hanr hälsat på dem, även om han allra helst inte vill kolla på dem.

 

Något nytt

Vårkänslorna har börjat komma krypandes i Jokers kropp, och det är ju just nu som dessa överraskningar kan komma nerdimpande. ^^ Det är nämligen såhär att Jokers kulor har börjat komma ner nu - idag kände jag en på hans högra sida. Och senast i söndags var det helt tomt där, så nu gick det fort! :p

Fattas bara att den vänstra ska komma ner nu också så kanske jag hinner kastrera honom innan betet!

För övrigt så fick Joker en ganska lugn vecka förra veckan. Vi tränade lite inför hovslagarbesöket, och som jag skrev tidigare så gick det bra. :) Efter det så har inte allt för mycket hänt, han har blivit borstad och pysslad med som vanligt varje dag och vi ledtränade lite spontant innan insläppet i söndags vilket vi ska försöka göra fler dagar då han skötte sig exemplariskt då!

Idag borstade jag honom ordentlit och tog bort en massa päls som lossnar nu (pälsbyte den här tiden ju) och pysslade lite grann.

han var även lite kaxig i hagen idag när jag skulle ge lunchö och när jag sa ifrån så vände han rumpan till mig. :O Det var verkligen inte likt honom, men kan tänka mig att han är inne i en tonårsperiod nu och ska försöka trotsa lite grann.

Ska försöka ha honom inne i stallet själv också, för det har han ju lite sårt med och blir lätt "öppe i varv" då.

Annars mår min stora pojk bra. Berättade jag att han är stor nu?! 150cm i mkh (kanske till och med lite högre), undrar hur stor han kommer att bli? Aja, det återstår att se. :)


Like A Joke

Efter att ha fått en massa inspiration ifrån både Caroline och Freja så har jag kollat lite mera på Jokers härstamning. Tänkte skriva lite småfakta och visa lite bilder och filmer på hingstarna i Jokers stam. Denna gång blir det endast lite från pappa De la Gardies sida. Har den här gången kollat lite på pappa, farfar, farfars far oh farfars farfar. Antar att jag kommer att kolla in hans stamtavla ännu lite mera - har detta att gå efter.

Kanske man skall satsa på att ha Joker kvar som hingst?! Tror ni han kan vara något hingstämne? ^^

Här är Like A Joke "Joker" som föl och idag, som 10månader.



Pappa är De la Gardie. www.segorp.se


Farfar är Davignon I.




Farfars far är Donnerhall 1981-2002. Oldenburgare. 172cm i mkh. 


En film jag tycker om är denna på Donnerhall och en av hans söner Donnerschlag.

Farfars farfar. Donnerwetter 1977-2003. Hanoveranare. 167cm i mkh.

(förlåt för suddig bild...)

Film på Donnerwetter.


En del fakta (tex född, död, mkh och ras) om Donnerhall och Donnerwetter är tagna här i från.

Som ni såg nu är det namn, lite bilder och några filmer denna gång. Har jag tid någon gång så blir det kanske lite mer djupare fakta om dessa vid ett senare tillfälle, men tänker inte lova någonting! Vore dock kul att få veta så mycket som möjligt. Vet lite nu, då jag skummade igenom texterna - men vill ju veta ännu mera! :)


Hovslagaren på besök

Måste be om ursäkt för den otroligt dåliga uppdateringen men blogg.se har krånglat massor och jag har knappt kunna logga in, och kom man in, ja då gick det inte att publicera inläggen...?! I alla fall så kommer här ett nytt inlägg! :)

Igår var nämligen hovslagaren här och verkade och skodde i stallet där jag har mina hästar. Det var då även upp till bevis för Jokers del, men även för min del! Hade jag lärt honom rätt? Var han duktig i stundens hetta? Och vad sa hovslagaren?

Joker uppförde sig nästiltill exemplariskt! Han hoppade till en g¨ng, annars stod han stilla och flyttade sig bara när han blev bedd till det. Så jag är mer än nöjd med honom! Han fick sitta fast på ena sidan och så höll jag i honom med grimskaftet på den andra sidan, ifall han inte ville vara med alls. Men det gick som sagt riktigt bra. :)

Hovslagaren var lugn och duktigt med Joker, så även nr han hoppade till den där gånger så behöll han lugnet och blev inte hysterisk på Joker, det betyder väldigt mycket! Stor guldstjärna i kanten till dig!

Hovslagaren sa även att Joker i fram var något inåttåad och att han var något hög på yttersidan på båda fram. Med närmare verkningsperioder kan det gå att rätta till helt genom att benet sluter sig mellan 10månader och 1,5år (beroende på häst), och om det inte gick så var det ingen fara då det var så himlans lite. Men förhoppningsvs så ska det blir helt bra! :)


Duktig

Idag var Joker sådär duktig som bara han kan vara. Jag tog in honom från hagen och ställde honom direkt på gången. Började med att kratsa hovarna och borstade hela honom efter det.

Han brukar vanligtvis kunna gå några steg hit och några steg dit när han kommer in från hagen och inte har fått äta sitt hö i boxen först, men idag stod han helt stilla och bara va och tyckte att det var skönt. :) Väldigt duktigt utav honom tycker jag!


Joker på stallgången.

Och både igår och idag så har jag haft hans hovar uppe även efter det att jag kratsat klart, även "slagit" på undersidan med hovkratsen så att det både ska låta och kännas litegrann utan att han ska bry sig om det och han har verkligen varit jätte duktigt. Han har inte brytt sig någonting, inte ens när jag bara hållt upp hans hov, UTAN att göra någonting så har han bara stått där och accepterat det, inge krångel eller protester. Det är väl ändå super det?!!

Nästa steg är ju hovslagaren då. Hoppas han sköter sig, och förhoppningsvis kan jag filma lite, eller in alla fall ta ett kort eller två. ^^


En sådan där period...

Jag tror Joker har kommit in i en sådan där period där han ska börja trotsa och busa och testa gränserna. Det som var igår skrev jag ju här på bloggen, idag när jag skulle ta ut honom tog jag på honom täcket först, då det är snöstorm ute, igen, i alla fall så när jag lagt på honom täcket, precis som jag gjorde första gången han hade täcke på sig, lugnt och försiktigt och "unghästvänligt" så började han gå runt, runt i boxen ungefär som att han aldrig haft täcke på sig tidigare. :S

Det var förrra veckan sist han hade täcke på sig, så farligt länge var det knappast, det har gått längre förututan att han gjort reaktioner. Men visst, han är unghäst! 

När vi sedan gick ut genom stalldörren och ut till hagen så försökte han hela tiden busa - som att han kom ihåg gårdagen och ville göra om det!?

Sedan har han fått en boxgranne också, det är ett sto som är ca ett halvår äldre än Joker och han har visat att han inte gillar henne alls. ^^ Eller ja, han försöker i alla fall. Öronen är bakåtslickade och sedan hoppar han emot henne, som en "attack". Han testade bakåtslickade öron på mig igår också. När jag gick ut till hagen så kom han emot mig och tyckte att han var jätte läskig men jag bara fortsatte att gå (är så van Zorro som är likadan, fast ALDRIG gör någonting) och då blev Joker nyfiken istället och gick fram och hälsade. Han blev nog lite besviken när det inte fungerade på mig. Haha.

Jag tycker det är bra att han får vara häst också och ha sitt kroppsspråk och vara "barn" och lära sig det sociala med hästarna, men det ska inte vara några frågetecken på att det är jag som är ledaren!

Jag bara väntar på att kulorna kommer ner, undrar hur han blir då?! Förhoppningsvis är han så pass väluppfostrad så ahn inte blir "galen" i alla fall...

Det återstå att se! 

Följer schemat!

Vi följer schemat som jag gjort för den här veckan. Allting har gått bra och vi håller minnet "fräscht".

Idag hände dock en liten annorlunda grej. Vi tog på senskydden fram och borstade lite snabbt medans han stod uppbunden på stallgången. Sedan gick vi ut på "promenad", dvs upp på gårdens framsida och kikade på lite saker. Kom dock inte allt för långt innan Joker blev jätterädd för en bil som startade och åkte ifrån gården (han har aldrig tidigare varit rädd för bilar), sedan blev han lite busig och rädd och reste sig lite grann och slog med frambenen. Jag hade dumt nog inte hjälm på mig dagen till ära (jag som alltid annars har hjälm, till och med nästan när jag sover). Jag ska ha hjälm på mig nästa gång, och longerlina istället för vanligt grimskaft! Säkerheten ska komma först, och dessa dumma "nybörjarfel ska utrotas"!

Dock var det väldigt blåsigt ute och det började skymma, så det var lite överkurs för Jokers del. Vi tränade i alla fall på start och stopp, vilket han gjorde väldigt bra, såklart kan det bli bättre, men för att vara busig unghäst som testar gränserna så var det toppenbra! Vi får finslipa, vi har ju lite tid på oss. :)

På onsdag nästa vecka ska Joker verkas. :) Har gått för lång tid nu så hans hovar har blivit pinsamt fula. Men nu är det bokat i alla fall, så nu ska det bara genomföras. Vi ska träna ytterligare på att lyfta benen och ha den kvar uppe de dagarna som är kvar nu, han kan vara lite kinkig med det ibland...

Jag har tänkt på att jag höjer ribban för Joker ganska mycket nu. Förväntar mig att nu har han gjort det så himlans bra, tex av och på med grimman, men tänker inte på att han fortfarande är "bäbis" och kan "glömma bort"/inte vilja vara med en dag, och då måste jag börja om, men glömmer bort detaljerna.

Nu har inte Joker krånglat något med grimman, men jag har tänkt på att jag "slarvat" med mina kommandon, att jag inte använder dom så som jag gjorde från början. Jag måste skärpa mig och anstränga mig mera så att det här blir rätt och inte blir några onödiga missförstånd under vägens gång. 


Joker flemar. ^^

Bilder

Tänkte att jag skulle bjuda på lite bilder från vinterlandet i Hudiksvall. ^^



Joker och Zorro i hagen.



Måste tillägga att Joker och Zorro i vanliga fall är utan grimma i hagen, det var dokc snöstorm dagen till ära, och om dom skulle får för sig att rymma (dvs om Zorro skulle få något ryck och bli fjantig) så tog jag det säkra före det osäkra och hade grimmorna på just den dagen!



Lite snö, eller hur? Och mer kommer det... varje dag.



På vissa ställen kommer dom närmare marken -
 där dom stått och skrapat, och då kan det se ut såhär. ^^


Dom vuxna hästarna gör...

Jag vet inte hur era hästar är att kratsa hovarna, men min andra häst Zorro lyfter bakbenen när jag kratsat klart frambenet på den sidan. Alltså om jag kratsar höger fram och släpper det så lyfter han automatiskt sitt högra bakben för att han är så varn att jag kratsar det efter höger fram så att säga.

Den här veckan har jag "kört hårt" och kratsat Jokers hovar varje dag direkt efter intag, och nu gör han lika dant. ^^ Fast bara på ena sidan, den högra. När jag släpper hans framben så lyfter han sitt högra bakben. Är inte det gulligt när dom är så smån och gör sådant?! :)

Jag var glad för det, och är fortfarande. Jag brukar "bara" kratsa hovarna varannan dag på Joker, mest för tt han inte ska börja krångla så mycket md sina ben. Vissa kratsar dom bara någon gång i veckan, vissa ännu mera sällan, och vissa är stenhårda med det och kratsar ofta. Jag har nu börjat kratsa dom varje dag i alla fall, just för att undvika hovböld och dyligt, och så är det bra träning för honom. :)

Joker visar att han börjar bli en stor pojke minsann. :D


Joker leker med Zorro genom att bita lite lätt i täcket.

Veckoplanering vecka 5


Måndag: Benskyddsträning (om ej snö på benen, dvs om snön inte kan borstas bort) + gjord runt magen - elastisk.

Tisdag: Uppbindning på gången/boxen. Borstning och pyssel.

Onsdag: Promenad på/runt gården.

Torsdag: Vila. Vardagligt pyssel.

Fredag: Benskyddsträning (om ej snö på benen, dvs om snön inte kan borstas bort) + gjord runt magen - elastisk.

Lördag: Uppbindning på gången. Borstning och pyssel.

Söndag: Promenad på/runt gården med benskydd.


RSS 2.0