Nakenfis

Inatt står Joker och de andra två hingstarna inne med ett sto som gjort sig illa. Joker var väldigt nyfiken på vad det va för en liten flicka som luktade så gott. ;) Haha.. Ett typiskt "brunststo" som brunstar så fort hon kommer i kontakt med nya hästar alt. hingstar. Det ska nog gå bra. =)

Joker har fått gå naken ute i hagen, både igår och idag. Haha, den hästen ÄLSKAR att rulla sig i snön. ^^ Kommer upp lite bilder senare.

Måste ju berätta att Joker *peppar peppar* söter sig super nu när han leds in och ut från stall och hage. =) Känns bra! 

Lite bilder. =)


Kladdig?! Knappt nå. ^^ Haha.
Joker är inte den som är "fin i kanten" när det är matdags, men annars så. =)


Ser inte ut att vara så mycket snö som det egentligen.. Men dom har trampat ner massor. Joker är ju inte sådär hög jämfört med stängslet egentligen.. Inte normalt att ha översta tråden under magen, haha. Tur han är snäll..


Joker väntar på att jag ska hämta vatten. ^^


Har jag sagt att Joker tycker att det är superkul med snön? ;P Haha..
Han ÄLSKAR snön, oavsett väder! =)


Jämför denna bilden med dom andra. Det har kommit en del snö på bara några dagar. :O
Här syns inte den tredje och sista tråden.. På de andra bilderna syns inte den mittersta tråden..


Lösgalopp

Idag lösgalopperades Joker för första gången. Vi höll till i hagen med vila emellan varje "vända", då han gärna galopperade igenom djupsnön.

Lite trött men nöjd var han efter lösgaloppen. =) Efter det blev det vatten"paus" och så en morot som belöning. a in kommando för trav när han lösgalopperades, då det var det jag var ute efter att han skulle göra, sen att det blev galopp också är inte hela världen.

Ska börja lösgaloppera honom en gång i veckan hade jag tänkt, bygga kondition och stärka kroppen lite grann. Man får vara försiktig i snön bara! =)


Ännu mera vila, ännu mera krångel

Joker har fortfarande lite vila då temperaturen här är olidlig, i den benämningen att man lite smått "fryser ihjäl" när man går utanför dörren. Vi har kring 25-31minusgrader hela dagarna och det är lite för kallt för mig. Kanske jag bör satsa på ett varmstall till nästa år, med ridhus. Haha.. Nä, usch vad bortskämd man blir då, tror inte heller att jag skulle vara ute någonting med Joker då ju och så ska det inte vara tycker jag!

Jag pratade ju en del om Joker och hans stegringar förut och ett tag blev det ju bättre, men nu är det tillbaka igen. Jag är fortfarande mitt konsekventa jag i all hantering, men det är ju när man leder honom in och ut som han trotsar och stannar och sedan stegrar. Och ALLTID så går han bara på framåt utan några som helst problem när någon går bakom honom (och gör ingenting mer än att gå).

Så fort han stannar så vänder han iväg baken åt ett annat håll, så att han står rakt emot mig. Så han försöker "sätta mig på plats". Nu när jag leder honom så har jag ett dressyrspö i ena handen, så om och när han stannar (dock gärna innan), så har jag en chans att få fram honom och även en chans att kunna dutta lite smått på hans mage, om han skulle få för sig att ställa sig. Dock går det mera bakåt än framåt, tills någon ställer sig bakom honom, då traskar han snällt framåt som att ingenting hänt. :S Jag måste hitta på en fungerande metod helt enkelt. Tror jag vet vad jag ska prova, men berättar om det då!

Hoppas i alla fall att ni hade en trevlig Julafton igår och att julfirandet inte är över än. =)

God Jul!

God Jul önskar Joker! =)


-29,8 grader (lite för kallt för mig)

Joker bryr sig inte det minsta om att det är iskallt ute idag. Han är som ha brukar och ser inte ut att må så dåligt över att det är skitkallt ute. ^^ Han bryr sig inte alls när det är snöstorm, inte heller när det är minusgrader så man själv "fryser ihjäl" av att bara titta på temometern. Han bryr sig inte om regn och inte heller om solsken (mer än att det är jobbigt med flugorna och alla insekterna).

Jag är verkligen lyckligt lottad, som har en häst som inte bryr sig det minsta om vädret, som är nyfiken på allting och som dessutom är bara min. Joker är helt otrolig! =D Så lite som kan göra mig glad när det gäller Joker, han får mig verkligen att stå ut i snöstormar (och alla andra väderslag), bara för att jag vet att han tycker om snön och inte bryr sig om vilket väder det är. Sådant här betyder mycket för en hästägare, eller hästmänniska över huvud taget!

En positiv häst får en positiv ägare. =) Och bara tanken av att Joker alltid är så glad och nyfiken på allting, får mig att vilja åka till stallet även om det är 29minusgrader ute och jag vet att jag kommer att frysa sönder innan jag kommer hem igen - det är det värt!


Bild från förra vintern. Mitt lilla charmtroll! =)

Verkning

Sa jag att Joker verkades i måndags? :S Jag börjar bli "jul-virrig" nu tror jag, haha.

Hur som helst så var hovslagaren här i måndags och verkade Joker. Allting gick bara bra! =)

Snön har tagit över..

Snön totalt vräker ner här och nu har det snöat i, ja, jag vet itne hur många dagar, vågar jag säga en vecka?! Jag har börjat tagit för givet att det snöar nu.. Vi har ingenstans att lägga snön. Vissa av vägarna som plogas har plogvallar som når upp till de stora traktorernas backspeglar. Är inte det helt sjukt? :S Vart hade "väderguden" tänkt att vi skulle lägga all snö? Man får skotta och ploga konstant och ändå är det 25cm på samma ställa någon timme senare. Inte okej!


Det kräksnöar i Hudiksvall.. (syns dock inte på bilden)

Det plogades runt stallet igår kväll när jag tog in Joker, kring 18-tiden. Imorse var det upp på halva smalbenen med snö och nu vid lunch så var det precis under knäna på mig. :O Mycket snö! Synd bara att det varit så i några dagar nu..

Nog pratat om vädret (som för övrigt har en stor betydande del för oss hästägare)!

Joker fick i vanlig ordning vatten nu på lunchen, då dem inte har vattenbalja ute vintertid, så vattnas hästarna för hand på lunchen och så istället. Joker och Liten fick även lite mera hö.

När Joker hade druckit färdigt så stod vi i hagen och bara myste lite grann, han är bara för go min lilla häst! Jag plockade bort is från hans täcke, någonting som Joker älskade att äta. ^^ Han stod och sög på dem, som en liten karamell och när han såg att jag hade en ny isbit i handen, så tuggade han snabbt upp den han redan hade i munnen och tog så försiktigt den andra isbiten ur min hand. Han var så himlans mysig och lugn och la huvudet i armarna på mig och ville bara mysa. =) Söta, underbara Joker!


Idag var Joker otroligt mysig! =)

Söndag

Min fina Joker är bara för duktig. ^^ Jag är riktigt stolt över honom ska ni veta! =)

Igår kväll vid insläppet så tränade vi med att vara "ovanför" honom igen. =) Han börjar bli väldigt trygg i det här nu, så det känns otroligt bra. Jag skulle kunna hänga på honom redan nu, men vill vänta till i mars, tycker det är lite tidigt att göra det redan nu..


"Pallen-träning"

Nathalie stod också på pallen och bara klappade lite på ryggen, vilket gick bra! Joker undrade dock varför Nathalie skulle upp på pallen, så han var väldigt nyfiken på vad hon gjorde där. ^^ Haha.. Söta hästen! Tycker (som jag sagt innan) att det är bra att någon mer också gör lite små saker med Joker, så att han inte blir chockad sedan när någon annan leder honom, lyfter benen, borstar eller står på en pall bredvid honom osv. Så det var väldigt snällt av Nathalie att "checka läget på pallen". =) 

För övrigt så stormar det fortfarande, har gjort det i några dagar nu. Joker bryr sig dock inte alls om det och tycker de är roligt med snön, att det båser "lite grann" (dvs sjukt mycket), det bryr han sig inte om. Det roliga är att han är lugnare när det blåser, annar skan ju många hästar bli hispiga och fjantiga när det stormar och blåser, men inte Joker inte, hehe. =)


Busig Joker i snöstorm. (bilderna blir inte allt för bra då, haha)

Snön vräker ner och det (utan att överdriva) har säkerligen kommit 30cm snö bara nu inatt, dagarna innan har det kommit kring ca 30-40cm också. Så ja, vi har metervis med snö, haha.

Hagen plogades lite grann (det nödvändigaste, vid öppningar och ner till höhäcken osv) nu i helgen och Joker blev överlycklig när det blev en stor hög med snö i hagen som han kunde traska igenom. Synd att jag inte fick kort på det, för han gick rakt in i snöhögen, sen stannade han och kollade sig omkring och insåg att han hade snö upp över magen. Hahahaha. Han kom dock lätt därifrån, men ja, ni kanske förstår att han älskar snön?! Han hoppar och skuttar över minsta lilla snöhög (han ska ju bli (förhoppningsvis) en hopphäst i framtiden, och han visar att han passar bra som det nu), hehe.


Det ska vara 3trådar, men som ni ser så har en av dem försvunnit i snön och staketet har nu blivit lite kortare. Tur vi har snälla hästar som har respekt för tråden/strömmen. Snart får man väl börja göra hingststängsel bara för att det är så mycket snö på vintrarna. Sjukligt mycket snö enligt mig.

Kvällen

Var till stallet i vanlig ordning nu på kvällen för intag och nattning av Joker. Kratsade hovarna (vilket för övrigt går så himlans bra nu så det är inte sant, var ju en period där han krånglade massor med sina framben), borstade och hängde lite smått på honom.

         
Miniatyrbilderna är klickbara!

Nu måste jag ju berätta om stora framsteg vad gäller tyngd på ryggen!

Joker står alltid uppbunden i stallgången när jag lägger vikt på hans rygg (i form av mig själv), då jag gör allting själv så vill jag inte att han ska trampa iväg när han är "lös". Idag stod jag som vanligt på pallen (gör alltid det när jag tränar dyngd på ryggen!) och så började jag (som vanligt) med att "checka läget" och a en arm över hans rygg, klappade lite på den andra sidan och sedan la jag över den andra armen och gjorde lika dant med båda armarna över Jokers rygg och är allting okej då, dvs att han står still och inte reagerar på någonting jag gör "där uppe" så "går" jag tillbaka och står som vanligt på pallen innan jag börjar om. Denna gången lägger jag dock vikt på ryggen och "hänger" på honom lite smått.


Joker var superbusig i hagen idag när jag var där på lunchen. ^^

Nu till framsteget!

Han stod och tuggade och tyckte att "det där var väl ingenting". Hur kul är inte det?! =) 

Jag gjorde samma sak på båda sidor och han tuggade och visade att han var avslappnad och tyckte att det var hur okej som helst båda gångerna. Vi har nått ett av många små delmål nu! Det känns jättebra att gå vidare från det här om ett tag. Eller ja, det blir väl i mars/april som jag hänger helt på honom och i april som första uppsittningen är. Längtar massor!

För den delen så går det superbra nu med att leda honom in till stallet och ut från stallet, inga stegringar alls! =)

Snöstorm

Dagens väder är snöstorm, men det gör mig absolut ingenting då det ju faktiskt, nästan är plusgrader. =) Inte fy skam med lite snöstorm då. ^^ Eller var säger ni?! Hehe..

Kom inte in på bloggen igår kväll pga blogg.se´s framsida hade krånglat till det en del. Nu är det dock åtgärdat och bloggen kan åter igen uppdateras. =) Bra va?!


Joker var sjukt duktig igår och jag lika så! =) För det var ju så att det va jag som var den felande länken i hela stegrings-"dramat", inte Joker! Jag ska vara ännu lite mera bestämd och inte tänja på gränserna (som jag tydligen hade börjat göra - dumma mig!).

Idag är det ju som sagt snöstorm och Joker ska bara bli ompysslad idag. Igår kväll borstade jag honom lite snabbt och allting var verkligen positivt, ingenting att klaga på, ingenting som kunde gjorts bättre av någon av oss. Positiv känsla och den sitter i än - sådant gillar vi! =)

Idag blev det några nya kort i den fina (ursäkta tjatet) snöstormen. Här har ni två!




Iskallt

Joker har fått en viloperiod nu då det är sjukt kallt här. Jag tyckte att det var välbehövligt för honom nu, sedan lite hjärnjympa igen innan det är vila över jul och så ytterligare lite aktivering innan det är vila vid nyår. =)

Här var det mellan 20-25minusgrader hela dagen igår och det verkar fortsätta i samma spår idag. Termometern visar -20grader just nu. Inte så att man är sådär jätte sugen på att göra någonting utomhus i denna kyla, men men. Hehe..

Söndag - positivt och negativt

Gårdagen bjöd på en mycket positiv händelse, men också någon händelse som gav mig en funderare..

Åkte i vanlig ordning till stallet kring lunch. Tog in Joker, borstade av huvud och ben, satte på träns och benskydd, grimman ovanpå tränset och kedja under "hakan" (kedjan satt i grimman och ej i bettet) och sedan traskade vi iväg ut och gick en bit på vägen. =)



Först kollade vi in en soptunna, sedan maskinhallen närmast vägen där det var både pressenningar, kyven ved och en transport mm. Joker skötte sig klockrent hela tiden och tyckte att utflykten var toppen. Tidigare när vi gått med träns (vilket inte skett mer än en eller två gånger), så har han kunnat stanna och "fipplat" lite grann, men inte idag. TOPPEN!

Sen kom vi tillbaka till stallet, tog av honom benskydden och tränset, flätade om några flätor lite snabbt och borstade av honom och ledde sedan ut honom. Det märktes att han var nöjd, han jäspade flera gånger, hade sitt huvud sänkt när haqn stod på gången och var trött i huvudet i lagom "dos".

Och vad tror ni han gör nu när vi kommer ut?
Jo, han stannar innan öppningen till gången mellan hagarna och vägrar gå. :O

Han har ju gjort såhär förut, men inte riktigt såhär.. Han stegrade sig flera gånger, slår med frambenen och totalvägrar att gå fram längre än till öppningen där gången mellan hagarna börjar. Han älskar ju att vara i hagen?! På morgonen är det ALDRIG några som helst problem, då är det ju tvärt om, då har han ju nästan för bråttom ut..

Jag vänder och försöker få in honom i stallet igen då det är mer än farligt att han stegrar och har sig, både för honom och för mig. Jag tackar gudarna att ingenting hände, jag hade dock hjälm på mig, men allting kan hända ändå (tänker på Peter Erikssons olycka för någon vecka sedan...).



Får med en del övertalande in Joker i stallet igen och byter där till kedjegrimskaft (det är både längre och såklart skarpare än ett vanligt grimskaft och kan varieras en del, just pga kedjan), tar även med dressyrspöet jag hade med på promenaden och en morot.

Började leda honom i cirklar (tänk longering) närmare öppningen utan vidare bra resultat.. Och efter ett antal stegringar så tar jag fram moroten och vips så enkelt det gick. Han "jagade" moroten in i hagen utan några som helst protester. Hur svårt kan det vara egentligen?!

Men varför detta krångel innan?
"Unghästfasoner", ren trots, oförståelse, eller vad handlade det där om? 

Hur duktig som helst!

Igår var det mean -19 och -20 grader ute, så jag skippade tränsträningen på kvällen. Kändes inte direkt som att mina fingrar ville vara utan vantar i ens en sekund då. Jag "klättrade" dock på pallen och la vikt på ryggen, vilket var den bästa gången hittills! Han stod helt stilla, jag la dessutom lite mer vikt på hans rygg igår (iform av mig själv då), så han var verkligen superduktig! Jätte roligt verkligen! =)

Idag är det också en "vilodag" vad gäller uteaktiviteter, men jag hade tänkt att vi ska träns- och tygeltagsträna lite grann ikväll.


Världens sötaste arbetsmyra!

Var i vanlig ordning till stallet över lunchen. Pysslade med Joker och borstade honom länge. Han stod hur snällt som helst, trampade inte runt och verkade nästan lite trött. Men det va det sista han var..

Idag när jag kom ut och skulle hämta in Joker, så ropade jag på honom i vanlig ordning. Han stod och grävde i snön och hade huvudet gömt i snön, haha. Supersöt! Han tittade upp och kom sedan i full galopp mot grindöppningen. Han ville hitta på någonting, det syndes i hans ögon.


Mitt busfrö vill aktiveras! ^^ Bilden är från tidigt i våras.

Vi traskade upp mot stallet, jag öppnade dörren och där stannade Joker... Han ville inte gå in i stallet. :O Efter lite smått övertalande så kom vi dock in. När vi sedan var klara i stallet och gick ut igen, så var det som att han tänkte "Jahapp, vad ska vi hitta på nu då matte?". När han insåg att vi bara skulle ner till hagen igen så stannade han där. Nu ville han inte gå in i hagen heller..

Han vill så gärna hitta på någonting, och ha någonting att göra varje dag, så jag känner mig nästan elak när jag "bara" pysslar med honom, men är så himlans rädd att han tröttnar på att "jobba"/aktiveras och slutar att tycka att det är roligt.. Dilemma, fast kanske ändå inte.

Imorgon hade jag tänkt att han ska få pulsa i snön, antingen genom longering eller så pulsar jag med honom och promenerar en bit. 


Förra vintern i en del av hagen.

Jag tänkte nämligen att vi skulle göra det idag, men valde att han skulle få vila lite idag istället (med det ville tydligen inte Joker), eftersom att vi gått och "aktiverat huvudet" två dagar i rad. Jag måste helt enkelt öka aktiveringen. Min lilla arbetsmyra vill aktiveras mera, han har bevisat det nu - han är väldigt tydlig när han "förklarar"/säger någonting. =D

Nu ikväll planeras det bli tränsträning och jag ska "klättra" lite på stolen och lägga lite tyngd på ryggen. =)


Hur mycket klarar han egentligen?!

Var dit på lunchen idag och tog en promenad med Joker idag igen. Gick åt andra hållet idag och hade kedjan under hakan denna gången, vilket gick mycket bättre. Fick med mig Nathalie och hagkompisen "Liten" också.

Det som jag blir lite fundersam över är hur mycket jag ska våga aktivera Joker. Just nu känns det som att han skulle klara av promenader på 5-10minuter varannan dag, (har dessa två dagarna endast gått runt huset/stallet, då jag som sagt vill ha kontroll innan vi beger oss ut på vagarna), plus att han skulle klara av ongering i både skritt och trav i 10minuter varannan dag, utan att bli trött.

Nu när vi går runt huset/stallet och antingen går ut till hagen direkt, eller går in i stallet igen för att göra iordning honom och pyssla med honom ytterligare, så vill han bara fortsätta. Men jag vill inte pressa honom, vilket jag vet att jag inte gör nu, men just nu blir man lite tveksam om jag skall öka hans promenader och longering, eller om jag ska låta det vara som det är just nu.. Tåls att tänka på!

Nu på kvällen så blev manen halvt flätad och lite havt toffsat. Där manen var tunnare, men "åt fel håll" fick det bli toffsar och där manen var tjockare men "åt fel håll" så blev det flätat. Vill ha manen på en och samma sida innan jag friserar manen på honom, därför håller jag på att "trixa" med den nu - bra träning för Joker också! =)

Go´ kväll!

Analyserar dagens promenad

Var i stallet över lunchen och kom hem för ungefär en halvtimme sedan. Det blir riktigt kallt i stallet (kallstall) när man är där länge, man måste hålla igång hela tiden för att hålla värmen, men det fungerar. Hehe..

Idag gick jag som planerat en kort promenad med Joker, det märks att han blivit uthålligare/tåligare i huvudet än tidigare då han idag inte blev ett dugg trött efter promenaden. Vi gick "bara" ett varv runt huset/stallet (vinkelbyggnad), men det är många "hinder" och saker som kan vara läskiga och/eller nyfikna. Med nyfikna menar jag hästarna på lösdriften, som kommer i full galopp och ska kolla in vad det är för häst som går förbi deras hage. ^^ Haha.. 



Hur som så tänkte jag att jag skulle "analysera" dagens promenad, för att se vad som gick bra, mindre bra och vad jag kan göra bättre till nästa gång. =)

För det första så ska säga att jag INTE ska ha kedja över nosryggen på honom nästa gång.

Jag har alltid haft det tidigare då jag har bättre koll. Joker busar nämligen en hel de när vi promenerar och under själva promenaden så har jag bättre kontroll på honom och kan hindra honom från att stegra. (Bara det att kedjan är där hindrar honom från att gå upp!)

Jag vill inte ha kedjan under "hakan" på honom av den enkla anledningen att om han skulle hoppa till eller liknande att han då skadas mer av det, då det är ett mycket känsligt område(!!), plus att jag tror att han skulle ha en tendens (anledning) att stegra sig och slå med frambenen mer om han kände att han inte får ett litet tryck på nosen. 

Anledningen till att jag inte ska använda kedja över nosryggen, är för att Joker fick lite "blackout" när vi skulle in i stallet igen. Han började först backa i protest, - han ville utforska mera ute på gården (det vill han alltid) och sedan så började det krångla och han förstod inte vad jag menade. Det tryckte över nosryggen, men jag ville ha honom framåt, in i stallet så han kunde göras i ordning för hagen igen.. Fick ta av kedjan och sätta den som ett vanligt grimskaft, då gick han framåt och in i stallet hur lätt som helst. =)



Sjävla promenaden var lite blandad.
Joker är alltid framåt (dock lite mera uppåt när han blir "ställd") och alltid nyfiken, så framåtbjudningen är det inga problem med. =) Det är jag mer än glad för! Sen kan han vilja busa till det ibland också, vilket inte är okej för mig (därför vi håller oss på gården och utforskar allting där först, innan vi blandar in "levande trafik").

Det kändes bra, halvt kontrollerat och ibland lite halvt okontrollerat, men det kan ju inte dirket bli sämre tycker jag, haha. Men jag är nöjd med honom, sista grejen var ju en miss ifrån mig, men jag har ju lärt mig någonting nytt nu i alla fa. =)


Gårdagen

Fixade Jokers man i toffsar igår kväll och det var väl "det enda" jag gjorde med honom igår. Bloggandet blev lite lidande då jag var så himlans trött.. Förhoppningsvis blir det lite bättre idag. ;)

Dagens planer är en liten "utflykt". Tänkte att vi skulle ta en kortare promenad mitt på dagen (om minusgraderna har gått lite närmare plus, är -15 nu) och sedan ikväll vid insläppet ska jag stå lite på pallen och träna någon minut på att vara "ovanför" honom - det var ett tag sedan nu. =)


Joker med stora toffsar någon gång tidigt i höstas. 


Sommarvärme - Istidskyla

Igår hade vi som bekant -4grader här. Idag när jag kollade på termometern innan jag skulle klä på mig och gå ut, så visar den -19,3grader (i detta nu visar den -20,4 = det går åt fel håll, haha). Det känns snopet att det skulle bli så himlans kallt över en natt.. Eller hur?! Haha..

Aja, jag longerade ju Joker igår, och idag är det bara "pyssel" som gäller. Om det hunnit bli lite varmare längre fram på dagen, så blir det lite fix av manen för Jokers del idag. Lite frisering helt enkelt. =)

Vad ska ni göra idag då? =)


Förberedande för "hängning" och första uppsittningen. =) Stå på en sida och klappa på den andra sidan, med armen över ryggen. Lägger även lite tyngd på ryggen då och då, men inge mycket alls, utan bara som en "vanesak".

Hög och låg

Nu när jag tog in honom så mättes han i "all hast".

Mätte honom till ca 166-167cm i mkh och ca 168-169cm bak. Det var först i augusti som han skjöt i höjden i bak och stannade av i fram. Hoppas han rättar till sig nu till våren så att han inte förblir lågställd i fram, men det är sådant som visar sig! =)

Jag undrar hur stor han blir till slut?! Förhoppningsvis kring 170-175cm i mkh, (men tycker om honom minst lika mycket även om han blir mindre/högre, såklart!).

Pappa De la Gardie är 170cm i mkh och mamma Get a Grip (e: Lipton) är ca 165-167cm i mkh.


Like a Busunge

Var ut till stallet över lunchen och pysslade med Joker och longerade honom lite grann. Nu kan jag börja öka longeringslängden någon minut, utan att han protesterar eller blir slut i huvudet. Så det är ju bra. Framsteg! =)

Longerade honom bara i vänstervarvet idag och så blir det högervarvet nästa gång. Tänkte först att jag kanske skulle göra som jag gjort innan och longera i båda varven, men ändrade mig och höll som sagt bara till i vänster varv. Anledningen till att jag ändrade mig, var att vi ändå longerar så pass korta stunder, att det då kan förvirra till det för honom (eller det brukar göra det) när vi byter varv.¨Och i och med att jag ökade längden på hela passet, så valde jag att fokusera lite mera på start och stop och inte bara på att han ska hålla sig på voltspåret och hålla sig i rörelse, vilket i och för sig aldrig varit något problem från början.


Dagens "kläder". ^^

Han lyssnade bra på "ptroo" och mina smackningar och agerar framåt för spöet och reagerar inte negativt när jag nuddar honom med spöet på bakdelen, vilket är det jag fokuserar på just nu innan jag vågar släppa ut honom på en större volt!

Han busade en del idag, slängde mycket med huvudet (vilket han i vanliga fall också gör) och i halterna (även om dem var korta) ställde han sig och kraffsade i snön med frambenen. Han lyssnade även här bra på vad jag ville och med en smackning så gick han lätt fram igen och med ett enkelt "nej" så skärpte han till sig. Mycket br amed en väluppfostrad häst som lyssnar TOPPEN på rösten och dess tonläge. =)



Idag märktes det väldigt tydligt att han förstod vad han skulle göra redan från början. Han lunkade på ute på volten och visste vad jag ville och gjorde det jag bad om. Så det kändes helt okej att öka längden på denna "aktivitet". ^^ Kul!

Hade även gjorden på Joker idag. Första gången han har den på sig när han är ute och aktiveras, så det var också en positiv grej, då han inte alls reagerade för den. Nu har han aldrig tidigare reagerat för den heller, men man vet aldrig hur det blir när man ska koppla ihop 1+1 till en enda sak, men det gick som sagt bra det med. =)



Och vet ni vad?! Jag hade hjälm på mig denna gången i alla fall. =D

Gick några meter efter att vi snurrat runt på volten en kort stund. Vi gick mot lösdriftshagen då det var ett tag sedan vi gick dit nu, han blev lite uppblåst, vilket jag räknat med (han brukar kunna bli det där), men han var ändå lugn.

God morgon! =)

Det är nästan plusgrader här idag. Det är nämligen bara -4grader ute = hur skönt som helst! De här -25graderna som varit nu några gånger, är ju inte direkt en sådär rolig temperatur att vara ute i.. Men idag när det är "varmt" (i alla fall mycket varmare än -20) ute, så har jag planerat lite longering för Jokers del. =)

Hur kallt/"varmt" har ni där ni bor?


Ett sto på stallgången

Joker har idag delat stallgången med ett sto. Han var nyfiken på den nya hästen, men skötte sig exemplariskt! =) Jag vill träna detta med honom i tid, så att han inte blir hysterisk sedan när det är ett sto på stallgången. Det kan bli både farligt och innebära en massa omständigheter som gör att vi kanske inte kan utnyttja stallgången när det är ett sto i stallet, eller tex gå förbi ett sto som står i skötspiltan osv. Såklart kan detta hända i alla fall, men jag vill hur som minska den risken! 


Vad som helst kan hända, när som hest!

Borstade, och kratsade hovarna som vanligt. Tycker att han blivit allt krångligare med frambenen nu på senare tid, vet dock inte varför. Hovslagaren kommer den 20:e, så då ska jag prata med honom lite grann om detta. Kan ju nämna att han bara blir krångligare ju högre upp man lyfter benet, så jag har det längre ner är "normalt".


Hovslagaren Jorgen Sjödin är guld värd. Otroligt duktig hovslagare. Honom håller jag hårt i! =)

Just när man ska till att ta upp ett framben så tar han fram det och vill inte låta mig ta det. Jag kratsar hovarna varje dag och tidigar ehar det inte varit några som helst problem med detta, nu är det "krångel" med båda fram.. Några tips och idéer på vad det kan vara och hur man kan få "bort" denna "ovanan". Är rädd att han ska ha ont i frambenen om han belastat den för mycket eller liknande.. Han är ju mycket högre i bak än i fram just nu, och har varit det sedan i augusti.

Tidigare var han ju varm i höger framben, på baksidan av carpus (framknäet), detta har jag dock inte märkt någonting av nu. Han är dock krångligast med det benet, vilket han varit ett bra tag nu (sedan han började bli varm på baksidan av carpus..

Detta blir en funerare minsann!

    
Både fram och bakben har fått lindas under en kortare period, därefter har dock svullnad och värme varit som bortblåst.

Nu påbörjas även ett "projekt" som heter; sätta ihop en lämplig foderstat som han skall ha fram till våren. Funderar på ett foderbyte nu under vintern, men är inte helt hundra, det beror helt på hur stort hans behov är just nu och hur mycket det kommer att stiga till våren då en ny växtperiod sätter igång och behovet blir större. Hade i alla fall tänkt att lägga upp foderstaten här på bloggen sedan när den är klar.


När våren kommer och betesperioden kommer, kommer antagligen den sista kraftiga växtfasen för Jokers del.

Jag har en fråga till er också;
Vad ger ni eran/era hästar för kraftfoder?
Varför får dem just det fodret?

Ha en trevlig kväll! =)


Träningsplanering, december 2010 - april 2011

Denna planering är väldigt ytlig i och med att jag, just nu inte vet hur snabbt han kommer att kunna ta till sig det nya. =)

Med reservation för några små ändringar på vägen (man vet ju aldrig helt exakt vad som kan hända!).

December 2010:
Checkar av vad vi behöver träna mer på, vad som redan sitter och lär oss samtidigt grunderna i longering. Tränar även på tygeltag/ledas med bett (grimma ovanpå) och att någonting rör sig ovanför honom (på ryggen), som förberedande inför att jag skall hänga på och sitta på honom för första gången i april 2011. 

Kraven är som alltid låga så att han får ett fortsatt förtroende för mig som ledare och för att han ska tycka att det är enkelt och roligt att lära sig nya saker.

Januari 2011 - Februari 2011 - Mars 2011: 
När grunderna (skritt på volt runt mig/linföraren och halt på voltspåret) i longeringen sitter, går vi vidare till nästa steg - traven.  Där är målet att övergångarna skall befästas, innan vi vid ett senare skede lär in galoppen

Promenader för att stärka skelettet innan jag hänger på honom och innan uppsittningen sker. Gradvis ökning av belastningen skall självklart ske. 

Visa häst för hand (skritt vid hand, uppställning och trav vid hand), samt introduktion av löshoppning och lätt träning inför rådgivande bedömning november 2011.

April 2011:
Här planeras det att Joker för första gången skall ha en ryttare på ryggen. Först skall det bli "hängning" och sedan uppsittning. Målet denna månaden (och in i halva maj) är att han skall förstå "start" och "stopp". Därefter vila (daglig hantering med enkla saker som tillägg, dvs saker han redan kan sedan innan). 

(Förväntar man sig för mycket, eller pressar den unga hästen mer än den klarar av, så kan hästen tycka att det är tråkigt att lära sig nya saker och förtroendet för människan/ledaren sänks, någonting man vill undvika i utbidningen av den unga hästen.)


Joker longeras för andra gången i sitt liv.

Har tvekat med att lägga upp någon bild från longeringen av den enkla anledningen att jag inte använder hjälm på bilderna. Jag har faktiskt ingen dummare förklaring till det, än att jag faktiskt glömde den. :O Jag skämms(!) verkligen, då jag alltid har hjälm på mig när jag hanterar Joker utomhus, då jag vet att det kan bli bus och brall utan förvarning osv..

Så snälla rara ni, jag vet att ni antagligen har hört det förut men jag säger det igen; använd hjälm när ni hanterar unghästarna och gärna annars också, såklart! Jag hade tur att ingenting hände då, men det kunde ha gjort..


God morgon!

Nu har Joker kommit ut i hagen, ätit sitt kraftfoder och fått sitt hö för dagen och boxen är mockad.

Det är sjukt kallt här idag, -20grader. Dock steg temperaturen något tills jag kommit hem från stallet igen, så nu är det "bara" -15grader. Och medans jag ändå håller på att prata om temperaturer, som hör till vädersidan, så kan jag ju passa på att tala om att det är uppehåll här hos oss. ;) Haha..

Dagens planer med Joker är träns och tygelträning, och självklart så ska han bli ompysslad också! =)

Här på bloggen kommer Jokers träningsplanering för de närmsta 4-5månaderna, att komma upp under dagen.

Men först blir det frukost och sen ska jag skriva en telefonlista till stallet. =)

En "fuling"..

Det här var ju inte direkt meningen. Nu har blogginlägget och Jokers träningsplanering fram till och med april kommit "i kläm". Istället för nu ikväll, så kommer det upp imorgon under dagen!


Välkommen! =)

Vill säga välkommen till alla er nya läsare som kommit hit de senaste dagarna. =) Verkligen superkul! Jag hoppas ni stannar kvar! =)


Kan en bild bli mera vintrig?! =)

Måste tacka Matilda miljoner gånger om(!), som faktiskt gjort att jag fått en hel del nya läsare hit till bloggen. Tusen tack! =) Kanske är det någon utav er läsare som är bakom dagens lucka i Matildas julkalender?!

 


Aktivering

Nu ska jag åka till stallet för sista gången idag.

Nu ska Joker skötas om och aktiveras lite smått, innan det blir kväller för hans del. =)


Ska försöka fixa till en ny, lite juligare header också. Men det blir inte idag, utan antagligen nästa vecka. Håll utkik!

Sen ikväll kommer Jokers utbildningsplan fram till och med april, upp här på bloggen också. 

Och för att komma med ytterligare en "ny" sak, så ska bloggen få lite flera kategorier också. =)

Någonting ni läsare vill läsa om? Säg bara till då!

Antingen lämnar ni en kommentar på ett av inäggen i bloggen, eller så skickar ni iväg ett mail till mig [email protected].

Söta underbara

Blev en väldigt kort sväng i stallet idag. Jag sammanfattar den korta vistesen med; "Jag måste ha en systemkamera!", haha. Jag är en "snygga-bilder-nörd", (men vem är inte det?!) och när man bara har telefonen att fota med bir det inte alltid som man skulle vilja, kan jag lova er..

Hur som blev det i alla fall några bilder på min söta, underbara Joker. Varsågoda! =)


Först visar man matte att man är törstig och vill ha vatten. Man kommer då fram till stängslet och sträcker sig så låångt det bara går, då får man även någonting som liknar en dinosauriehals (haha). Denna stilen fungerar även toppen när man vill (försöka) nå fram till någonting eller något. ;P


Den så kallade "dinosaurie-looken", även kallat "hingsthals" av vissa. ^^


Nyfiken på de andra hästarna i den andra hagen..


Sen kan man bjuda på någon riktigt snygg min då och då - ett gott skratt förlänger ju livet. ;)


Äta snö är super(-gott) tycker Joker, även om vatten finns i hagen så är det alltid mycket "intressantare" med huvudet i snön.. ^^


Man blir såhär trött av att vara fotomodell. =P


Joker vill busa heela tiden. Måste pumpa upp pilatesbollen igen så att han kan leka med den. =) Nu har det ju blåst och varit så dåligt väder ett bra tag, så det har inte varit så lämpligt att ha bollen i hagen. Men dags att pumpa upp den igen som sagt. Jag vet någon som kommer att bli superglad. =P


Fast det går bra att leka med hagkompisen "Liten" också. =)

Mot stallet! =)

Nu blir det till att byta om och åka till Joker och fixa i stallet. Ska lägga upp utbildningsplanen lite senare idag också, dvs den fram till och med april månad då det är planerat att jag ska hänga och sitta på honom för första gången. Det blir en bra "avstämmning" på hans 2årsdag också. =)


Joker blir alltid lika glad när jag kommer och ropar på honom. =)
Aldrig några sura miner här inte. Toppen!


Mera snö..

Under natten fick vi ytterligare 30cm snö. Joker blev som vanligt glad, men jag funderar på om vi kommer att få lika mycket snö (eller kanske mer) som förra året. Om så blir fallet så kommer hästarna inte att kunna gå i snön snart, haha.. Det var upp över bogen på min förra häst då (152cm i mkh) och det gick inte att utnyttja snön till ridningen då. Lite trist om det blir så, men vad ska man göra då?! Det blir inte direkt bättre att klaga, även om det vore skönast med lite mera lämplig mängd snö. ;) Eller vad säger ni?

Ska försöka ta lite bilder idag hade jag tänkt. =) Sar ju några bilder sedan jag longerade Joker sist också, dem bör komma upp här snart tycker jag, hehe.


Joker förra vintern. ^^


Efter en liten snöstorm mitt på dagen kan man se ut såhär.
Eller så ville han bara låtsas att han hade en pappa vid namn Pentagon, haha. ;P 


Joker har vila!

Joker har vila, därför har bloggen inte uppdaterats på en vecka.. Finns inte så mycket att säga tyvärr, mer än att han mår bra. =) In- och utsläpp är inte så roligt att nämna hela tiden. ;P

Imorgon börjar vi dock igen. =) Så då börjar bloggskrivandet igen.


Måste säga tusen tack för länkningen som jag fick av Matilda. Jag var nämligen med i hennes julkalender idag och "vann" då. =) Väldigt roligt! Va med ni också! =D



Jag saknar sommaren. =)


RSS 2.0